烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

大宅

d豬排點整先至唔"鞋"?

?-(

別墅

Re: d豬排點整先至唔"鞋"?

用甚麼鎚鬆豬排肉?
若嫌用刀背搥鬆豬排時的力度不夠平均,可往百貨公司的家庭用品部,購買一個會轉作搥肉的有齒鎚子。

為何宜購買急凍豬扒?
急凍豬扒因用機器分切,厚薄均勻,煎炸時易於控制 火侯,吃來特別嫩口。
Blessed are the pure in heart, for they will see God.

大宅

我已經用鎚子鬆豬扒,而且用了急凍豬扒,但還是不嫩口

男爵府

畀面勳章

你試下+隻蛋白一齊黎葉,煎嘅時候用大火黎煎啦.係蘇絲黃教0家,我而家都係用e個方發黎整嘅,好正0家.

男爵府

醃時加蛋黃&生粉.

大宅

酒店總

別墅

我都要試下你地個方法, 我次次都整到好似豬肉乾咁 :cry:

大宅

我會嘗試嘗試以上方法
另外想問你地如果整蕃茄豬扒/洋蔥豬扒, d豬扒是煎到一半熟先, 之後煮蕃茄時再放落去煮嗎?

男爵府

畀面勳章

整熟豬扒之後先做個汁,你可以倒返d豬扒落去兜亂&煮好個汁就淋返落去豬扒到又得

大宅

請問係加蛋白定蛋黃呢?

珍珠宮

牛年勳章 畀面勳章

加蛋白
我都有跟蘇絲黃o既方法做過,d豬扒真係滑好多

珍珠宮

牛年勳章 畀面勳章

洋 葱 豬 扒(節錄自:飲食男女--follow蘇)
洋 葱 應 該 又 香 又 甜 , 而 且 要 炒 得 很 熟 , 切 的 方 法 亦 有 考 究 , 一 定 要 好 像 用 切 橙 的 方 法 , 就 算 洋葱 炒 得 非 常 熟 , 仍 可 見 到 一 片 片 。 炒 洋 葱 的 時 候 要 有 老 抽 和 糖 , 一 來 可 帶 出 洋 葱 的 甜 味 , 二 來 亦 令 洋 葱 有 點 顏 色 。
處 理 豬 扒 , 要 懂 得 醃 的 方 法 , 怎 樣 煮 也 不 會 太 壞 事 。 反 之 , 如 果 醃 得 不 好 , 怎 樣 煮 也 有 問 題 。 醃 豬 扒 最 重 要 是 ( 一 ) 拍 鬆 豬 扒 ( 二 ) 醃 味 除 了 老 抽 、 生 抽 、 糖 、 胡 椒 粉 外 , 最 重 要 是 蛋 白 一 隻 。 秘 密 是 蛋 白 可 令 豬 扒 變 得 更 鬆 更 滑 。 我 最 怕 出 街 吃 豬 扒 , 他 們 會 用 鬆 肉 粉 令 肉 質 變 鬆 化 。 嘩 ! 簡 直 謀 殺 ! 大 家 是 明 理 人 , 人 家 要 賺 錢 , 用 鬆 肉 粉 總 比 一 隻 蛋 便 宜 , 可 是 在 家 吃 飯 … …

材 料:
洋 葱 2 個
豬 扒 3-4 塊 ( 每 塊 分 4 份 )
蛋 白 1 隻

烹 調 步 驟:
1 用 刀 背 將 豬 扒 拍 鬆 。
2 順 序 以 適 量 生 抽 、 老 抽 、 糖 、 胡 椒 粉 、 蛋 白 1 隻 等 和 豬 扒 混 和 醃 味 。
3 將 豬 扒 放 入 雪 櫃 冷 藏 15 分 鐘 。
4 從 雪 櫃 取 出 , 再 加 入 生 粉 、 麻 油 、 油 、 水 。
5 用 油 爆 香 洋 葱 , 加 入 老 抽 及 糖 , 備 用 。
6 以 中 大 火 煎 熟 豬 扒 。
7 加 入 洋 葱 及 水 後 試 味 , 待 豬 扒 收 水 , 洋 葱 汁 變 濃 稠 即 成 。

貼 士
1 豬 扒 須 煎 至 金 黃 及 帶 焦 。
2 如 汁 不 夠 杰 可 加 生 粉 水 埋 芡 。

首頁

尾頁

跳至