嬰兒食譜

跳至

首頁

尾頁

大宅

食糊仔定congee?

我阿b5個月開始食糊仔,依家快8個月,係米要同佢轉粥仔?糊仔我會加d魚同菜蓉,其實夠唔夠營養?

大宅

Re: 食糊仔定congee?

8個月可以開始食粥仔小小魚蓉同菜蓉加入去. 糊仔都可以加不過我覺得怪怪地, 因為好多米糊都有糖,又甜又咸.
但米糊營養全面d同方便, 因為所有營養已定好, 跟著開水或奶已ok.
我因為比囡囡食米糊or粥同我亞媽理論及問醫生, 醫生話各有各好啦. 可以比囡囡食一餐粥一餐糊, 米唔使再嘈囉.咁我個囡現在咪一餐粥一餐糊囉

大宅

最關心BB問題熱投勳章 BK Milk勳章

maggiechan

魚同菜蓉糊仔是加水或奶?

我囡囡巳經食了糊仔成個月,呢幾日食好鍾意食香蕉糊仔,今日同佢食粥仔,食了兩啖就發脾氣,後來唯有開了碗奶糊,一陣間就食晒碗奶糊.
[url=http://tickers.families.com][/url

大宅

我用奶開糊仔.

洋房

可以夠大轉congee啦,可以加肉加菜,營養好D

男爵府

我都係比亞B一日一餐粥, 一餐糊, 因為糊仔營養均衡D
李家兩條King - 大哥哥Cyrus B, 細佬佬Ryan Lee, 都係爹爹媽媽既心肝寶貝, 得閒入黎我地網頁look look啦!

民房

my opinion is..... congee better than cereal as it is more natural and not ready made.

大宅

最關心BB問題熱投勳章 BK Milk勳章

maggiechan

我囡囡好鐘意食香蕉糊, 試過蘋果但佢唔食, 要溝d香蕉至食.

我用水開糊仔再加生果蓉, 請問加菜蓉落糊仔是否用水開, 如果用奶開會否很怪.
[url=http://tickers.families.com][/url

男爵府

ester 寫道:
maggiechan

魚同菜蓉糊仔是加水或奶?

我囡囡巳經食了糊仔成個月,呢幾日食好鍾意食香蕉糊仔,今日同佢食粥仔,食了兩啖就發脾氣,後來唯有開了碗奶糊,一陣間就食晒碗奶糊.

Ester,
what kind of congee you gave to your baby? As the cereal is sweety, baby may not like the taste of congee. You can put 'mug joe' (1/2 pcs in the beginning then reduce the portion to 1/4...etc) and they will eat it. You can also put sweet potato or pumpkin.

別墅

我囡囡都係只食糊仔唔係粥仔,如食糊仔時十分鐘都唔洗就可以食晒,但係食粥仔就慘路,食足一個鐘都食唔到三分一,而且佢又會吐返出黎。
不過我睇d雜誌話其實糊仔d營養均衡d所以我都冇強迫佢去食呀!

我叫李藹芠,2004年6月3日係法國醫院出世

大宅

I put 4 spoons of cereal mixed with 2 oz of milk, he liked it at first, but now after tasting the banana thing, he refused to take cereal anymore..
Btw, is the banana thing consider a main meal or desert?

男爵府

我昨日好比心機地煮了些魚魚粥比我個女食,煮了成日呀,但佢好吾比面,佢食了一口就吾食啦,仲"布"番曬出嚟,佢一見我拿起隻匙羹就已經"布"定先了,我自我檢討郤發覺d粥好好味吖.店解佢吾食,但我開過d奶糊比佢,佢郤食得好滋味,吾通佢令願食番奶糊.
[em:3 :]

子爵府

其實幾大可以開始俾bb食粥仔,囡囡食o左個幾月糊仔,但每次食完糊仔都隔成最少5,6個鐘先食下一餐,俾少d佢又唔夠飽要補奶,有乜辦法?如果食完糊仔隔2,3個鐘俾d生果或蔬菜佢食會唔會好d呢?

首頁

尾頁

跳至