烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 開心吸收勳章 熱血勳章

原帖由 meko~ 於 09-9-18 01:54 發表
滑滑牛油蛋撻(8個)
所需時間 45-60mins 成本約: $12
牛油脆皮
牛油70g 糖25g 水10g
蛋黃半隻 奶粉10g 低筋粉110g
1.牛油,糖,蛋黄,水,奶粉打勻,篩入低筋粉,搓成粉團雪20-30 ...

meko,

想請教你哩個步驟 ( 打勻 ) , 係咪一定要開機打勻呢 ?
唉 ! 我仲未買到蛋撻模呀~~~

芝麻街

瑪瑙宮

hashtag影視迷勳章 有「營」勳章 叻叻勳章 好媽媽勳章 2011精緻種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

唔洗客氣, 加油呀 !

原帖由 onyeema 於 09-9-28 16:02 發表
唔該你呀nataile,我會再接再勵架啦 ^^ ,下次試下用低少少度數先,Tks a lot, Yeahhhhhhhh:loveliness:

大宅

畀面勳章

芝麻街,

你唔一定要去烘焙店到buy,你試下去日X城都搵到架 (錫紙模) or city super 都有,預祝你成功啦:loveliness:

水晶宮

好媽媽勳章 大廚勳章

原帖由 芝麻街 於 09-9-29 08:43 發表

meko,

想請教你哩個步驟 ( 打勻 ) , 係咪一定要開機打勻呢 ?
唉 ! 我仲未買到蛋撻模呀~~~

芝麻街

唔洗....我攪勻咋
我整蛋撻唔開機 甘鬼煩...
蛋撻模其實一般家品店都多數有

---生命無價,請支持領養---

瑪瑙宮

hashtag影視迷勳章 有「營」勳章 叻叻勳章 好媽媽勳章 2011精緻種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

係呀, 唔怕要洗番再的話, 用錫紙模就方便 d, 不過就唔 "環保" 囉 ! mouth:

原帖由 onyeema 於 09-9-29 12:08 發表
芝麻街,

你唔一定要去烘焙店到buy,你試下去日X城都搵到架 (錫紙模) or city super 都有,預祝你成功啦:loveliness:

珍珠宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 開心吸收勳章 熱血勳章

唔該哂你地咁多位呀
我會努力架啦

珍珠宮

原帖由 ronitng 於 09-8-31 04:52 PM 發表
原來蛋撻好易整! 我係新手, 第一次整! 但都好成功!!係肥媽教ga!!
原本想比大家睇張相, 不過我唔識整上BK!!
蛋撻材 料 :
皮 : 中 筋 麵 粉 (150g)、 牛 油 (100g)、雞 蛋 (2/3隻 ) ...

現在我們一家三口每日都過著幸福快樂的生活。~好感恩現在所擁有的一切人與事,我們必定會好好珍惜這個幸福的家!《幸福會遲到但不會缺席!》       ...

男爵府

原帖由 meko~ 於 09-9-18 01:54 發表
滑滑牛油蛋撻(8個)
所需時間 45-60mins 成本約: $12
牛油脆皮
牛油70g 糖25g 水10g
蛋黃半隻 奶粉10g 低筋粉110g
1.牛油,糖,蛋黄,水,奶粉打勻,篩入低筋粉,搓成粉團雪20-30 ...

我嘗試用這個menu,但個皮好硬,像吃餅乾一樣,如想鬆一點,是否應用中筋粉呢?請指教,謝謝!

珍珠宮

今早, 我做左8隻蛋撻啦, 係成功嘅

大宅

畀面勳章

Hello 芝麻街

恭喜你呀! ^^
你個蛋漿整得靚唔靚呀? 有無起泡泡呀?

珍珠宮

原帖由 onyeema 於 09-10-3 11:05 發表
Hello 芝麻街

恭喜你呀! ^^
你個蛋漿整得靚唔靚呀? 有無起泡泡呀?

幾好喎, 無起泡泡吖:mrgreen:
見得吓人 , 好開心吖

首頁

尾頁

跳至