論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

del

del

大宅

Re: 炒工人會否告訴agent?

個AGENT緊系想你換啦! 因為D工人開頭個幾個月D人工都會比D哂 AGENT.你換個另一個間AGENT又由頭計過.

BRIANMA

大宅

agent always replace oversea maid to you, you need to wait for several months before replacement.

洋房

Keifu >> 我個agent都是愛理不理, 因我個印印同您個工人一定係姊妹, 咁相似!

後來個工人有日激到我好興, 我 call個agent 叫佢捉我個工人去照肺. 否則我會幫佢免費買廣告(當然係在apple daily...)之類八卦news, 睇佢以後點做生意. 相當有效.

但係我個工人性格及做事方法有問題, 不關個agent 事!

大宅

del

del

複式洋房

據我所知,印印全部都會上過around 2-3 mths training,學打掃,清潔,cooking,廣東話,等等.至於bun bun,佢地所謂training,只係一些簡單的家務,為期4-5天,咁你當唔當嗰d係training.

洋房

keitu>> 千萬不要比工人知, 仲要同agent夾, 如果果agent 好幫工人, 咁仲要考慮是否轉agent. 因我agent開始時好幫個工人, 但後來話幫佢免費買廣告, 態度當然180度轉變啦! 但佢無suitable 菲菲for me. 所以我現在簽別一間agent, 您咁短時間, 當然選別一個, 不用再比$$.

講到training仲攪笑, 我個印印在港已4年幾, 我是第3個employer, 我亦有phone interview個舊employer, 仲話佢okay, 對bb好好, 點知我炒佢ga reason 就係佢hit 左我囡個後腦落地, 仲要係4日內2次 (比左1封warning letter 後), 其實覺得佢搏炒.

所以話要睇個工人mud 態度

大宅

del

del

洋房

keifu>> 我覺得個agent未必會"爆口響", 因為您如果再選中工人, 佢會收那個工人之手續費.

到時個agent接收您ga 舊工人時, 不會講您是換工人的, 因到時佢一樣會收舊工人介紹費幫佢找工. 如果佢預早"爆口響", 對agent一d好處都無, right ??

首頁

尾頁

跳至