興趣嗜好

跳至

首頁

尾頁

洋房

請問AF 85mm f/1.4 VS AFS 28-70 2.8

各位用來影BB(5個月大),你會選那支作人像鏡, 我試用過 AFS 28-70 2.8 感覺不是傳聞中強,可能expectation 太高. 而且亦都幾重. 始終定焦信心大D. 但變焦又好似方便些. 現在心大心細, 很想新年前做決定. 請大家比些意見. 多謝!

大宅

Re: 請問AF 85mm f/1.4 VS AFS 28-70 2.8

if you are using digital camera, 28-70mm will be better as 85mm is too long after 1.5x for taking BB photo.

別墅

Re: 請問AF 85mm f/1.4 VS AFS 28-70 2.8

我覺得zoom鏡永遠唔夠定焦實, 而且光圈1.4點都贏2.8成條街...... 當然缺點係在某距離時, 在影片構圖會比較zoom冇咁靈活, 但人像仲係影bb, AF 85mm f/1.4一定會係我選擇, 不過如果比多少少的話, 不如買支105mm啦.... 影人像, 夠用一世~

我們應該感恩 神的話語令人清醒

複式洋房

我喜用定焦, 所以會選擇定焦。

[img align=right]http://images5.theimagehosting.com/P1040061-3s.JPG[/img]

洋房

At the end I choose the 85mm f/1.4

首頁

尾頁

跳至