意見反饋
義工

產前產後 今日: 5|主題: 240754

大宅

國民生產總值:3067

2018勳章

聽人講飲

大宅

國民生產總值:3131

Re: 有

我係13week 時,因為重係害喜,成身無力,好辛苦,奶奶煲左2次鮑魚煲烏雞湯比我,我之後就龍精虎猛,無之前害喜o既虛弱.

要長胎,緊係食燕窩啦.每朝3-4匙,最好係自己燉個d,好長胎o家,醫生都話係o家.
重有訓多d都好長胎!
*********************************************************************************************************************************************

伯爵府

國民生產總值:18224

好媽媽勳章

係啊! 我胎住bb時都係食燕窩o家, 食到bb肥肥白白, 白裡透紅, 好正架. 反觀胎細佬時食好少, 出世時成隻馬騮仔, 黑mun mun.

大宅

國民生產總值:1763

應該無問題呀,唔好飲咁多囉

大宅

2018勳章

agnesbibi, maywei
Thanks! 我自己都有燉燕窩食架, 每朝食2匙。

agnesbibi
請問鮑魚煲烏雞湯, 除左落鮑魚、烏雞外, 係咪要加d薑落去煲呀? 仲駛唔駛加其他

大宅

2018勳章

草仔仔
點解唔好飲咁多呀?

子爵府

國民生產總值:11679

我老公有個朋友做燕窩海味批發, 佢同我老公講叫我食多d鮑魚雞湯同食多d燕窩(燕窩每日一兩匙就夠), 兩樣都長胎, 反而佢話唔好食花膠住, 因花膠有助子宮收縮.

洋房

國民生產總值:46

我就一星期飲一次鮑魚花膠雞湯....呀媽話要放瘦肉一齊煲...冇咁燥喎...^^

男爵府

國民生產總值:5830

我有左之後﹐都係一直keep住用花膠煲湯。鮑魚、燕窩就一d都無食過 (因為有纖維瘤唔食得燕窩)。
但阿b出世都成8磅重加三條'米之蓮'。
我的家有個馬桶, 馬桶裡有隻馬騮

大宅

國民生產總值:3416

hihi Mrs Young,
可能你唔記得我啦,,睇到呢個topic先知你bingo,,,恭喜哂你呀,,

鮑魚煲雞湯當然飲得啦..不過唔駛飲咁密..驚燥呀,,飲花膠湯都好好架..又滋潤.. :lol: :lol:

大宅

2018勳章

fatping & 夏
Many Thanks! 我明天去買鮑魚先:mrgreen:

funann
嘩...8磅重好勁呀, 你係順産定開刀架? 咩叫"米之蓮"呀?

大宅

2018勳章

意粉
我當然記得你啦, :mrgreen: 我仲記得可樂、chuchu、Chilli、Carman、Covey、Yin、Vivi & Sammiy架,好懷念以前晩晩上

大宅

國民生產總值:3416

我亞b好好呀, 係囝黎架,,而家日日都郁黎郁去,,你好快會feel到架啦..好得意,,,你係幾月媽咪呀? 我係4月呀,,
我既密月期差唔多過了,,開始腰酸背痛同"論盡"啦,,不過真係馱得好開心,,嘿嘿..
你要食多D野,,訓多d呀,,
而家我少去"想生bb"既topic啦..所以唔知其他朋友bingo左未,,可樂岩岩上星期生左啦,,bb好可愛呀,,時間過得真係會好快架,,我仲期望sirlam快d加入準媽咪topic..果時佢教左我地好多野呀,,

大宅

2018勳章

意粉
我係7月媽咪呀, 時間真係過得好快呀,可樂咁快就生

男爵府

Mrs.Young

我係順產架﹐'米之蓮' = 士啤'o太'...哈哈哈﹐佢真係幾好肉架!

大宅

2018勳章

funann
嘩...bb8磅重再加士啤"o太", 仲係順産呀, 生得辛唔辛苦呀?你有

男爵府

Mrs.Young

雖然痛左唔算長時間﹐大約七個零個鐘﹐但就痛到我死死o下。打針同吸笑氣都無料到。個吸氣罩仲比我'dump'埋。
我到生o個一刻有148 磅﹐重左35 磅。

大宅

國民生產總值:1462

我想知究竟花膠係長胎定令子宮收縮, 兩樣情况都唔同.

我太太22週, 有小小出血作早產 (醫生話有少許子宮收縮), 我應否給她吃花膠? 我想問還有什麼可煲或煮給她?

fatping 寫道:
我老公有個朋友做燕窩海味批發, 佢同我老公講叫我食多d鮑魚雞湯同食多d燕窩(燕窩每日一兩匙就夠), 兩樣都長胎, 反而佢話唔好食花膠住, 因花膠有助子宮收縮.
?-( ?-(

子爵府

國民生產總值:11679

gaxeed
我打?係因為好多人都講食花膠飲花腸湯都有幫長胎, 但我老公呢個朋友就講花膠係適宜產後食用, 有助子宮收縮的, 佢老婆去年才生bb, 佢都係生完先叫老婆整花膠食, 你老婆情況最好請教返專業醫生, 但我覺得有咁既情況最重要係多d休息同臥床.

大宅

國民生產總值:1462

我想問還有什麼可煲或煮給她?
這個我明白. 那麼除了休息, 我又能煲或煮些什麼給她會有幫助?

fatping 寫道:
gaxeed
我打?係因為好多人都講食花膠飲花腸湯都有幫長胎, 但我老公呢個朋友就講花膠係適宜產後食用, 有助子宮收縮的, 佢老婆去年才生bb, 佢都係生完先叫老婆整花膠食, 你老婆情況最好請教返專業醫生, 但我覺得有咁既情況最重要係多d休息同臥床.

© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved.