懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

別墅

我有左,但係要在家安胎,已沒有返工近一個月,唔知公司/老闆點樣計人工呢?? 請指教。

我有左,但係要在家安胎,已沒有返工近一個月,唔知公司/老闆點樣計人工呢?? 請指教。 :lol:

侯爵府

好媽媽勳章

Re: 我有左,但係要在家安胎,已沒有返工近一個月,唔知公司/老闆點樣計人工呢?? 請指教。

當正常病假計人工!
即是在同一公司工作幾多年,每年/月就在幾多天sick leave (full pay), 多出就 no pay!

公爵府

認識瑞士牛牛第一回 熱血勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

Re: 我有左,但係要在家安胎,已沒有返工近一個月,唔知公司/老闆點樣計人工呢?? 請指教。

如果你公司係跟足勞工法例的話, 四日以上的病假才可以計為有薪病假, 而且係以4/5人工計, 但如果你當時簽僱傭合約時有另外訂明的話, 就會跟番你張contract上面所列明而計or以公司的policy而定.

p.s.雙方已簽的僱傭合約係凌駕於勞工法例的, 但僱傭合約的條款內容不能少於勞工法例的水平.

大宅

好媽媽勳章

姐姐仔,

How are you?^__^
其實你醫生有冇比病假紙比你?
有的話,又係咪寫足錦多日?
如果醫生比的病假cover吾到實際日數,
我公司會當多出的病假當AL or NPL 錦扣。

Alison仔^^

翡翠宮

貢獻勳章 BK猜猜猜慶中秋 +5熱血勳章

ac321 is partially correct. Sick leave is entitiled to 80% of normal pay.

Quoted from today's Apple Daily

打 工 仔 與 老 闆

產 前 檢 查 病 假 可 獲 津 貼

本 欄 是 勞 工 處 與 《 蘋 果 日 報 》 合 辦 , 逢 星 期 四 刊 出 , 旨 在 為 勞 資 雙 方 解 釋 有 關 僱 傭 問 題 , 如 僱 主 或 僱 員 有 任 何 疑 問 , 可 致 電 勞 工 處 查 詢 。

查 詢 熱 線 : 2717 1771

此 熱 線 會 由 「 1823 政 府 熱 線 」 職 員 接 聽 。

秘 書 小 姐 : 喂 , 恭 喜 恭 喜 , 恭 喜 你 有 喜 。

會 計 太 太 : 多 謝 多 謝 ! 我 本 來 都 好 開 心 , 但 係 醫 生 話 我 有 少 少 作 小 產 , 叫 我 休 息 多 同 密 覆 診 。 唉 ! 唔 使 做 咩 ! 我 邊 有 咁 多 假 成 日 去 睇 醫 生 ?

秘 書 小 姐 : 喂 , 唔 係 , 你 去 做 檢 查 係 當 病 假 計 。

會 計 太 太 : 但 係 《 僱 傭 條 例 》 寫 明 , 要 唔 少 過 連 續 四 日 病 假 先 可 以 津 貼 。 做 檢 查 要 做 成 四 日 , 大 吉 利 是 咩 !

秘 書 小 姐 : 唏 , 條 例 有 另 外 寫 明 , 懷 孕 僱 員 因 為 產 前 檢 查 、 產 後 治 療 或 者 小 產 而 缺 勤 每 一 日 , 如 果 有 適 當 醫 生 證 明 書 , 就 可 以 當 病 假 計 , 可 以 有 相 等 於 正 常 工 資 五 分 之 四 疾 病 津 貼 , 唔 使 連 續 四 日 或 以 上 。 咁 當 然 , 你 都 要 儲 到 足 夠 病 假 數 目 先 啦 。

會 計 太 太 : 唔 , 成 日 假 好 似 唔 係 幾 好 咁 。

秘 書 小 姐 : 咪 啦 , 醫 生 叫 得 你 覆 診 , 就 即 係 有 需 要 啦 。 如 果 你 為 咁 唔 去 睇 醫 生 , 到 時 真 係 出 事 要 放 長 病 假 , 公 司 損 失 咪 重 大 。 話 時 話 喇 , 你 通 知 老 闆 未 ?

會 計 太 太 : 未 呀 。

秘 書 小 姐 : 你 快 D 遞 醫 生 證 明 書 通 知 老 闆 啦 。 《 僱 傭 條 例 》 下 生 育 保 障 係 由 你 遞 醫 生 證 明 書 之 後 至 生 效 。 你 都 要 畀 時 間 老 闆 去 安 排 人 手 嘛 。

以 上 資 料 只 用 作 說 明 《 僱 傭 條 例 》 下 的 相 關 條 文 , 對 有 關 法 例 的 詮 釋 , 應 以 《 僱 傭 條 例 》 原 文 為 依 據 。 如 有 任 何 爭 議 , 則 以 法 院 的 判 決 為 最 後 依 歸 。

資 料 提 供 : 勞 工 處 勞 資 協 商 促 進 科

ac321 寫道:
當正常病假計人工!
即是在同一公司工作幾多年,每年/月就在幾多天sick leave (full pay), 多出就 no pay!

首頁

尾頁

跳至