意見反饋
義工

產前產後 今日: 0|主題: 240872

有咗BB可唔可以睇樓搬屋?

大宅

國民生產總值:2317

有咗BB可唔可以睇樓搬屋?

如題,希望有人可解答!謝謝

大宅

國民生產總值:1763

Re: 有咗BB可唔可以睇樓搬屋?

我諗最好唔好喇...有左咩都唔好整住喇,我老豆唔係同我一齊住呀,佢想係屋企轉野都唔敢呀,bb有咩都唔好呀

翡翠宮

國民生產總值:82492

貢獻勳章 BK猜猜猜慶中秋 +5熱血勳章

We did that already and my wife is now 有咗 17 weeks, so far so good.

If you are still worried, maybe let your husband do all the packing/unpacking, and don't stay in your home when 搬屋.

大宅

搬屋不裝修,應該會無事,但又驚影响BB,我都唔知道,真煩,你們誰人有試過?比多D意見。 :-( :-( :-(

禁止訪問

國民生產總值:25295

醒目開學勳章

男爵府

國民生產總值:5830

嘩...搬得過啦﹐大條道理撓埋雙手唔使做呀! 等佢地搬好哂先返去﹐仲唔使妳執屋。制得過... :mrgreen:
我的家有個馬桶, 馬桶裡有隻馬騮

洋房

國民生產總值:67

maggiechu,

讓我先自我介紹, 我的職業涉及命理/玄學, 我在這兒交談純粹私人性質(因我也剛懷孕), 絕不是在這兒賣廣告, 不過我曾見自己之客人曾犯胎神而出事, 而你剛好問著此問題,所以才提出以下意見...

我想你最好唔好搬住, 等生完再搬, 若你非搬不可的話, 最好離開現場, 待搬完才回家...

唔知你可曾聽過胎神(即bb之元神)... 其實胎神每天於不同位置游動(居室內), 但多數會聚居床附近一帶位置, 所以一般孕婦不宜在床頭附近做咁多嘢!i,e 穿針,剪嘢等等, 因為這樣會傷害到bb之元神, 而影響到將出生bb之體格及健康...

其實除了搬屋外,床幬或床也不能郁動,而一般嘅家居裝修如油牆等等都忌, 尢以動土最為嚴重, 此舉可能令到一出生之bb心臟有問題, 並不是人人犯著此類禁忌都有問題, 而是看你好唔好彩, 那一刻有冇撞正胎神游過而已....

若你相信的話, 最好唔好搬住啦!....

大宅

木火通明 :下,我成日係床尾張(登)都剪野呀,咁點算呀,我而+27週喇,真係好想快d到照4d個呀,睇下bb個樣呀,唔係話係床剪野先唔得既咩?我係床尾附近咋喎?你記住覆番我呀!唔該 :cry:

公爵府

國民生產總值:25194

唔好話迷信,但最好唔好啦!
真人真事,我fd的學生個媽咪又有左BB,
成6個月個時搬屋,在搬屋期間佢媽咪無lala小產.
令外我fd佢陀住細女個時,老公向家游油,bb出細塊面有攤野.
其實信下都好,起碼避免左d野嘛!
我都忍到亞仔出世先買張新床(之前我地3個訓張單人床咋)

洋房

國民生產總值:67

草仔仔,

其實嚴格來說,最好唔好係自己訓嘅房間剪嘢/搬床/穿針/動土(包括"dump 牆")等等...有時甚至在房以外之地方(如廚房) 需用較剪嘢時, 亦要避忌, 最好在未剪之前, 用手撥數下, 用意是撥走他, 免得碰撞到其元神....

你亦不用太擔心, 係床尾張(登)都剪野, 總比係床好! 不過以後最好唔好係房內剪嘢囉!

大宅

木火通明 :唔該晒你呀~
係唔係用手撥下自己張床呀?

大宅

國民生產總值:1205

木火通明:

我都試過穿針、剪野同逢被咁點算呀?又請問咁換床單,揭開張床(床下是儲物櫃)又可唔可以呢?

複式洋房

國民生產總值:444

我有

大宅

各位姊妹,謝謝你們的意見,我會留意。

• 搜 尋
  • APP
  • 網 站
© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved.