育兒好物

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

bb要幾大先可以坐學行車呢?

如題~
我家有隻曳曳豬

男爵府

好媽媽勳章

Re: bb要幾大先可以坐學行車呢?

我6個月左右比佢玩

禁止訪問

大宅

學行車不是必要的.

香港醫院也建議不要使用.因為坐學行車有可能會影響嬰兒肌肉發展.

如果真要讓BB玩,不如買一種叫exerciser的玩具.類似學行車.可以放BB站一會.沒有轆.
是現在歐美流行的嬰兒玩意.

大宅

Around 6-7 month.
我有兩個女 大女Vanessa好生性 細女Venus好生肉

珍珠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章

ssassa 寫道:
我囡囡依家5個幾月先岩岩開始坐, 我每日最多比佢坐3個字, 而且係唔會比佢行, 只係比佢坐係度玩一陣!

我都係呀!!!

禁止訪問

畀面勳章 環保接龍勳章

等待驗證會員

同意pc9,如用來在行開行埋時無人睇bb時用,不如用網床啦,安全d,大d仲可以用。

pc9 寫道:
學行車不是必要的.

香港醫院也建議不要使用.因為坐學行車有可能會影響嬰兒肌肉發展.

如果真要讓BB玩,不如買一種叫exerciser的玩具.類似學行車.可以放BB站一會.沒有轆.
http://hk.myblog.yahoo.com/anita-kwan

水晶宮

2020勳章

ssassa 寫道:
我囡囡依家5個幾月先岩岩開始坐, 我每日最多比佢坐3個字, 而且係唔會比佢行, 只係比佢坐係度玩一陣!

想問下點解唔比佢行?咁佢如果鍾意企/跳你又會唔會扶佢玩下咁呢? ?-(

大宅

請問呢種exercise玩具邊處有得賣呀.
pc9 寫道:
學行車不是必要的.

洋房

最好唔好用啦,會影響bb腳部發展,我見過bb丁住隻腳行!bb習慣了,要糾正就好辛苦,你辛苦佢又辛苦呀 !
我叫諾恒,2004年5月19日於QE出世,早咗一個月,重3.18KG. :-D

禁止訪問

大宅

pc9,
請問exerciser可以係邊度買, thanks.
CHILLI_MAMA 寫道:
請問呢種exercise玩具邊處有得賣呀.[quote]
pc9 寫道:
學行車不是必要的.

[/quote]

大宅

健康院姑娘都話,舊時佢個囝囝本來成日撐住要企同學行,點知一坐左學行車3個字,第日即刻吾肯企,所以佢都話:真係吾好比BB坐law!

pc9,
我都想知呢種叫exerciser的玩具響邊處買呀!

CHILLI_MAMA 寫道:
請問呢種exercise玩具邊處有得賣呀.[quote]
pc9 寫道:
學行車不是必要的.

[/quote]
Tung Tung [img align=left]http://lilypie.com/baby1/050925/2/2/1/+8[/img]

大宅

今天在平台看到一個17個月大BB.行起路來左搖右擺.只用腳尖行路.看到我都心痛.
他工人表示因為是坐學行車的緣故.

exerciser我只在Mothercare見過.數百元.
可以讓BB站立.四周有玩具,吸引BB玩.

同意mamaanita的說法,建議用網床.
我自己就用網床.除了可以做家務,更可訓練孩子自己玩.培養獨處的時間.
BB5-6個月大開始,喜歡腳撐撐.
我會扶著BB讓他站站,嘗試腳板踏地的感覺.

經常要彎著腰,的確頗累.但由自己操控,可以知道力度,而且是真真正正的"陪著你走".都值得.

現代有很多有益又健康的嬰兒用品,如無必要,就不要再用學行車了.

首頁

尾頁

跳至