嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

大宅

你地有冇唔俾bb食手指?

依家囝囝三個半月, 佢勁食手指, 食到有聲, 有時我唔想佢食就撥開佢隻手, 不過佢又再食過, 有時我撥得好多次佢就會發

別墅

Re: 你地有冇唔俾bb食手指?

我仔仔都係一樣,只有阻止佢唔比佢食,同幫佢洗手.

珍珠宮

醒目開學勳章

我囝囝呢二日開始都係咁, 一無聊就啜, 啜到嘀嘀聲好滋味 我跟本阻止唔到佢, 忟開佢隻手/捉實佢隻手佢就大叫, 好野蠻! 我而家諗緊比佢啜手指好定比佢啜奶咀好 ?-(

大宅

點解要阻止佢呢? 俾佢食囉, 佢到歲幾都係靠個口去探索, 如唔俾佢食, 可能會對佢腦部發展唔好嫁, 姑娘都係咁講, 慢慢佢會發展到

大宅

chilli

你試下俾玩具佢, 或者同佢講野玩多D, 個人見議你唔好俾慣奶咀BB, 食手指佢食食下唔食嫁啦, 遲D佢乜鬼都擺落口仲煩

大宅

各有各講啦, 我朋友個女就食手指食到五歲, 又話因為個女好鍾意食手指, 攪到成日都喉嚨發炎同肚痛, 又有人話俾奶咀好d, 起碼起自己控制範圍內, 乾淨d..... :cry:

大宅

我囡囡都係近兩星期開始食手指,係響"教教豬"前,或醒醒地嘅時候。基本上我睇到就會阻止佢,但我吾會鬧佢,亦吾會同佢鬥力,否則佢就會好"敏爭",我會比奶咀佢,叫佢吾好食手law,同比自己隻手指佢搾住,輕輕禁住佢隻手,咁佢隻手就吾得閑啦!到佢瞓左7成,佢就吾再食lu,我就鬆人la! 我聽人講手指食得多會變形 - 我覺得好似吾多可能喎 ?-( !主要我係覺得汚糟law!
Tung Tung [img align=left]http://lilypie.com/baby1/050925/2/2/1/+8[/img]

伯爵府

熱血金章 BK Milk勳章

Priscillalam,
我亞嫂話佢個妹就係食手指食到變型呀 但係我就未見過, but 我信佢, 所以死都唔俾手指亞囡食, 夾硬塞個奶咀俾佢囉 :mrgreen:

男爵府

好媽媽勳章

我個囡都係好鍾意食手指呀!一得閒就食,食小一陣都唔得呀!
佢一見我要比佢食奶/粥就第一時間食手指啦!就算佢好肚餓
都係咁呀!
2006年12月28日 出世-----3.41kg 1個月---5kg 2個月---6.04kg---58cm(自己度) 4個月---7.72kg---65cm(自己度)

大宅

好媽媽勳章

差不多所有bb都係呢個時候(3個月左右)開始食手指, 我想是出於好奇.
我當時都唔知比定唔比佢食, 但最終都冇阻止, 最後佢大啲(大概7個多月), 就自動介了. 我想是有其他野食, 所以對食手失去興趣.

男爵府

好媽媽勳章

ikongma,
你就好啦!我到而家總煩緊點同我個囡介食手指呀!
佢而家歲半啦!我試過手指水但都唔得呀!佢嘔完照食.
真係比佢吹帳.
2006年12月28日 出世-----3.41kg 1個月---5kg 2個月---6.04kg---58cm(自己度) 4個月---7.72kg---65cm(自己度)

大宅

好媽媽勳章

SMARTEST,
你試下比其他東西佢玩引開佢注意, 可能有效.

珍珠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章

我個囡都係好鬼鍾意食手指架。早排因為凍著多左衫食唔到,但到佢洗白白,佢一見到自己隻手就興奮到不得了,成個洗白白o既時間,隻手都離唔開個口,真比佢激死

我都冇刻意唔比佢食手指,試過比奶咀佢食,點知即刻吐返出黎,所以真係冇計。唯有望呀囡好似ikongma咁大d就自己介啦。

大宅

我亞囝又係鍾意放d手指入口, 有時係啜, 有時係"瞭", 成日搞到自己嘔 tim。 :-x

男爵府

好媽媽勳章

ikongma 寫道:
SMARTEST,
你試下比其他東西佢玩引開佢注意, 可能有效.

你一定要全部時間比晒左啦!佢一玩就唔記得左啦!
但一停落來就會即刻繼續食啦!

男爵府

執行時遇到相當大的困難。
我的家有個馬桶, 馬桶裡有隻馬騮

複式洋房

有無人用過Bite-X手指水呀???適合幾多個月用??效果如何???

大宅

我個囡而家6個月咪又係咁, 食小一陣都唔得, 除非不停引住佢啦, 但邊有咁多時間喎, 佢連食食下粥都要啜手指, 禽晚我嬲得淨掹開佢隻手指. 佢喊到拆天........ 唉, 唯有等佢再大d, 睇佢會唔會自己介到啦 :cry:

洋房

無辦法,對手係佢地既,點控制得咁多,只好keep住佢對手clean 囉 !
我叫諾恒,2004年5月19日於QE出世,早咗一個月,重3.18KG. :-D

民房

charisfong,
我有用過bite-x給我囡囡(三歲半),最都控制到,但是佢就好快都接受了,用得會繼續照吃。我大仔今年十歲,佢都吃至大約六歲。

首頁

尾頁

跳至