意見反饋
義工

烹飪搵食 今日: 17|主題: 133493

新年自己做團年飯有咩好介紹呀

男爵府

國民生產總值:9142

畀面勳章

新年自己做團年飯有咩好介紹呀

如題,唔該哂

別墅

國民生產總值:545

Re: 新年自己做團年飯有咩好介紹呀

醉雞,火腿炆雞,鮑魚雞湯,竹笙露旬

男爵府

國民生產總值:6755

髮菜蠔士鮑魚炆冬菇
雞湯翅
茄汁大蝦
白切雞
西蘭花炒帶子
酥炸生蠔
蒸魚
糖醋骨.

珍珠宮

國民生產總值:30631

醒目開學勳章

請問酥炸生蠔同茄汁大蝦點整架?酥炸生蠔個粉點開呢?

男爵府

茄汁大蝦

大蝦一斤
蒜茸,蔥段
汁:茄汁3湯匙,o急汁,糖,鹽,雞粉,生粉,白醋,水,(辣椒仔--落唔落都得)

蝦洗淨,修好腳&(酥),去腸,吸乾水,加鹽,放入雪櫃雪30分鐘

做法1

放一個蛋黃,生粉,將蝦撈勻
燒熱一鍋油,
將蝦炸熟

做法2

燒熱2匙油
將蝦煎熟

兩個方法都要將蝦殼轉白&硬,一定要用猛火.

熟蝦拿起

熱1匙油,爆香蒜茸,放入汁料煮滾,放入蝦兜至收汁,放入蔥段兜勻上碟.

酥炸生蠔

生蠔一斤

脆漿: 自發粉,生粉,蛋黃一隻,生油一匙,鹽一茶匙,冰水,搞成漿,最好是用筷子沾上後一滴滴從筷子滴下

自發粉&生粉的比例是3:1

生蠔洗淨出水,
放在(哨)箕中,乾水.(一定要乾身,唔係好難炸)
燒熱油
將乾了水的蠔放入脆漿中
用匙更將沾有脆漿的蠔放入滾油炸至金黃色.

個漿可以炸好多野都得.
想好味d,可以落豬油instead of 生油.

別墅

國民生產總值:715

請問髮菜蠔士鮑魚炆冬菇點整嫁???
blee427 寫道:
髮菜蠔士鮑魚炆冬菇
雞湯翅
茄汁大蝦
白切雞
西蘭花炒帶子
酥炸生蠔
蒸魚
糖醋骨.

子爵府

國民生產總值:11044

醒目開學勳章

盆菜

珍珠宮

醒目開學勳章

blee427
唔該晒~~酥炸生蠔既脆漿好難掌握.等我試下先.預早整黎試下.廢事到時唔拎得出黎見人

大宅

國民生產總值:2999

carollam310 寫道:
blee427
唔該晒~~酥炸生蠔既脆漿好難掌握.等我試下先.預早整黎試下.廢事到時唔拎得出黎見人

有大廚教過酥炸生蠔, 生蠔要飛水, 但不能太耐, 等蠔的水份出咗, 用紙抺乾, 咁炸出嚟嘅生蠔就唔會出水.

珍珠宮

醒目開學勳章

Akwok
飛水係點解呀?係咪用滾水"六熟"之後停乾水呀?生蠔點洗先乾淨呢?

大宅

國民生產總值:2999

飛水即係用滾水" 六一六 " 就得, 唔好"六"熟晒呀, 出咗表面嘅水份就得, 洗生蠔我會用生粉 , 加少少鹽, 卒乾淨, 用水再洗, 好方便的.

男爵府

畀面勳章

我都想知"髮菜蠔士鮑魚炆冬菇"係點整嫁,唔該哂

男爵府

冬菇浸好去頂. (留返d浸冬菇水)
髮菜浸好, (記著落d油浸&卒下)
蠔士都要浸,
江瑤柱浸小小
我多數用罐頭鮑魚or煲了湯的鮑魚
(罐頭鮑魚原罐燉3小時,d水留返)
將煲好的鮑魚切片

(我用瓦煲炆)
燒熱油, 要多d油, 起碼3,4 匙
落4,5,粒原粒蒜頭
將蒜頭炸至金黃色
爆香江瑤柱
落冬菇爆香
贊少少酒,加埋d冬菇水&鮑魚汁(如有)
煮滾後落一塊冰糖
收慢火炆1個鐘
(要看有沒有乾水,乾了要加水)
1個鐘後加蠔士髮菜炆多半個鐘
最後加入鮑魚片&蠔油
再大火收汁
試味,唔夠咸才落鹽.

淥好生菜墊底
放上炆好的冬菇上面.

(要小心水份, 太少會gi底, 太多又水汪汪, 不過多好過小, 多可用大火去炆收汁. 仲有不要慳蠔油, 放多少少好味d)

公爵府

國民生產總值:29847

2018父親節勳章 我的育兒心得勳章 DHA勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

blee427,
蝦係咪卷埋就熟了?

男爵府

轉紅色&卷埋就熟.

別墅

國民生產總值:805

好媽媽勳章

我打算整:

雞鮑翅湯
白切雞
髮菜蠔豉炆冬菇(生菜墊底)
瑤柱"爬"豆苗
豉油王煎蝦"look"
薑蔥炒蟹
豉汁蒸帶子
蒸魚
酸甜排骨

別墅

國民生產總值:844

blee427 寫道:
髮菜蠔士鮑魚炆冬菇
雞湯翅
茄汁大蝦
白切雞
西蘭花炒帶子
酥炸生蠔
蒸魚
糖醋骨.

請問:
1.雞湯翅
2.茄汁大蝦
點整呢, 可否教我, thx!^^

男爵府

畀面勳章

sky_sky :
你拉落去睇下味有"茄汁大蝦"嘅做法囉

男爵府

包包b豬

糖醋排骨

一字排4,5條
一條開成2or3件
薑,蔥段,蒜頭1粒
汁料: 1份酒,2份糖(用紅糖or蔗糖好d),3份醋(鎮江醋),4份老抽,5份水.

做法1.

將排骨飛水, 用少少豉油,鹽,糖,油,生粉撈好

做法2.

將排骨用少少豉油,鹽,糖,油,生粉,雞蛋一隻醃好, 走油拿起.

用煲or瓦煲
熱油,爆香薑蔥蒜,落預備好的排骨,加入汁料,大火煮滾,轉中火煮, 大概大半個鐘再轉大火收汁.
期間要反下d排骨, 以免chi底, 仲有睇下有冇乾水, 有乾水就轉細d火or加少少水.d汁要蓋過d排骨.

雞煲翅

魚翅仔浸12個鐘, 記著要換水
浸好用薑蔥出水
雞一隻, 去骨去皮, 唔去骨就落翅d撈去d雞骨
豬展一條
青邊鮑一隻
金華火腿幾片
全部都要出水

將雞, 豬展, 鮑魚, 金華火腿&薑煲3個鐘, 落翅煲多1個鐘落鹽.

男爵府

國民生產總值:6669

有無人會整紅燒元蹄呀? 如有, 可否教我? 因家人今早無端端話想團年飯食呢樣菜, 但我又唔識整:cry: , 請指教下

© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved.