意見反饋
義工

烹飪搵食 今日: 10|主題: 132845

蝦醬蒸豬肉?

複式洋房

國民生產總值:474

蝦醬蒸豬肉?

唔知有冇媽咪識整蝦醬蒸豬肉,以前我食過,好好味,d豬肉又爽又'林'又好重蝦醬味,但我自己整就...又'鞋'...又冇咩蝦醬味
我試過'葉'完d豬肉再落蝦醬蒸,但唔知係咪落得太多生粉,d豬肉有d啫喱狀物體包住,我又試過唔'葉'd豬肉.又咁落蝦醬蒸,又'鞋'又淡,過仔都唔肯食 :cry:

唔知有冇人識整呢 ?-(

男爵府

國民生產總值:9728

2018復活節勳章 狗年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章

Re: 蝦醬蒸豬肉?

I will use "豬neck肉", it's very good.

複式洋房

我係用梅頭瘦肉,咁你的豬頸肉係新鮮嗎?在那裏買?街市豬肉舖?百佳/惠康有得買嗎?蒸前要否醃?用咩醃呢? ?-(

子爵府

國民生產總值:10033

凍肉舖有D已經切片及pack好的豬頸肉,只要加虾醬、水、糖、生粉蒸15mins就好好味了。

男爵府

國民生產總值:9728

2018復活節勳章 狗年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章

我係在街市豬肉舖買新鮮豬頸肉.

軒軒 寫道:
我係用梅頭瘦肉,咁你的豬頸肉係新鮮嗎?在那裏買?街市豬肉舖?百佳/惠康有得買嗎?蒸前要否醃?用咩醃呢? ?-(

複式洋房

alima 寫道:
凍肉舖有D已經切片及pack好的豬頸肉,只要加虾醬、水、糖、生粉蒸15mins就好好味了。

原來要加水.糖.生粉.唔怪得我蒸得唔好食啦

thanks

該用戶已被刪除

別墅

國民生產總值:857

我媽咪煮D瘦/豬肉好滑好爽架!佢話俾我知佢買0既要係真正0既梅頭, 同埋最緊要最緊要係用"橫紋"切,仲要俾多D生粉,咁就又爽又滑喎! :mrgreen:
看得起肩膀,放得低重擔!大家活在快樂中 :-) 開心係成功0既開始 :cheeze:

男爵府

國民生產總值:6709

不要用全瘦, 全瘦好鞋
用半肥瘦
用豉油,油,鹽,糖,豆粉,酒撈勻
加蝦醬,蒜茸,椒絲蒸.

大宅

國民生產總值:3536

跟酒樓做法,可加上薑絲,更醒胃。

複式洋房

我今晚會再試下蒸,希望成功 :mrgreen:

• 搜 尋
  • APP
  • 網 站
© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved.