論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

炒唔炒佢好!!!!!!

各位
我家印印來了個半月,現在的她令我每日收工返到屋企都總會鬧佢,但其實話佢好差又唔係,好好又未到...總之有好多鎖碎事情總要俾我話佢,eg...乾淨係大前題,但佢俾我感到佢對自己著上身既野都唔係十分乾淨,所以我每晚返黎都check佢房d衫、地方、拖鞋等等。我覺得收左工既我返到屋企仍未能放開一切,一個佢已足夠令我嘔血、好辛苦呀。
昨晚佢又做錯事,我實在忍唔住鬧佢,最後我話﹕你以後唔駛做了。之後我就走左去沖涼,出到黎佢即叫我唔好炒佢,叫我俾多機會佢....喊晒口...跟住跪係地下度向我扣頭認錯...我即同佢講你好快d起身,我唔受呢一套的,叫佢唔好"side"時間快d起身....跟住佢係咁重復個幾句說話,我真係冇佢咁好氣走開左,佢一直都跪係度,我就更加把幾火了,我話你好快d去做野...唔好以為咁就唔駛做.....真係激鬼死了!!!!!
最後再一次同佢今次係最後機會,下次再有任何犯錯你返梗印尼都得了!!!!!!!!
我真係都好攰了.....每日都要對住佢....做Training!!!想死!!!
請各位俾d意見我!!!

子爵府

Re: 炒唔炒佢好!!!!!!

但你沒有說到實質其實佢做錯d乜, 好難比意見話好唔好炒佢喎! ?-(
[img align=left]http://www.pau.com.hk/liwood/IMG_0764.gif[/img]Liwood Ma Ma [url=liwood.pau.com.hk/gallery]MyBB Album[/url] [email protected]

大宅

Perria>>講開工人就真係好煩,但你果個起碼你話佢佢會喊晒口求你唔好炒佢,起碼佢會識驚,我果個印印仲激氣,話佢佢不特止唔驚,仲會碌大隻眼望住你同你講佢o既理由,佢來o左四個月,基本上個個月都投訴佢,佢好似唔識驚會無o左份工,簡直投訴都無用,你話係咪激鬼氣呀
:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:[img align=left]http://www.imagestation.com/picture/sraid100/p0efd5180a15094e49bc8309350fd91f5/f9e92a54.jpg[/img][img align=right]http://www.imagestation.com/picture/sraid100/pc8bf148c3b975239357968cfc2f3d509/f9e92a4b.jpg[/img][img align=right]

大宅

我請左個木頭返黎.我諗下個月我炒佢時.佢都係一碌木咁.

大宅

liwoodma 寫道:
但你沒有說到實質其實佢做錯d乜, 好難比意見話好唔好炒佢喎! ?-(

係囉, 咁佢究竟所犯何事?

子爵府

減齡達人勳章

我勸妳炒左佢, 不過要有人睇住妳個b做大前題. 佢尼d工人係死性不改的, 我都有一個好似妳尼個咁既工人, 佢都做野無記性就不在話, 最慘既就係教左佢唔止一次, 起碼二.三次, 佢都依然做錯, 又唔根你指示, 閙極都無改善.

大宅

Perria,

我既情況同你好相似, 個工人又係到左個半月, 係印印, 有星加坡經驗, 做野好污糟, 人又懶, 日日我放工已經好累, 番到去都要話佢, 我開始覺得番去見到佢, 係一種苦事, 有時直頭諗起屋企有個咁既工人, 我都唔想番屋企......

你工人都好d, 做錯野識認錯, 我個簡直樣樣野都要駁咀, 整爛野都要話唔關佢事, 連 sorry 都唔講, 一係唔話我地知, 一係只會話 : 太太, d 野爛左啦.. 就走左去....

屋企d野日日都做到亂晒, 日間佢自己一個人在家超過8 小時, 因我小朋友係番全日學的, 佢應該可以好易 handle.. 家務就亂咁黎, 屋企d 食物就超快速無晒..... 你話.. 我請呢個工人幾貴??

大宅

Perria 你唔好咁惡先, 我自己0個個都係不過不失, 但我知佢係盡心盡力, 所以我會包容佢(唔代表放縱), 而係不斷提醒, 要佢從覆再從覆做到我要求. 我會諗個工人為了頭家弧身離鄉別井, 容入一個新家庭和環境, 都幾慘. 而你個工人亦只不過到0左個半月, 將心比己可否嘗試換過方法大家溝通. 心平氣和咁同佢講解, 你想要0即要求.

子爵府

busimami 寫道:
我勸妳炒左佢, 不過要有人睇住妳個b做大前題. 佢尼d工人係死性不改的, 我都有一個好似妳尼個咁既工人, 佢都做野無記性就不在話, 最慘既就係教左佢唔止一次, 起碼二.三次, 佢都依然做錯, 又唔根你指示, 閙極都無改善.

我嗰個又係咁,死性不改,唔改咪炒,費事自己勞氣

大宅

我想問各位,如果個工人成日都唔會跟先生太太的指示去做,喜歡自己鐘意點就點做,已經同佢講過好多好多次我o地對佢o既不滿,話又話佢,投訴又投訴過,都係咁樣,我覺得好鬼激氣,如果係你o地,你o地會點做呢
:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:[img align=left]http://www.imagestation.com/picture/sraid100/p0efd5180a15094e49bc8309350fd91f5/f9e92a54.jpg[/img][img align=right]http://www.imagestation.com/picture/sraid100/pc8bf148c3b975239357968cfc2f3d509/f9e92a4b.jpg[/img][img align=right]

複式洋房

I think most of the Inin are like this. Mine one is same. I also feel very tired to deal with her everyday. But I conculde that once you need some one to help, check her if she is trainable and willing to change. If not, fry. If she has potential to change, then train her to accept what you want. I got many advice from this BK mama. Before, I was like you, I almost got crazy. Now, I try my best not to talk too much with her, but just give instruction. One BK mama taugh me, even not to listen their explanation as those all are lies and excause. My inin is same as you descriped below. When she made me upset, i really want to fry her at once. but considering two little babies and household, I let her survive some more time. And my mother is supervising her almost whole day. Acutally, I am searching another maid. But after few interviews, I felt that every maid is same. It is really difficult to find a perfect one. So, if current one has potiential to change, force her to change. if she can not change, replace her. Your maid is still new. I think how about set some rules, timetable to see if she can be changed. If you want it, I can send to you.

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

如果個工人係教而不善o既, 就炒咗佢好過擺喺度嘔氣. 但如果聽教o既, 就俾個機會佢囉. 唔好再俾佢跪你同向你叩頭, 唔好o架!

子爵府

Perria,

唔該講清楚,你個印印究竟曾經做錯甚麼事,抑或是你奶奶發覺她做錯甚麼事,抑或她無做甚麼/做漏?

她上工後,你或你奶奶曾否train 她,還是邊做邊train ?train了多久,多少次

就算她曾經在hk工作,你們還是要train她有關你們家的要求。說了一遍,必定不會記得,因她在同一期間硬記,又緊張驚你罵,更會不記得。
這就是所謂"適應期"。

你位印印,起碼不會黑面駁咀。

如果你只命令她"抹乾淨間屋",而非"你每天要這這這樣用這塊地布加1:99抹地1次(連窿la)","你每天要這這這樣用那塊專用毛巾用清水抹bb玩具地1次每抹5件玩具要去洗毛巾才再抹","你每晚吃完晚飯洗完碗後要洗澡換全身衣物洗淨衣物後才可去睡","去街後回家要換衣物再工作" ,等等等等。她是不會自動波的。
至於個人衛生方面,須知印尼/南洋一帶,慣性每天洗澡3次或以上,但hk僱主認為這樣做會浪費水-->水費貴及浪費時間,不喜歡她們洗澡次數多。但你可以下命令,告訴她你要求她每天要洗頭洗澡刷牙換全身衣服,及看/餵/抱bb前換片後必定要先洗手等,讓她養成習慣。

伯爵府

In my opinion, maid must be taught. When my maid (bun bun) come to my home first 3 months, I really want to fire her many times... However, she really improved herself everytime after I discuss with her. After 3 months, she fully understand what's my standard and my need. Now going to nine months, she is become very good and most often she really use her brain to think and solve the problem.

I find 印印 a bit stupid and foolish compare with bun bun and half month seem very difficult to define whether she is good or not. Seem yr maid want to work at yr home, let see whether she has improvement ...!

大宅

各位~~~多謝你地既回應
我係度講講佢....有咩表現令我咁好中氣!!!
最初黎到我家,我同老公待佢一般啦,頭個一星期佢令到間屋好似新屋入夥咁掣,真的好乾淨,個時未要佢湊bb,由頭到尾都教導佢對bb的一切係大前題,由其乾淨,好老實,所有要佢做既野我同老公都會試做給她看,唔明做到明,每次佢都話明~~~~~~但又唔係做出個回事出黎<===呢d係佢平時既表現,每次都會問番佢我講d嘜,你知唔知我想你做d嘜,佢話知..........唉~~~點知!!!!!!!!
好喇~~~~唔好講咁長遠,講番個日佢扣頭件事,事發個日bb下午6:30食粥,佢係8:30開7安oz奶給bb飲,佢已將7oz奶粉倒在奶瓶內,仲要係正想按熱水壺內翻滾中的水(即未經煮熱的水),個刻感到奇怪的是點解bb咁快就飲奶,即時喝止他按水過程及問及他你再講一次bb幾點食粥,佢都係話6:30,我就話咁你依家開奶,bb應該依家飲奶嗎,佢話bb依家要食奶了~~~~~~我登行隻眼問佢你有冇攪錯,bb隔兩個中就要食奶,邊個講你知咁架,佢就即時雙手慢動作合上在佢個口前面,.....笑住話......丫....係呀...太太!!!個刻想封佢幾巴......就話佢咁你都攪得錯...依家我係度你都係咁....如沒人係度......咪........等等,最後講一句﹕你唔駛做喇~~~~~~~~
就係咁....第二日佢又給我一個新鮮感,就係給我著d未乾既制服,問佢知唔知未乾,佢又話少少....唉......真的9唔搭8,4日前收左阿b既未乾的衫番黎打算給bb著~~好在個日我媽咪係度....如果唔係就.....
總之今日做左個決策~~~~~~~決定炒佢了....已和agent講了唔再用佢~~~~~要個第二個。
就係咁多先!!!!!!!!!!

伯爵府

Now I understood what's happened. You made a RIGHT decision.

大宅

總之講到工人就真係好激氣,唔知有話知,唔明白又扮明白,賴醒咁,做出來的結果咪又令人激氣,有時覺得叫工人做o野是很勞氣,有時寧願自己動手做都唔想佢做,以前要返工都唔係好知工人點做o野o架,而家唔駛返工,日日對住工人,真係好多o野都覺得好唔順眼,尤其問佢點解唔預先問先生太太就咁做,佢永遠都是一句:no reason!每每聽到呢句,對於一個EQ低的我來講真係會激到爆炸 :evil:

大宅

homingm & 各位mami
其實我都懷疑梗自己係咪要求高....等等理由,所以由其佢依家一做錯野就會令我更討厭<===(呢樣係我自己估)
你地話係咪佢就算再做落去對佢都唔公平因為我對佢既看法都已不及初初的她了 :exclaim:
今日打左電話問agent請過別的印印各樣手續 講真我已對日後的工人都冇咩信心了...依家個人真的好煩...好想唔做野自己湊bb了 :cry:

首頁

尾頁

跳至