跳至
[元朗區] 09 肖珍 K1 (AM)

首頁

尾頁

男爵府

原帖由 琛妍媽咪 於 09-9-8 09:46 發表

開頭返學係咁架....比d時間佢啦......

我女返學話...無小朋友同佢玩....
其實係佢唔識同小朋友玩.....
佢鐘意同D大哥哥姐姐玩...有人帶住佢
今班佢算係"大女", 3歲3個月
可能大部份都細過佢啦...佢唔識同佢地玩...
hello, 我叫澄澄yubi, 2009年5月29日出世 ^__^

大宅

大家都收到學校張茶點通告..
都知佢地食d乜..

琴日食薩其馬..
我就同阿囡講..明日(星期一講)食馬仔做茶點喎..

大宅

我個女算係細女..
佢今個星期六先夠3歲..
前兩日係屋企開左兩次生日會..

我主要同佢講..就快係學校開生日會..
今次佢有份...

民房

我囡囡都開始適應啦,不過搭校車仍然唔成功,因為佢知要搭校車,就喊晒口,求嫲嫲帶佢返學,所以而家都搭唔到,遲d希望有同學一齊搭會好d啦

大宅

其實有辦法.
就係要恨心...
你比佢喊一兩次...
佢就知道喊係無用...
無就會唔喊架啦..
因為佢喊..所以你心軟..
咁你就唔駛旨意搞得掂...

男爵府

今日最後一日帶亞女返學. 下星期開始坐校車...個傻女一起身又喊又叫..唔返學...我當聽唔到...佢自己又收左聲...一陣又會再嘈過....

之前返都無事...自從病完就係甘...
hello, 我叫澄澄yubi, 2009年5月29日出世 ^__^

大宅

可能未病好..
我囡咪又係...
個人一累就成日發忟憎..發脾氣..
我就會做D 野引開佢注意力..
同佢講下笑..
好似朝早咁..同佢刷牙時..
佢都未訓醒..
咪係度同佢唱..刷牙歌...
佢係學校唱「你又刷..我又刷」..
我就唱成「你唔刷..我唔刷」跟住又話..
下「唔刷」?? 佢就醒D...跟住又笑...
跟住我又講話...老師唔係咁唱架喎..
記住係「你又刷..我又刷」..
我驚佢返到學校又唱「你唔刷..我唔刷..」哈哈..
玩完都要及時糾正返佢...
哥哥係度都好醒..佢又跟住唱..同埋跟住笑..
其實都係諗辦法整醒佢兩個...哈哈..

男爵府

想問下大家, 如果小朋友每朝叫起身都喊唔返學, 校服又唔換, 早餐又唔食...朝朝好似打仗甘先出到門口....有咩辦法??

亞女話想我送佢返學, 送佢入課室, 但大家都知, 依家學校係唔比家長入, 送到門口! 而且我地同學校好遠, 坐校車方便D...佢又驚又喊

別墅

好媽媽勳章

其實真係要比D時間佢適應,最主要係小朋友離開親人,覺得無安全感~
我對呀仔都無咩辦法....佢有時唔肯換衫出門口.....一出門口又話要去廁所(係度拖時間)比佢激死!入返屋去一去都15分鐘,有時唯有搭的士返學

今日返到校門前,同佢講"乖乖返學既話,放學就帶你去婆婆家(佢好鍾意婆婆GA),MAMI又會買糖糖接你放學,鍚曬你"最後同佢加多句......."唔乖,唔返學,喊...就咩都無,返屋企訓覺"
佢今日比我咁講一講,又OK WOR....其實都預左佢喊曬口,摟MAMI,最後會比老師抱入去GA,BUT出奇WOR........我送入門口時,如常用眼尾望下佢,見佢想回頭望我,已急急腳想走人......BUT佢一回頭,竟然同我講左句"BYE BYE MAMI",拖住老師隻手入左去......

你小朋友有無咩特別鍾意GA?用黎氹下佢可能好D....其實小朋友如果真係唔太適應既,都係自己接送,小朋友會安心好多GA.....

原帖由 傻太太 於 09-9-14 08:45 AM 發表
想問下大家, 如果小朋友每朝叫起身都喊唔返學, 校服又唔換, 早餐又唔食...朝朝好似打仗甘先出到門口....有咩辦法??

亞女話想我送佢返學, 送佢入課室, 但大家都知, 依家學校係唔比家長入, 送到門口! 而且我地 ...

男爵府

其實佢開頭時都幾好架, 有我帶住..佢有安全感D掛, 我都知甘會好D..不過又真係好遠....依家諗住睇定D, 比一個星期時間睇下佢點, 如果都係好不安, 甘再考慮好唔好自己接送, 見佢甘樣, 我都好心痛....

每朝最難係要幫佢著校服...真係著唔到, 佢發晒癲甘喊又扭又逃走, 好似我要捉佢去賣甘

仲有, 朝朝都唔食野唔飲奶, 掛住喊邊有時間食呀...見到就慘!

今日出動左出鐘意食"出奇蛋"...話佢乖乖返學, 接放學會買比佢, 不過都係一樣..."出奇蛋"佢要...學佢唔要返...

民房

原帖由 傻太太 於 09-9-14 08:45 發表

亞女話想我送佢返學, 送佢入課室, 但大家都知, 依家學校係唔比家長入, 送到門口! 而且我地 ...

傻太太我同妳一樣,見到佢咁扭都唔忍心要佢搭校車,(因為搭校車佢7點7就要上車,實在太早啦)而家呢個月交惟有只比佢試下搭放學個程,朝早辛苦d帶佢返學,希望下個月有同學仔同佢一齊搭會好d啦,仲有小朋友唔肯換衫呢d問題,妳可以買一本細細地的年曆簿,然後每日記低佢有咩乖的事情畫一粒星星,同時又要記住佢唔乖的事情,每日我都會同佢講佢有咩係有星星的,以前我囡囡唔係好肯自己行返學,而家用了呢個方法我或好好帶佢返學,佢都會自己行,有時儲夠幾粒星星我亦應承假期帶佢去唔同地方玩,所以我覺得都幾有用

男爵府

原帖由 hello77 於 09-9-14 11:18 發表

傻太太我同妳一樣,見到佢咁扭都唔忍心要佢搭校車,(因為搭校車佢7點7就要上車,實在太早啦)而家呢個月交惟有只比佢試下搭放學個程,朝早辛苦d帶佢返學,希望下個月有同學仔同佢一齊搭會好d啦,仲有小朋友唔肯換衫呢d問 ...

哇, 7點7就要上車, 甘真係好早下喎! 真係唔忍心呀@@
我都有諗不如送佢返學, 放學坐校車...但依家都唔比送入學校, 係門口就走人, 佢都係驚, 於是無補, 只好硬起心腸, 得閑去接下佢放學囉, 等佢開心下!

都唔知呀, 比佢試下一排, 再決定黎緊點啦! 晚晚都見佢發惡夢, 又緊張, 又唔開心, 食又食唔落...真係好可憐呀!

其實今日上車, 佢都無喊; 平時入校門都無喊
只係係屋企發癲, 一發癲就講咩都聽唔到...又喊又叫又嘔..

返到學校只係C忍住咋; 返黎問佢咩都唔提, 日日話無野發生, 等放學; 我都估到佢係點, 坐定定發愁個隻........希望佢快D適應啦!

貼星星一直有用, 不過係用黎獎佢自己食飯呀甘...好有用...
但用落返學....佢話...唔要星星喎

大宅

傻太太 ~~

打去學校搵下班主任...
了解一下佢係學校的情況..
多數老師會放學後...中午食飯時或下午班放學後覆電話比你...
你了解在小朋友的情況...
跟住搵個時間同佢講..
有兩個講法︰
(1) 你可以同佢講...(X老師<==班主任)話你上堂時..
好乖喎..食茶點又快.等等...
或者..就咁話...x 老師話你好乖..係學校好靜..好專心聽老師講...佢地依家多數係唱「跑步跑」..x老師都話你識跟住做動作喎...諸如此類..

(2) 當你神通廣大...唔係學校...都知佢係學校點樣...
即係唔話比佢知...你同老師通過電話...
慢慢引起佢注意...(建議用呢個方法)

我估當佢知道你唔係學校都知道佢的情況..
佢會有D 興趣...跟住你就吊佢胃口..
你同佢玩...你明日返學...我再估你係學校做D乜...
咁到訓之前都提下佢...明日玩呢個遊戲..
到第二日食早餐時、換校服時、又提住...
送佢出門口/上校車時..不停咁提住..
到講拜拜時..就話...一陣放學..
睇下我知唔知你係學校做左D 乜...
放學後...你咪同佢玩...咪是旦講一D 出來..
如︰「你係學校唱「小弟弟、小妹妹」」..
「今日茶點食 腸仔包? (你有點心通告..你咪講個錯的答案..等佢講番個O岩的比你聽囉..)
你又可以話...唔得..我聽日要講中...」諸如此類...
**呢個方法未必個個小朋友o岩..
但因為最清楚你小朋友的人係你...
你嘗試將類似的野代入去...提高你小朋友的返學興趣..**
我個女..因為有哥哥返學...表哥返學...
所以佢好想返學...
佢見哥哥有功課做..佢都好想有功課做..
上星期五有一張工作紙..
話做功課時..開心得佢個樣..
真係..d 表哥聽到做功課想喊..
係得佢會笑...真係比佢笑死...

**平時多同佢講學校的情況..
你都知邊個係佢班主任..
咪成日提住 X 老師...**

祝你好運...

大宅

呀囡9今個星期只係返咗兩日學,星期三返咗一日後,又開始咳,係勁多痰個隻,但又咳唔出,跟住去余仁生買咗兩樽猴'早'末,食咗一樽,但半夜又開始發燒,第二朝即刻同佢睇謝建華,話可能係肺炎,個肺好多痰,食咗兩日藥,已再冇發燒,咳和痰也少了很多,希望星期一可之返學.而班主任今日都有打電話黎問佢情況.佢係返上幼二,冇返幾日,都唔知學校的情況如何,可有bk mom報告一下.

男爵府

我女都係上幼二架
其實都無咩野, 係尋日收左張通告關於公益金服飾日, 生日會同買冬裝校服既安排, 仲有張WORKSHEET

公益金服飾日係9月30日
生日會係9月25日-10:00至12:00
買校服日係9月26日-9:30至11:00

詳情通告老師會派番比你!
我女返黎問佢學校既事, 咩都唔講, 所以其他我都唔係太清楚

希望你仔仔快D好番啦, 真係好多人病呀, 好多小朋友放假!

男爵府

原帖由 lkfkitty 於 09-9-15 19:35 發表
傻太太 ~~

打去學校搵下班主任...
了解一下佢係學校的情況..
多數老師會放學後...中午食飯時或下午班放學後覆電話比你...
你了解在小朋友的情況...
跟住搵個時間同佢講..
有兩個講法︰
(1) 你可以同佢講...(X老師 ...

我女點問都唔采我, 真係比佢激C:loveliness:
算啦, 只要佢乖乖返學, 希望等佢投入學校生活到時會肯同我分享學校既事啦

我依家出左本薄仔, 比佢CHOP KITTY印, 每日乖乖返學就有一個印, 佢自己CHOP, 習齊5個, 我會帶佢去玩, 見佢呢兩日好開心甘, 雖然一樣要半推半就先換到校服, 去到門口一樣扁晒咀, 不過都算有DD進步啦:loveliness:

大宅

Thank you very much!我的囡囡已好得八八九九,星期一應該可以返學,希望返學後冇事啦!

原帖由 傻太太 於 09-9-19 10:31 發表
我女都係上幼二架
其實都無咩野, 係尋日收左張通告關於公益金服飾日, 生日會同買冬裝校服既安排, 仲有張WORKSHEET

公益金服飾日係9月30日
生日會係9月25日-10:00至12:00
買校服日係9月26日-9:30至11:00

詳情通告老 ...

大宅

mandylaw ~~

加油呀。。。小朋友病。。。大人仲辛苦。。。
你都要保重呀!!!

大宅

lkfkitty,
Thanks for your encouragement. She is much better today and she can go to school la. She is very happy this morning.

原帖由 lkfkitty 於 09-9-20 00:05 發表
mandylaw ~~

加油呀。。。小朋友病。。。大人仲辛苦。。。
你都要保重呀!!!

大宅

琴日阿囡拿左同學仔本課程進度本返來...
叫佢今日交比老師...轉交番比同學...
好搞笑....佢又未識認自己個名...都唔知邊本係同學仔...
係咁問..跟住係佢自己果本..貼張貼紙...
比佢方便認...咁今日都無搞錯...
交左比老師...再交比同學仔...

首頁

尾頁

跳至