懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

大宅

想問穿水係咪多數都係企係度

如題

別墅

Re: 想問穿水係咪多數都係企係度

noop. I have pain and contraction before 穿水.
In fact, right before the bb comes out, my doctor has to break the 'water sacks' for me.

侯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

我去緊醫院途中穿水.

水晶宮

hashtag影視迷勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

我訓訓下覺穿水.

大宅

我個姑姐係朝早起床時突然發現成張床濕晒同紅晒,都咪話唔得人驚!穿水之後就唔好郁啦,call白車入院啦。

大宅

係唔係一穿水就會好痛呀? ?-(

子爵府

醒目開學勳章

好怕訓訓下覺,突然穿水,整到張床濕晒就麻煩~

同埋,又怕行行下街,穿水,如果自己一個都唔知點好,好鑑介~
]

大宅

我都好怕訓訓下覺穿水....so我放左張床墊

伯爵府

我第一胎係訓到半夜2點半穿水, 因當時只係37週多d, 醒果刻好想係漏尿唔係穿水, 但我係開水喉果隻所以一定確實係穿水, 但一d都唔痛, 我重老定咁走去沖涼先坐的士入院.

子爵府

訓訓穿水o架

大宅

我係坐響度睇睇下電視穿水嘅,突然倒左盆水出黎,成地濕曬,不過吾痛架!我即刻去醫院,醫院距離我屋企只有5分鐘路程咋,但係我都揀搭的士去,去到產科登登下記又倒多盆水出黎(真係唔好意思,我以為只係會穿一次水架咋! ?-( ),整到成地濕曬;瞓響病床時又整多盆出黎?-( ,今次有床墊先至無成床濕曬咋!

如果穿水最好即刻去醫院,吾好再洗頭沖涼啦,事關不宜四圍走,響床上check住BB心跳,有mud吾妥醫院可以立即作出緊急安排,因為如果缺水可能好大件事。

如果醫院距離屋企好遠嘅,可能真係要call白車入院woh,事關如果坐坐下的士又穿水,整到人地架車濕曬,分分鐘比人鬧woh!
Tung Tung [img align=left]http://lilypie.com/baby1/050925/2/2/1/+8[/img]

大宅

我頭一胎係行行下穿,第二胎就瞓瞓下穿 總之就響豪無心理準備下穿喇!!!
我有兩個小寶貝!

禁止訪問

子爵府

我係坐係度食食下飯,突然感覺"book"一聲,咁有d水流出黎,我即時去toilet睇睇,原來穿水,不過就唔太多,只慢慢流出黎,咁我就去沖涼同洗頭,打比我老公,跟住就入院等生!
前後加埋都唔駛6個鐘就生左我個仔lu!

男爵府

育兒性格勳章

我就穿左水成12個鐘先生到BB出黎。
因為我穿左水都未開始開.... 痛左3個鐘先開得2度....

穿水唔痛,多唔多水都唔同,我就feel到好似有水流咁,都唔sure係唔係,只係叫姑娘幫我睇下,因為我係見紅先入院既,入左去訓訓下晏覺想去 toliet,一坐起身就流d血水出黎,真係穿左都唔覺。

之後就有床黎推我去產房囉。

禁止訪問

別墅

我都想知.
另外, 係唔係要隨身帶備一條產婦衛生巾以備出街時穿水呢?

大宅

我穿水大概係11:45pm,00:00am入到醫院,約00:30am見紅,1:00am開始陣痛,未夠9:00pm生左!

mocha 寫道:
請問你們穿水後幾耐先生?
是否一定要24 小時之內?
Tung Tung [img align=left]http://lilypie.com/baby1/050925/2/2/1/+8[/img]

大宅

我想問如果第一胎係見紅先, 咁第二胎係唔係都係見紅先, 唔會穿水先o架?
:idea:

複式洋房

我之前post過我的經歷, 本來約咗醫生25/1 7:00pm.剖腹生產, 點知24/1約4:00p.m.喺廚房洗碗, 突然肚痛一痛, 跟住好似賴尿, 我入廁所痾, 我已經覺得有d唔對路, 但係心諗唔會咁橋掛? 我覺得用會陰可以hold住, 約5:00p.m.我老公返來, 我話俾佢聽, 打政府醫院係錄音幫我唔到, 打私家醫生, 姑娘叫我立即入院, 我再去廁所一次, 今次尿中帶血, 我已經驚到死, 再去多一次廁所, 今次嗰d直情係羊水, 我老公call 的士, 飛去養和辦手續係6:00p.m., 然後等醫生來剖腹生產, 阿女足足早咗24小時出生 :lol:

首頁

尾頁

跳至