母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

我想問食人奶是否要比奶粉????

我的bb是吃人奶的,間中才補奶粉,但我的奶奶說﹕叫我每天比一餐至二餐人奶,以補他的營養.請問是否人奶不夠營養...... 我bb兩個多月,重5.1公斤.出世時重2.895公斤.

大宅

Re: 我想問食人奶是否要比奶粉????

cathycoffee

你的意思是一天補1-2餐奶粉?
母乳有足夠的營養成分,讓BB健康成長.
任何奶粉都是盡力模仿母乳的成分.
但始終無法缺乏抗體.

所以用奶粉補營養,是相當無知的想法.
你BB兩個多月有5.1kg,很不錯.
我孩子兩個月時得4kg.一樣健康活潑.

世衛倡議再修訂現時的嬰兒成長體重指標.
可參考前天蘋果日報.

禁止訪問

別墅

posemom,

yes, agree..

my daughter is now 8 months and she just has a bit not comfortable during 7 months, a bit cough...but she recover so quick and now is v. healthy ahh...

as i read from other articles mentioned that there's 激素in cow's milk, so, if u supplement with cow's milk and 激素 will pass to your baby which we know that it's no good to bb...many allergies found in bb( e.g. allergies in breathing system, some skin problem, lower iq ....)

therefore, i know that all mama here are trying our best to bf bb fully as this is based on "feeding on demand" principle ka...

don't give up...

http://tickers.TickerFactory.com/ezt/d/2;10724;53/st/20040521/n/Chloe/k/023c/age.png
該用戶已被刪除

公爵府

人奶係BB最佳的食物,我好明白餵人奶好辛苦,BB食得好密,SO做媽咪的就成日擔心BB唔夠飽,起初我都好擔心,我
KEEP住埋身餵,但我媽見BB食得咁密就鬧我LA~
仲逼我補奶粉,而我又唔想同佢嘈咁咪比B仔食LO~
而家我仔唔肯食奶粉&用奶樽,只要媽媽個之之, :mrgreen:
你放心吧!唔好理其他人點講架!我媽而家咪又係食人話我,但我死都堅持餵呀!雖然有時覺得D說話好難聽,但我當左耳入右耳出LO~
P.S.我媽直頭話我仔"UN"呀,唔得大隻,(因為我細個比我媽湊到變巨嬰),不過我細個成日病,SO我咪話:[大隻無用,大肥唔好,我細個咪又係成日病,最重要係佢健康]
我覺得我餵人奶好成功架!
我仔第4日個頭識用力岳高,第十幾日人仔個時真係識得岳高一陣,我仔真係有氣有力架!而且佢半個月大就重過出世時好多啦!
努力吧!呢到好多人支持你

子爵府

醒目開學勳章

[size=large]餵哺母乳一定好過餵奶粉!

大宅

努力呀!!
親子王國已刪除閣下簽名檔內容,煩請自行檢視頭像、頭銜、暱稱,如帶有廣告或宣傳推介成份,應立即修改或刪除,否則可被封鎖戶口,謝謝合作。

複式洋房

Breastmilk is the best food for our babies....try your best: bf
you know...my mother-in-law said the same words as yours. but i persist

複式洋房

我已在網上找了一些資料,然後再print埋比佢睇,希望她會更理解.很多人對人奶的認知不足....
該用戶已被刪除

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊