意見反饋
義工
跳至
[2004年或之前] BB戒了夜奶未?

別墅

國民生產總值:957

BB戒了夜奶未?

如題

別墅

國民生產總值:692

Re: BB戒了夜奶未?

我諗算係介左啦....佢通常食完最後一次奶,都會隔6小時才會再叫食.eg:10點食完,如果唔想半夜4點起身餵奶,就要2點時叫醒佢食奶,就可以到朝早8點先飲奶.
11點食,就要5點幾起身餵奶
12點就6點幾....如此類推............
我睇o個個醫生話,為左幫bb分早晚,叫我這樣做.....
bb早上的第一餐奶,等佢自己醒先食,由第2餐起,就要定時每4小時餵佢,直到最後一餐奶.要隔多一小時先俾佢食,咁佢就會飽肚d,就可以慢慢同佢介夜奶......
假設早上7點起身食第一餐奶.....7-11-3-7-12-6這樣
:-D 幸福是當我擁有你 :-D http://tw.pg.photos.yahoo.com/ph/fibe001/album?.dir=/861c

大宅

國民生產總值:1174

我個bb係滿月無耐就自己戒了, 大約晚上10-12時食奶, 到第二朝早約8時自己叫食奶.

別墅

國民生產總值:909

cherrycherry 寫道:
我個bb係滿月無耐就自己戒了, 大約晚上10-12時食奶, 到第二朝早約8時自己叫食奶.

咁好! :lol: 我亞b在上述時間仍要食一餐奶,我都好想他戒掉,你用什麼方法?

大宅

國民生產總值:1174

貓貓咪,
我咩方法都無用呀, 係囝囝自己戒的, 我返而擔心佢禁早戒左會唔夠營養呀.

大宅

國民生產總值:2269

我個囡囡2個月大就未完全戒到奶, 仍間中在半夜叫食奶.
Hello ! 我叫Jodie~

民房

國民生產總值:54

到晚上好似食唔飽.日頭就好好訓

洋房

國民生產總值:83

我的bb也是12月7日出生的,我朋友教晚上如果佢叫食就餵水,唔好餵奶,我試過,效果幾好。

複式洋房

國民生產總值:480

晞晴ma 寫道:
到晚上好似食唔飽.日頭就好好訓

My baby always plays between 7pm to mid-night and sleeps during daytime...

If he drinks the milk at 11pm, he needs another bottle btw 3am and 4am... :-(

大宅

國民生產總值:2114

我bb12/18出生, 晚上11:30-12食奶, 可以到6:30才食奶.

民房

國民生產總值:53

我BB10/12出世,依家十二點飲完奶,到五點幾六點先喊要食,有時就可以到七點幾八點。D朋友話由佢自己戒,想迫都迫唔到佢

別墅

國民生產總值:794

我的bb滿月後試過成個禮拜日頭訓,夜晚唔訓,個排真係攰到暈。好彩這兩星期12:00訓,可以到第二日7:30(touch wood),因就要返工,而家訓練佢11:00食完,第二日6:30再吃,希望佢乖乖地,唔係我返工都唔知點算。
17/12 3.65kg 29/12 3.73kg 20/1 4.7kg 18/2 5.67kg 23/4 7.1kg

民房

Celia,
你點樣訓練佢

別墅

國民生產總值:794

HFC,
我係餵母乳的,最初feed on demand,成日食得唔定時,晚上也不定時要食奶。

之後朋友送了本書比我叫「從零歲開始」,書裏介紹要用parent directed feeding的方法餵哺bb,每三小時餵一次,最初我阿b有時二小時就喊食,我盡量'tum'佢拖延時間到兩個半小時才餵,總之盡量三小時餵一餐,等bb身體習慣了定時吃東西,每次餵奶後休息一下才換片,等bb清醒玩一陣,有了睡意才放佢係床仔自己睡,如只係呀兩聲,就由得佢或同佢講要訓啦,喊得太厲害才抱下佢,等佢唔喊就放佢落床仔同佢講要訓啦。一路重複咁做,有時唔得都要抱佢訓著才放低佢。半夜餵奶就先換片,食完奶就放佢係床仔訓,慢慢佢就訓過夜啦。

而家我將晚上最後一餐奶提早15分鐘餵,每天提早一點,到配合我返工的時間,希望會成功啦,不過個個bb唔同,而且bb有時無端端又會變返轉頭。

Celia
17/12 3.65kg 29/12 3.73kg 20/1 4.7kg 18/2 5.67kg 23/4 7.1kg

大宅

國民生產總值:3845

我BB係自己戒夜奶,響大年初一個日,帶了佢出亍,佢冇睡覺,可能佢太累,夜晚就睡了八個hours,直至而家佢晚晚都肯睡,但日頭明顯係睡少左!

禁止訪問

國民生產總值:335

大宅

國民生產總值:1475

我bb在年初一,二戒了夜奶. 之後佢由一日食6餐(5oz x 6) 減到一日4餐(5oz x 4). 因為佢無大喊, 所以無俾佢食. 而家唔理佢, 一定要4hrs 一餐, 就可以 (5 - 6 oz x 5).

我驚佢食得少,因為醫生話bb的重量是below average.

alice

別墅

國民生產總值:876

看完呢個 topic 後, 我前日都的起心肝幫bb戒夜奶 !

依家定咗每4個鐘一餐, 本來一日食6-7餐(4.5oz), 依家減到一日5餐(5oz), 希望快d 成功啦 !

民房

Celia,

你就好啦,我個BB試過有一晚可以一覺

禁止訪問

國民生產總值:335

跳至
© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved.