想生BB

跳至

首頁

尾頁

民房

8 weeks 仲未有心跳, 個心好亂

用日子計, 已有8個weeks. 剛看完醫生, 醫生話十日後bb再無心跳就好有問題. 我已經係用放在陰道那種stick來檢查的. 現在很心急, 但擔心會影響BB.

請問大家有無遇過? 請指教.

伯爵府

Re: 8 weeks 仲未有心跳, 個心好亂

通常一般都係7-8 weeks 先會聽到bb 心跳,不過唔駛驚,可能係你m o既日子記錯左,所以醫生先會計個時間有出入囉

總之你就唔好擔心,你擔心對自己同bb都唔好o架

放鬆心情啦﹗ 我支持你o架﹗

大宅

bobo8006,

如果你的 m 係好正常既, 即係每個月都定時來的, 而又是 30 天左右, 我諗你最好有心理準備, 我一個月前也是 7 周 5 日還沒心跳, 醫生話一般 6-7 周用陰道掃描就一定會掃到, 佢都係叫我要有心理準備, 2 周後再掃, 依然係無, 結果判斷為過期流產, 你的 8 周時有沒有看到胚囊和卵黃囊, 我是一直都有看到, 且胚囊痴得好實, 但醫生話 7 -8 周應該係唔單止見到卵黃囊, 應該要見到一條小蝦米狀的胎兒, 但我一直到十周都還是只見到卵黃囊. 如果你的月經是一向不準時, 有時長有時短, 咁你掃唔到心跳, 有可能是排卵慢, 你計錯周數, 可能實際周數會比現在少1-2 周.

子爵府

bobo8006...我都聽過有人好似妳咁架! 俾多一wk時間個bb呀,妳要信佢呀,知嗎!

民房

我平時都會遲1-2wks, 但e生話10日後唔理你幾唔準,一定要照到. 見佢好o甘決斷, 我個心仲亂. 我6wks時什麼都見唔到, 2wks後見到胚胎. e生話最多只有5wks大, 係長大緊,但較慢.

伯爵府

bobo8006,

你都話你平時都會遲1-2wks....咁你可以放鬆d la! 等兩星期後再睇醫生,你都話會遲,都有好大可能你係計多左wks la.

祝bb 健康成長!

子爵府

bobo8006...妳係咪喺政府照? 唔好俾佢地d醫生嚇阻到住! 妳俾d耐性同信心呀,bb到時心仔跳到ban ban聲都似呀!

大宅

bobo8006,

我在 4 weeks 時見到子宮有一堆野, 醫生話可能係著床處, 但沒照到, 快 6 weeks 時就見到胚囊, 照你所說, 可能只係你的 m 唔準, 慢 1-2 周, 你唔使咁驚, 不過, 其實你可以叫醫 生同你抽血驗 hcg 的讀數, 大概 2 天 hcg 會成倍數增長, 若連續驗三次, 增長都很慢, 才去擔心吧.

伯爵府

bobo8006

放鬆d啦... 我都覺得可能好似ew911 & chengy的講法, 去睇下開心片 vcd, relax 吓啦....

男爵府

我建議你多睇一個醫生, 聽不同醫生的意見。
仲有, 唔好o甘緊張, BB會感受到o架~~~ :-P

大宅

好媽媽勳章

我上次個b都係好似係禁,6週先見到胎囊,2個e生都話唔得啦,但後來個b奇蹟地生長正常反,見到心跳... 等等,
但最後到10幾自己停左心跳。
一切平常心啦,我好明白你既心情,如果bb唔健康就由得佢啦,唔好太傷心,對自己同bb都唔呀。
我12月頭做左手術,等多一次m我會再黎過。
"希望在明天"

「祂未曾允許天常蔚藍,祂未曾應允花兒常開,祂卻因許祂的慈愛常在。」

民房

多謝大家!!

願來可以抽血驗 hcg 的讀數, 如果真是有問題, 我都會request. 都會consider同睇多個醫生. Thank you.

大宅

lckyw,

你個醫生有無話幾耐可以再試做人, 我係 1 月中做手術, 我好心急想再造人啊.

大宅

好媽媽勳章

chengy

我8/12 做,14/1 黎左第一次m,e生話我黎多次可以開工
「祂未曾允許天常蔚藍,祂未曾應允花兒常開,祂卻因許祂的慈愛常在。」

大宅

我聽d醫生講話最快要三個月後,最好半年喎.如果太早再有,會子宮膜太薄,又係好易小產.

大宅

好媽媽勳章

COCOWONG

係呀,所以上次我到E生處照下,E生話夠厚啦,黎多次M可以再開工啦。

大宅

lckyw,

真係替你高興, 又可以開工, 唉, 我都唔知幾時可以停止啡色野再流, 莫講話開工啦, 我今天是手術後第 13 天, 還有啡色野流, 但唔係好多, 正唔正常呢.

大宅

好媽媽勳章

chengy

正常家,會停下有下,但又唔係好多禁呀。
休息多d,唔好補住呀。停晒就整雞soup啦 =)

子爵府

cheng...正常喎....遲d可能流黃黃地色添,不過唔駛怕,我&好多人都係咁架! 變啡已經代表流少左架啦,就快流完啦!

子爵府

cheng, 千萬唔好食行血嘅野,如疆醋,當歸呀咁....會流番轉頭架,我就係啦,以為流完,食完一碗疆醋,再流過!

首頁

尾頁

跳至