意見反饋
義工

在職全職 今日: 183|主題: 46448

[全職媽媽] 抱定唔抱好?

伯爵府

國民生產總值:16114

好媽媽勳章

抱定唔抱好?

由出世至家下習慣成日抱BB, 家下一唔抱佢就發爛渣了, 有咩方法解決呢? ?-(
全職/全母乳媽媽大仔在8/8/2004出世了!  3.02KGS細仔在23/2/2007出世!  23/2/07  2.84KGS     26/2/07  2.81KGS     08/3/07  3.12KGS     24/3/07  3.79KGS     23/4/07  4.77KGS     25/6/07  6.67KGS     25/8/07  7.73KGS

複式洋房

國民生產總值:464

Re: 抱定唔抱好?

Are you holding him for sleeping? I think he's already take this as a habbit. So, you can run away.

On the otherhand, baby is growing fast, at a point that he/she can walk, they don't want you to hold anymore. Rather enjoy the time that you can hold them!!!!
Rebecca:-D Ian's Album

民房

國民生產總值:7

我BB初生都時時要抱,不過自從聽護士話比BB食奶咀就解決左個問題,因為BB缺乏安全感。

別墅

國民生產總值:615

me2
michelle1118 寫道:
我BB初生都時時要抱,不過自從聽護士話比BB食奶咀就解決左個問題,因為BB缺乏安全感。

[img align=left]http://tinypic.com/2ik9wx[/img]

禁止訪問

國民生產總值:10761

伯爵府

國民生產總值:18226

好媽媽勳章 畀面勳章

我好少抱.

男爵府

國民生產總值:6297

我會抱喎,因為bb係有需要先會叫.0-1歲的確好需要安全感,所以我會比佢. :mrgreen:

複式洋房

國民生產總值:469

我bb都係唔得, 佢都唔肯食奶咀.

RebeccaChan 寫道:
我bb唔work.[quote]
[/quote]

男爵府

國民生產總值:8771

felix 寫道:
我會抱喎,因為bb係有需要先會叫.0-1歲的確好需要安全感,所以我會比佢. :mrgreen:

我都會抱

複式洋房

國民生產總值:366

我個b都成日要抱,我好少放低佢,除左訓覺之外,不過如果佢飲完奶佢鐘意訓係床,不過初初都係係無時無刻都要抱,而家三個月都唔洗點抱,bb大大係就唔鐘意人抱佢啦

洋房

國民生產總值:345

RebeccaChan 寫道:
我bb唔work.[quote]
[/quote]

我BB未到1個月已經要成日抱,我有肩週炎,唔可以抱太耐,都係聽建議用奶咀,開頭唔work,而且又怕難介同牙仔生得唔靚,都放棄呢個方法。
後來問下先知,原來奶咀都分size 同咀型,而且自己力不從心,又再試,後來搵啱咀型,BB得到安全感,安静好多,而且好好湊,好少扭計,且7個月就介到,依家5歲,牙齒檢查都好好,未有爛牙。

複式洋房

國民生產總值:409

哎!呢個問題我都好想知,我個仔已經2歲半嘞!由出世至依家都係成日要抱,連bb車未坐過,4x磅重真係抱到我傻,唔抱佢就勁喊,勁發爛渣了,完全無法子!我仲因為抱佢而弄到腰骨受傷,最後係醫院住咗5日,嗰幾日直情好似度假一樣,可以完全休息 :mrgreen:

翡翠宮

國民生產總值:76532

好媽媽勳章 畀面勳章

我仔仔細個時都成日要抱啊!
最記得老公話唔比抱,要阿B食奶後就放落床仔
由得佢哭,點知佢哭足2個半鐘,嘩!好心痛ga
果次之後,我會等佢哭一陣,就去抱下!
大d識行都要成日抱ga,同佢講下道理law
媽咪羅住d

© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved.