在職全職

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

Re: 有無媽咪係產前或產後俾公司解僱?

mandy1808
雖然係咁既情況之下無咗份工會好唔開心, 但係可以睇住阿b咁耐相信你應該都好開心.

我個囡囡原本好跟我架, 抱少一陳都唔得呀, 無端端呢個星期一開始佢竟然唔要我要個工人哪. 我好唔開心.:cry:

我笑住問個工人佢俾咗啲咩囡囡食, 食到佢咁like佢.

別墅

乜原來咁多媽咪都係咁!我上司今日先同我講要睇下我係咪唔啱份工,又成日鬧我!我自問我冇做錯!係佢針對我,我知佢想逼我走啫。但係我仲有個多星期都放產假,死忍都要忍!都唔明D老女人点解咁黑心? :cry:

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章

Dear FM1218:

吾係靜係你個間有呀!遲的仲多呀!而家的靘妹仔成日都話吾結婚,吾生仔,到佢地踏入更年期個陣變態起上來你都咪話吾驚呀!不過我發覺而家呢個年代10間9間有有個架,我公司都有,好惡頂架所以有知你難受架.

(都唔明D老女人点解咁黑心?)

BETTYLAM

NNN

別墅

Hey Bettylam

佢哋D靚妹心理唔平行架!生活只有工作,夜晚又冇人陪。唔變態都唔得啦!我哋就唔同喇!又有老公又有BB不知幾幸福!

我工司個殘人老女人上司都有個女都生個BB,但係就戍日針對我,成日間我另一個同事我做野做成点。我好彩人緣好!所以佢而家咪揾嘢鬧重一日鬧幾次!想逼我走之嘛!

FM1218 :-|

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章

Dear fm1218:

你睇pm睇下我的個案都吾好得你幾多呀!

bettylam
NNN

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章

DEAR FM1218:

係呀!睇下你個心開心到,係呀!我地好采有老公錫,有時同老公呻完佢地好鬼心水清今比意見你.

睇到你的開心幸福樣真係好啦!

BETTYLAM
NNN

別墅

Hi Bettylam

睇完覺得好搞嘢個師9,佢起碼儍下儍下咁好似無セ机心吖。佢得唔得你Boss会心水清嘅!哈哈!

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章

係呀!佢成日好攪作架,天天新笑話,又吾願埋堆好似成間公司我人欠佢今,佢得唔得你Boss会心水清嘅!哈哈!講真呀!我地老板好攪作叫我地睇實佢又吾知衰邊飯喎.但佢儍下儍下咁好似無セ机心吖真係吾好今以為佢簡單如果吾係都吾可以係度立足今多年。我覺得佢好識出古或架,好多時見佢衰到貼晒地,如果係我塊面吾知收去邊,佢仲猛係度執沙架,即係死撐,仲係開頭半日攪下攪下下午加班,又吾夠,轉全職又吾夠再請我同佢一起分擔工作,完全無想過自己有問題先搵命,最近又話多野做叫老板請多個全職比佢喎如何吾係又吾做喎,今都得.睇怕我吾做幾年後佢都仲mon喎度呀!

bettylam
NNN

大宅

WahMingTung,
條廢柴當然唔可以係office內煲, 因為老細都唔食煙. 佢會出倉煲但係返入黎時就成身臭過D老人味, 有時開例會咪扮傷風搵紙巾按住個鼻, 難頂 :evil: , 好彩我已經放緊產假.唔使再對住佢.
WahMingTung 寫道:
conylai826,
返正你都諗住唔做咪由得佢督羅, 如果你老闆炒你先算啦. 不過你要小心啲個廢柴啲二手煙, 我以前公司個個同事都食煙, 雖然係工作時間佢地會係會議室食, 但係嗰啲煙都有走出來同埋個GM會係放工後係自己間房食, 咁我又坐係佢門口位, 吓吓食到正. 後尾囡囡早咗3個星期出世, 得嗰6磅1. 醫生話如果成日聞埋啲二手煙, bb會輕磅啲架.

conylai826 寫道:
未有B之前我都唔想係呢間公司做. 雖然老闆對我冇乜唔好, 但老闆個細佬極衰呢? 係公司又唔做野, 淨係識煲煙. 又想日鬼鬼祟祟睇我o地有冇係公司上網, 跟住就去督我們. 正廢柴!!! 總之個個同事都唔like佢啦! [quote]
WahMingTung 寫道:
conylai826,
係呀, 如果佢唔炒你架話, 你真係要諗清楚, 因為有個b, 啲公司惊媽媽會成日請假.
[/quote][/quote]

別墅

依個世界就係衰人先可以上位!我哋呢D太正直喇!

bettylam 寫道:

係呀!佢成日好攪作架,天天新笑話,又吾願埋堆好似成間公司我人欠佢今,佢得唔得你Boss会心水清嘅!哈哈!講真呀!我地老板好攪作叫我地睇實佢又吾知衰邊飯喎.但佢儍下儍下咁好似無セ机心吖真係吾好今以為佢簡單如果吾係都吾可以係度立足今多年。我覺得佢好識出古或架,好多時見佢衰到貼晒地,如果係我塊面吾知收去邊,佢仲猛係度執沙架,即係死撐,仲係開頭半日攪下攪下下午加班,又吾夠,轉全職又吾夠再請我同佢一起分擔工作,完全無想過自己有問題先搵命,最近又話多野做叫老板請多個全職比佢喎如何吾係又吾做喎,今都得.睇怕我吾做幾年後佢都仲mon喎度呀!

bettylam

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章

係呀!我地第日的仔女係我地教出來架,番板一樣,不好易比人蝦,不過我覺得吾緊要,個天會知道架,好似我地而家個件今,其實我做得開心但因為吾想攪到得個幾個同事都嘈幣,所以成曰練忍工,其他人經常還以顏色,直頂不留餘地,於是我的好心腸又發揮出來覺得佢好可憐自己仲傻更更吾知道.最好笑就係人地踏佢講反話話佢(你真係叻加啦!)佢竟然心花路放今差吾多企起身為自己鼓掌.搵命.今日又吾知攪什麼笑話出來羅.

bettylam

bettylam
NNN

別墅

Hi Betty lam

呢個世界真係乜人都有,由期係呢D鍾意聽好話個D!真係不知所謂!可能就係呢D人先可以生全你呢個社会!

bettylam 寫道:

係呀!我地第日的仔女係我地教出來架,番板一樣,不好易比人蝦,不過我覺得吾緊要,個天會知道架,好似我地而家個件今,其實我做得開心但因為吾想攪到得個幾個同事都嘈幣,所以成曰練忍工,其他人經常還以顏色,直頂不留餘地,於是我的好心腸又發揮出來覺得佢好可憐自己仲傻更更吾知道.最好笑就係人地踏佢講反話話佢(你真係叻加啦!)佢竟然心花路放今差吾多企起身為自己鼓掌.搵命.今日又吾知攪什麼笑話出來羅.

bettylam

bettylam
?-(

禁止訪問

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章

Dear 德德媽咪:

I think you must ask labour department, they can answer back all question.

bettylam
NNN

子爵府

我就not exactly 係產前產後被解僱,係產後六個月後,原因係公司經營有困難,所以要裁員,而我個department係第一個。
其實一早預了公司會裁員,而我會係第一個。因為放產假的兩個幾月,我所有工作都交低俾同事做,咁即係現在有人隨時可pick up我的工作;加上公司好cheap地用一個月通知期代替一個月代通知金,收到大信封後仲要在公司捱一個月呀,陰公∼!在一個月內要完成我手上的project,然後移交俾個GM,因公司唔會再請人...
生了bb,公司的考慮的確會唔同o左......

別墅

過年前,收到MPF去年的年結單,發現個衰佬(賤人上司)無幫我供MPF(公司那份自然都係無),但就扣咗我數,於是最近我打電話返舊公司同D舊同事拜年,順便搵新上任的阿姐幫我跟進,同事話我知,原來老闆在衰佬上班兩個月時已想炒佢,不過未找到合適的,另外,那個衰佬連自己請的那個舊下屬的MPF戶口都無開,但就扣咗人數,都係後來才發現,你話點解仲有D咁無料的賤人會在這個社會生存?

mandy1808 寫道:
我係放完產假返左公司兩個半月左右(舊上司在我放完產假前離職了),被一個新來及無料的賤人上司炒了,他更即時請了一個他的舊下屬來take up 我的工作.我要求他出reference letter 給我,他就一拖再拖,到今時今日都未出倒給我(老闆常駐大陸,他在公司隻手遮天),累到我現在找工作十分不便.

幸好,最近我知道他和他的舊下屬也被炒了,真係惡有惡報,我唯有直接叫老闆出reference letter 給我.

:-| :-| :-|

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章

因仲攪笑到早2天打電話同我拜年,話早2日又(香左件)的白事要攪到3月初先掂.

我話係mei,今你慢慢攪羅,節哀啦!老人家係今架啦!
近住佢竟然同我講話2個老細今錫佢,又今欣賞佢,對佢又今好,雲雲..吾會走架,如果要走呀!2個月前都走左啦!今做點對得住自己個良心呀!我雖然吾係沈左,但都是係基督徒黎架啦!真係好鬼攞命及惡頂..

我都怕晒佢吾做啦!仲要打個電話來羅采,勿人來架...
:evil: :evil:
NNN

首頁

尾頁

跳至