烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

瑪瑙宮

hashtag影視迷勳章 有「營」勳章 叻叻勳章 好媽媽勳章 2011精緻種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

吉士粉唔落都得架 !

我通常 d 蛋漿淨落雞蛋 + 糖水 + 淡奶/鮮奶咋 !

原帖由 小黑咪 於 09-9-14 15:44 發表
吉士粉買唔到呀,可以用咩野代替呀?

瑪瑙宮

hashtag影視迷勳章 有「營」勳章 叻叻勳章 好媽媽勳章 2011精緻種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

妳用咗幾多度焗 ?

可能用得太猛火呀 !

原帖由 smileemily 於 09-9-14 14:30 發表
試左啦...唔得呀!!
焗到一半....d蛋有氣升高左...
但我明明用叉吉個餅皮幾下先落蛋
唔知點解...
可能我個模太淺...好少蛋...皮又太薄
餅皮側邊都幾好,但個底好林....
唉吔~~好差好差呢~~ ...

大宅

咁有無人知,光波爐要幾多度幾分鐘先熟呢?

男爵府

請問個模要不要先搽油, 個模是幾多吋?

男爵府

請教各位高手, 我是買現成的酥皮做的. 為什麼焗出來的酥皮是'韌'的呢 ? 謝謝

:-P

伯爵府

樓主個份量, 可以整到幾多隻蛋撻? 蛋漿放幾成滿?

瑪瑙宮

唔洗掃油架, 因為撻皮已經好夠油份 !

蛋撻模用中 size, 4 cm 就 ok !

原帖由 bonme 於 09-9-15 08:48 發表
請問個模要不要先搽油, 個模是幾多吋?

男爵府

Thank you for your reply.

原帖由 hallonatalie 於 09-9-15 15:54 發表
唔洗掃油架, 因為撻皮已經好夠油份 !

蛋撻模用中 size, 4 cm 就 ok !

大宅

我焗咗幾次都覺得蛋味少咗D,可否自己改用少D水、多D蛋呢?

伯爵府

尋日跟樓主個配方整左, 同意珊珊咁講, 望落好ok, 但係無蛋香味...個皮都差少少...

有無其他recipe可參考?

原帖由 珊珊姨 於 09-9-15 23:12 發表
我焗咗幾次都覺得蛋味少咗D,可否自己改用少D水、多D蛋呢?

水晶宮

好媽媽勳章 大廚勳章

滑滑牛油蛋撻(8個)
所需時間 45-60mins 成本約: $12
牛油脆皮
牛油70g 糖25g 水10g
蛋黃半隻 奶粉10g 低筋粉110g
1.牛油,糖,蛋黄,水,奶粉打勻,篩入低筋粉,搓成粉團雪20-30分鐘
2.分八份,慢慢壓在蛋撻模成形
3.用叉在撻皮刺孔,再雪10分鐘,防止焗時收縮

蛋漿
暖水80g 煉奶1.5湯匙(如不愛甜1湯匙)
蛋1隻 (大隻) 糖25g
1.暖水,煉奶,糖攪勻,放涼後再 加蛋
2.用篩過走離雜質

最後蛋漿倒到撻皮,8成滿就好
220度焗10分鐘
將爐較到 0度,用餘溫多焗5分鐘,以防蛋漿未熟

以上食譜係我多次嘗試而改良的
大家試下啦
不過口味稍偏甜(係迎合番我c6的,haha)
---生命無價,請支持領養---

伯爵府

Meko,

見到你個recipe有鍊奶, 似樣啦, 因為, 蛋+淡奶+糖本身一定好淡味, 如果加鍊奶, 就可以帶出蛋香..

今晚再試下先....萬二分謝謝!

珍珠宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 開心吸收勳章 熱血勳章

原帖由 meko~ 於 09-9-18 01:54 發表
滑滑牛油蛋撻(8個)
所需時間 45-60mins 成本約: $12
牛油脆皮
牛油70g 糖25g 水10g
蛋黃半隻 奶粉10g 低筋粉110g
1.牛油,糖,蛋黄,水,奶粉打勻,篩入低筋粉,搓成粉團雪20-30 ...

meko,

想請教你, 如果無奶粉可以用其他代替嗎 ?
低筋粉在那裡可以買到呢 ?
因為見到都好想試吓
唔該哂

芝麻街

瑪瑙宮

想有蛋香的話, 可以買 "北京蛋" 來做, 蛋味真係香 d 架 !

原帖由 cheapbombom 於 09-9-18 09:20 發表
Meko,

見到你個recipe有鍊奶, 似樣啦, 因為, 蛋+淡奶+糖本身一定好淡味, 如果加鍊奶, 就可以帶出蛋香..

今晚再試下先....萬二分謝謝!

伯爵府

好媽媽勳章 陪月勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

我放假都要試下先~~

伯爵府

hallonatalie,

咩係北京蛋呢?

原帖由 hallonatalie 於 09-9-18 11:07 發表
想有蛋香的話, 可以買 "北京蛋" 來做, 蛋味真係香 d 架 !

瑪瑙宮

有隻牌子嘅雞蛋係 come from 北京架 !

個名叫 "德 X 源"

原帖由 cheapbombom 於 09-9-18 13:05 發表
hallonatalie,

咩係北京蛋呢?

水晶宮

好媽媽勳章 大廚勳章

原帖由 芝麻街 於 09-9-18 10:00 發表

meko,

想請教你, 如果無奶粉可以用其他代替嗎 ?
低筋粉在那裡可以買到呢 ?
因為見到都好想試吓
唔該哂

芝麻街

haha~奶粉用阿B嗰D都得,如果無就唔加都得
因其實好少份量...
低筋粉係烘焙店就有啦
超市就比較少有呢
---生命無價,請支持領養---

伯爵府

Meko,

今晚又跟你既配方再整一次...
嘩, 掂啊....味道好似街買既一樣啦...
我屋企都無BB奶粉, 所以將10g奶粉+10g水既部份, 直接換成14g花奶....

原來, 個皮要脆, 關鍵係要前後放入雪霜各30分鐘....好開心, 可以ling去賣啦...

對, 煉奶部份, 如果比足1.5teaspoon, 係略甜左少少....我下次會扣番少少, 即係落1又1/4 teaspoon就剛剛好叻...

原帖由 meko~ 於 09-9-18 22:21 發表

haha~奶粉用阿B嗰D都得,如果無就唔加都得
因其實好少份量...
低筋粉係烘焙店就有啦
超市就比較少有呢

伯爵府

想問, 低筋同中筋麵粉, 整出黎效果有咩唔同?
樓主個recipe用中筋麵粉, 所以, 我用番中筋整你個配方...都得個呵?

原帖由 cheapbombom 於 09-9-18 23:03 發表
Meko,

今晚又跟你既配方再整一次...
嘩, 掂啊....味道好似街買既一樣啦...
我屋企都無BB奶粉, 所以將10g奶粉+10g水既部份, 直接換成14g花奶....

原來, 個皮要脆, 關鍵係要前後放入雪霜各30分鐘....好開心, 可以lin ...

首頁

尾頁

跳至