意見反饋
義工

嬰兒醫護 今日: 12|主題: 77657

兩個月bb平均3日先有一次大便, 正唔正常

大宅

國民生產總值:4545

好媽媽勳章 醒目開學勳章

兩個月bb平均3日先有一次大便, 正唔正常

我bb兩個月大, 一日食五餐, 平均5安奶. 3日先一次大便, 正唔正常? 如果想bb日日有得大大, 可以點?

唔該哂

別墅

國民生產總值:557

Re: 兩個月bb平均3日先有一次大便, 正唔正常

應該問題不太大!
最重要係d大大正唔正常!
當然,日日有就最好!
佢食邊隻奶粉?可能係小小熱氣!
可以考慮用米水開奶!
不過我都等我個b三個月大先至俾米水佢!
亦有人會叫你用開奶茶,
不過我都係三個月之後先至俾奶以外就東西佢!
而最簡單的方法,
莫過於俾d水佢飲,
或者開稀少少d奶,
即係原本150ml水開五匙奶粉,改為160ml水開!

大宅

唔該哂, 佢d大大好靚, 綠色中帶點黃顆粒, 軟軟的好像花生醬.

係啦, 我呀媽不停叫我比開奶茶bb飲, 但佢咁細, 我唔係好放心囖

如果米水, 係咪即係粥水? 定洗米水?

珍珠宮

國民生產總值:34425

米水即係稀d既粥,唔係洗米水。只係用d水開奶,d米唔要。我囡囡滿月臨訓o個餐就用米水開奶lu。

複式洋房

國民生產總值:366

我bb之前係三日或二日先一次,但我同佢轉左奶粉之後就日日有,你個b食咩奶粉?

大宅

國民生產總值:1433

好媽媽勳章

醫生話bb懶,都會幾日先至一次大便(我囝就係咁),只要大便唔硬就冇問題囉,我囝6個月前我冇俾過佢食任何奶以外o既野,如佢幾日一次大便的話,我就會係佢沖完涼之後用手掌同佢按摩一下個肚仔,通常不用半日佢就有大便 :-P
雖然我們不能左右天氣 , 但是可以改變自己的心情 !

大宅

my BB is having 2 brands of formula each day. 2 meals Frisolac, 3 meals Neosure http://www.abbott.com.hk/images/prd_bb_9a.gif and 1 meal breast milk

大宅

國民生產總值:2918

tszkiuma 寫道:
醫生話bb懶,都會幾日先至一次大便(我囝就係咁),只要大便唔硬就冇問題囉,我囝6個月前我冇俾過佢食任何奶以外o既野,如佢幾日一次大便的話,我就會係佢沖完涼之後用手掌同佢按摩一下個肚仔,通常不用半日佢就有大便 :-P

我想問點按摩呢? 我個仔仔都係3-4先大便, 依家我都唔知點好, 仔仔食開s26, 我又驚係奶粉熱氣, 唔知轉唔轉奶粉好? 已經有煲開米水, 不過效果麻麻, 開奶茶仲未煲俾佢飲, 如果煲係咪加埋d奶俾佢一齊飲呢?

男爵府

國民生產總值:9761

My BB also drink S-26, she also have "big big" 4-5 days, but it's very soft, so I haven't change the milk.

I will try to train her to "ng ng", when she have many 屁屁 in bad smell, I will "ng" her, normally, she will have "big big" within 15-30 mins.
:-D 我於七月四日在廣華醫院出世 :-D 4/7 = 3.27Kg 13/7 = 3.7Kg 4/8 = 4.2Kg 23/8 = 5Kg

男爵府

國民生產總值:6071

我亞b都係兩個月大, 一日都係食五餐, 平均4-6安奶. 但日日早上有一次大便, 好爛ka, 我亞b都係食S26

© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved.