意見反饋
義工

產前產後 今日: 0|主題: 240868

跳至
急問:有無人做過早孕期一站式唐氏綜合症篩查

公爵府

國民生產總值:27733

2018復活節勳章 認識瑞士牛牛第二回 親子王國15週年勳章

急問:有無人做過早孕期一站式唐氏綜合症篩查

因為要11~13wks 做, 現左我11wks 要做決定, 唔知點好, 因我36 yrs啦, e生話 check 左這一個先, 機會率高先抽羊水, 點好呢 ?-(
[img][/img]

民房

國民生產總值:55

Re: 急問:有無人做過早孕期一站式唐氏綜合症篩查

hi miu~miu,

我都會建議你做咗早孕期一站式唐氏綜合症篩查先, 因為做抽羊水始終都會有流產危險, 如果早孕期一站式唐氏綜合症篩查話你機會率低就冇為博去做抽羊水啦, 以前就話無選擇, 而我做過早孕期一站式唐氏綜合症篩查, 又快又安全, 重即時知結果.

子爵府

國民生產總值:12365

我做過,result 係低危,唔使抽羊水!

該用戶已被刪除

公爵府

2018復活節勳章 認識瑞士牛牛第二回 親子王國15週年勳章

其實我係諗我這個年紀, 個機會率會唔會根本就係高, 就算check 完都要抽羊水? 如果係就費事嘥錢, 如果唔係的話, 就緊係去check, 唔去冒險抽羊水la, 所以心大心細
[img][/img]

洋房

國民生產總值:177

早孕期一站式唐氏綜合症篩查比起抽羊水安全
如果做左而個結果係低危的話,咁就可以避免左風險,唔使拮肚肚
我雖然唔係高危人士,但我在12週時都選擇做了,結果係9萬幾份之一,知道後個人安樂晒

公爵府

唔該晒呀咁多位!!!!! :-P
[img][/img]

大宅

國民生產總值:2850

唔好意思多咀問下什麼叫早孕期一站式唐氏綜合症篩查, 係唔係政府醫院有得做, 政府醫院唔係會幫35yrs以上媽咪免費抽羊水咩, 請指教??????

公爵府

係中大同威爾斯合作做的, 在11~13wks用超聲波度bb的後頸皮厚度, & check 血中的血漿蛋白和絨毛牲腺, 再加age & 週數計算bb有唐氏綜合症的機率, 如check 完低危就唔使抽羊水
[img][/img]

伯爵府

國民生產總值:15053

一間間醫院唔同做法...

我o係贊育醫院就唔駛錢,又唔會理你幾多歲,你想做就會幫你安排喇

複式洋房

國民生產總值:251

上星期六,我剛剛12週。醫生都有寫紙叫我去照BB脛皮,但唔洗抽血 / 羊水。你地所指既"早孕期一站式唐氏綜合症篩查",係唔係指呢樣野呢?

公爵府

國民生產總值:28259

我既私家醫生話, 度頸皮, 萬一有唐氏綜合, 只會有 6/7 成機會 check 到, 加埋抽血會好 d.
[/url]

公爵府

除度頸皮外, 重要抽血驗架
[img][/img]

公爵府

唔使$ 咁好ga
annaanna 寫道:
一間間醫院唔同做法...

我o係贊育醫院就唔駛錢,又唔會理你幾多歲,你想做就會幫你安排喇
[img][/img]

複式洋房

國民生產總值:275

I also have the "Oscar" test done at Prince of Wales when baby is 12week or so. I am 37 this year, my doctor urged me to do it. So I went. The result was 'low' - what a relief!

公爵府

wah, 恭喜晒叫, 咁咪唔使抽羊水 law, 咁我就放心啦, 我重驚 over 35 機會率一定高tim
pcjai 寫道:
I also have the "Oscar" test done at Prince of Wales when baby is 12week or so. I am 37 this year, my doctor urged me to do it. So I went. The result was 'low' - what a relief!
[img][/img]

大宅

國民生產總值:2921

好媽媽勳章 醒目開學勳章

我今年27歲剛於1月7日做了孕期一站式唐氏綜合症篩查,bb頸皮厚度正常,但我的驗血報告不ok,是高危人士(82份之1的機會bb有唐氏),所以1月11日再做抽絨毛球.其實在威院做孕期一站式唐氏綜合症篩查比個$950是包括萬一是高危人士,而要做抽絨毛球or做抽羊水的費用,做個日只需比入院費$150就可以,報告會在4week後見醫生才知道.如果媽咪太心急(好似我一樣)就可以選擇比多$1300做快速檢驗,48hr內有結果.(好彩我個bb無唐氏,但有無其他問題就要年三十晚個睇final report先知)

公爵府

to: bcmok
放心, 無事架
[img][/img]

民房

國民生產總值:1

我剛做完這個測試, 是15之一,高危.....晴天霹靂, 整個心都掉了出來,而今天做了抽絨毛測試,三天後便有結果, 請為我禱告 吧 !!!!!!

別墅

國民生產總值:840

放心啦, 一定會無事!
試下揾d其他野做, 分散下注意力, 如果唔係, 唸嚟唸去, 未有結果都一夜白髮喇!
因為愛...所以等待...

跳至
  • 搜 尋
  • APP
  • 網 站
© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved.