嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

禁止訪問

bb三星期大,塊面有出o左一d一粒粒細紅點(類似酒米)

禁止訪問

畀面勳章 環保接龍勳章

Re: bb三星期大,塊面有出o左一d一粒粒細紅點(類似酒米)

男爵府

Re: bb三星期大,塊面有出o左一d一粒粒細紅點(類似酒米)

樹熊媽媽,
我個仔都係三個幾星期大, 佢都有類似情況, 醫生話係佢地皮脂線仲未發育得好好. 其實唔嚴重都唔駛查野, 只要食完奶(因為奶漬都會引起)同出左汗之後, 幫BB同濕布抺下面,再印乾就會好快好返.我個仔而家都有一兩粒, 但每粒都好快好返.

大宅

係好正常, 老人家話係胎毒, 醫生話係敏感, 好多BB到滿月都會生到成面'暗瘡'嫁, 同BB抺多D面, 再查Vaseline就好快好嫁啦, 個時我BB都係咁, 我亞媽仲問係咪我D人奶有問題攪到BB生野 :evil: 你睇佢宜家都幾滑嫁 :mrgreen: so唔使擔心

伯爵府

熱血金章 BK Milk勳章

我亞囡細個時又係咁架, 帶佢去睇醫生, 醫生話係胎毒o黎架, 乜都唔駛搽, 遲d會慢慢退架, 只要同佢保持清潔就ok

禁止訪問

複式洋房

同我個仔一樣,以前係爛面仔,塗乜都冇用,後來姑娘教我塗Vaseline,初初都唔信,Vaseline咁油,皮膚咪更加透唔倒氣,但點知,靚晒!仲keep得好好添,真神奇!我仲教人添,一樣惦! :lol: :lol: :lol:
Cheuk Cheuk Ma :wave:

大宅

樹熊媽媽,

好似其他媽咪咁講,唔使驚 !
不過我試過用菊花水幫BB洗面 ! (用最cheap嗰隻)
好快就無晒啲粒粒 ! 可以試試 !
一女一仔萬事足笑看人生無求欲 :-P  :-P  :-P

複式洋房

At the beginning, my mother teach me use 菊花水to wash my son's face, but no respond. However, you can try (may be my son was so serious at that time).
Cheuk Cheuk Ma :wave:

首頁

尾頁

跳至