論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

原帖由 hinhinmummy 於 09-9-1 13:46 發表

我同你一樣, 我要返工, 隻佬都要返工, 我放工=銀行放工

但依家, 有支票, 更加有支票機呢會事

我係開左cheque, sat / sun 用入票機入cheque, 係要等monday 先過數之麻, 有乜野困難? 吾明 ...

如果我開cheque 俾工人,幫佢去boc 用入票機入埋cheque,咁仲駛唔駛叫工人簽收支票copy呀?係咪只係keep 張入數紙就算?

伯爵府

問題係我C6係僱主, 我唔係, 但C6冇CHQ BK而我有, 出糧用我CHQ開比賓賓, 有人叫我同C6去開個CHQ A/C, 問題係就算唔係聯名都好, C6今本冇時間去BANK開到CHQ A/C, 而我又唔可能幫佢開, 問題就係呢度. 而唔係話入票既問題.

原帖由 hinhinmummy 於 09-9-1 13:46 發表

我同你一樣, 我要返工, 隻佬都要返工, 我放工=銀行放工

但依家, 有支票, 更加有支票機呢會事

我係開左cheque, sat / sun 用入票機入cheque, 係要等monday 先過數之麻, 有乜野困難? 吾明 ...

男爵府

BK Milk勳章

Why not clarify with the Labour Dept. directly at their 24 hrs. hotline No. at #2717 1771 and tell them all your situation for make sure to protect
yourself ?

都係個句,問多啲,知多啲,費事俾位佢地入!

侯爵府

原帖由 BKVIP 於 09-9-1 14:31 發表

如果我開cheque 俾工人,幫佢去boc 用入票機入埋cheque,咁仲駛唔駛叫工人簽收支票copy呀?係咪只係keep 張入數紙就算?

我有
我整左張form, 打晒佢果個月的人工, 放左幾多大假, 開左幾多日ot, 無既就n/a 甘, 最後寫cheque no, 乜野銀行, 影印埋張cheque, 連同入數紙貼埋係張糧單樹要佢簽名

另外有一張係簽佢果一個月放左幾多日sunday

侯爵府

原帖由 klm402 於 09-9-1 15:50 發表
問題係我C6係僱主, 我唔係, 但C6冇CHQ BK而我有, 出糧用我CHQ開比賓賓, 有人叫我同C6去開個CHQ A/C, 問題係就算唔係聯名都好, C6今本冇時間去BANK開到CHQ A/C, 而我又唔可能幫佢開, 問題就係呢度. 而唔係話入票既問 ...

雖然我吾識法律, 但我相信, 用你開的支票去比人工, 總好過出cash, 起碼你係你隻佬的太太, 用老公做僱主, 太太比人工, 都講得通過出cash 之後話你無出糧, 一d 証據都無

大宅

咁應該叫工人去邊間银行開a/c好? 滙豐/恆生係咪收min. charge??

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

原帖由 joyjoyma 於 09-9-3 06:50 發表
咁應該叫工人去邊間银行開a/c好? 滙豐/恆生係咪收min. charge??

BOC無min charge, 連開戶口都唔洗擺錢入去, 幾好.你最好同埋佢一齊去, 帶contract, 佢passport (passport唔好比佢過手, 用完passport即比番agent) & I.D., 一封你既住址證明.

水晶宮

我想問:之前响呢個forum睇過有啲媽咪話中銀只要ID 同contract就得...唔知係唔係呢?

珍珠宮

原帖由 IgnatiusWong 於 09-9-3 10:32 發表
我想問:之前响呢個forum睇過有啲媽咪話中銀只要ID 同contract就得...唔知係唔係呢?

要passport架.

水晶宮

唔該哂...

大宅

原帖由 LongRyan 於 09-9-3 10:16 發表

BOC無min charge, 連開戶口都唔洗擺錢入去, 幾好.你最好同埋佢一齊去, 帶contract, 佢passport (passport唔好比佢過手, 用完passport即比番agent) & I.D., 一封你既住址證明. ...

thx

珍珠宮

cash 緊係方便佢la~~ 方便佢屈你吖嘛~~

別墅

原帖由 hinhinmummy 於 09-9-2 09:59 發表

雖然我吾識法律, 但我相信, 用你開的支票去比人工, 總好過出cash, 起碼你係你隻佬的太太, 用老公做僱主, 太太比人工, 都講得通過出cash 之後話你無出糧, 一d 証據都無 ...

Hihimummy, do you think cheque is better or ATM transfer is better? becaue i am afraid if i issue cheque, she needs time to line up in bank to deposit. Thanks

水晶宮

原帖由 klm402 於 09-8-31 01:53 發表
今晚講開出糧, 因佢問我幾時出糧比佢, 我答佢明天, 即係月尾, 唔知點樣佢講開佢覺得用ATM卡拎錢麻煩, 都係中意CASH多, 我冇第1時間答唔得, 不過我同佢講我會出票, 因為我自己唔會拎咁多CASH係街行. ...

在我地 employer 黎講, 緊係由銀行出糧穩陣. 不過我家工人黎o左我度差唔多6年, 我而家出糧係出 cash比.... 佢在我家做咁耐冇糧出, 講出黎都冇人信!

伯爵府

我去中銀問佢地就話要ID同CONTRACT, 冇講其他啦, 不過相信住址証明都係要既.

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

原帖由 birdbird 於 09-9-3 20:34 發表

在我地 employer 黎講, 緊係由銀行出糧穩陣. 不過我家工人黎o左我度差唔多6年, 我而家出糧係出 cash比.... 佢在我家做咁耐冇糧出, 講出黎都冇人信!

我fd個工人做左8年都係出cash 菲姐黎既,8年後佢真係屈我fd underpaid呀.
痴根架,好彩個官信我個fd咋,不過都煩到C,又要Side時間上庭.
所以都係小心d好.mouth:

伯爵府

真係心都淡埋, 8年都咁樣, 唉...真唔明佢地個腦想咩既.

原帖由 FA8866 於 09-9-3 22:08 發表

我fd個工人做左8年都係出cash 菲姐黎既,8年後佢真係屈我fd underpaid呀.
痴根架,好彩個官信我個fd咋,不過都煩到C,又要Side時間上庭.
所以都係小心d好.mouth:mouth:" /> ...

侯爵府

原帖由 richlandkwok 於 09-9-3 14:04 發表

Hihimummy, do you think cheque is better or ATM transfer is better? becaue i am afraid if i issue cheque, she needs time to line up in bank to deposit. Thanks

所以你無看到我幫個工人入埋咩? 用入票機, 好簡單之麻, 行開去銀行, 未用入票機入埋law

至於開戶口要用地址証明, 所以我會同佢一齊去, 用完個地址証明即拿走

伯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

原帖由 klm402 於 09-9-3 21:33 發表
我去中銀問佢地就話要ID同CONTRACT, 冇講其他啦, 不過相信住址証明都係要既.

contract上有住址...所以唔洗另外住址証明架喇

複式洋房

I usually give her the cheque 1 week earlier, so she can bank in on her Saturday off, and use the money on the next Saturday off.
Cheque should be very secure, if any complaint you can always print the bank record.

首頁

尾頁

跳至