嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

初生嬰兒需唔需要去脷胎?

我的bb條脷有些奶迹,形成了脷胎,清問怎樣清除,我驚會越來越厚及影響他食奶。

他未滿月。

伯爵府

畀面勳章

Re: 初生嬰兒需唔需要去脷胎?

用紗布(用完即棄)加温水抺, 葯材舖及荷花有得賣。

男爵府

好媽媽勳章

Dreamhome ,
當然要啦! 太多脷胎, 會影響bb胃口!! 只要用紗布濕咗溫水包住隻手指伸入亞b個口洗!!

珍珠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章

係呀,我就用思詩樂o個隻綿花濕水包住手指幫佢清洗,我就每餐佢食飽掃完風就幫佢洗,但千奇唔好洗咁入呀,驚佢會嘔奶。初初佢會唔比你咁做呀,但當佢慣左之後,仲會咬住你隻手指唔放,同你玩tim呀。

男爵府

小小bb 寫道:
用紗布(用完即棄)加温水抺, 葯材舖及荷花有得賣。

請問幾錢?一包有幾多塊? 咩牌子?

?-( ?-(

禁止訪問

伯爵府

畀面勳章

護理寶一包要$27/100pcs<荷花> (10cm x 10cm, 4層)

洋房

要架!我都係用護理寶架,包住手1指尾並用暖水浸濕黎同佢抺.不過最好等佢 " ur "氣後先洗啦,如果唔係會反胃!
我叫諾恒,2004年5月19日於QE出世,早咗一個月,重3.18KG. :-D

民房

我就用思詩樂o個隻獨立包裝濕綿花同佢抹,係食完奶個零鐘頭或者食奶前抹,不過我就唔係餐餐抹羅!!

大宅

我都係用最原始最簡單而又最平宜的方法, 就是每次同佢沖涼後, 會用濕咗溫水的紗布包住隻手指伸入亞b個口洗, 但就唔好洗咁入喎!!

我個女同個仔都係咁做, 佢地兩個條脷非常乾淨無脷胎, 都有好多人羨慕架:mrgreen:

Dreamhome 寫道:
我的bb條脷有些奶迹,形成了脷胎,清問怎樣清除,我驚會越來越厚及影響他食奶。

他未滿月。

禁止訪問

男爵府

Re: 初生嬰兒需唔需要去

[quote]
tpy 寫道:
我都係用最原始最簡單而又最平宜的方法, 就是每次同佢沖涼後, 會用濕
:-D 我於七月四日在廣華醫院出世 :-D 4/7 = 3.27Kg 13/7 = 3.7Kg 4/8 = 4.2Kg 23/8 = 5Kg

首頁

尾頁

跳至