嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

大宅

你地BB幾時出乳齒架!

你地BB幾時出乳齒架?出之前後有乜野跡象架?有mud野可以幫到BB無咁辛苦呢?請大家指教!指教! ?-(
Tung Tung [img align=left]http://lilypie.com/baby1/050925/2/2/1/+8[/img]

大宅

Re: 你地BB幾時出乳齒架!

我亞囝七個月大時出第一隻牙, 依家出緊第二隻, 佢出牙時無mug跡象, 我凈係發現佢牙肉度有粒白色野, 我仲以為佢生痱滋, 問過醫生, 醫生話唔係痱滋而係出牙仔, 叫我買支teething gel同佢搽吓d牙肉會舒服d, 亞囝的確好鍾意搽, 一見我拎支gel出o黎, 佢就定定地比我搽, 好似好enjoy咁。

男爵府

6 months lo

大宅

mchan,
嗰隻teething gel 係mug野牌子架?一日搽幾多次架?

mchan 寫道:
我亞囝七個月大時出第一隻牙, 依家出緊第二隻, 佢出牙時無mug跡象, 我凈係發現佢牙肉度有粒白色野, 我仲以為佢生痱滋, 問過醫生, 醫生話唔係痱滋而係出牙仔, 叫我買支teething gel同佢搽吓d牙肉會舒服d, 亞囝的確好鍾意搽, 一見我拎支gel出o黎, 佢就定定地比我搽, 好似好enjoy咁。

Tung Tung [img align=left]http://lilypie.com/baby1/050925/2/2/1/+8[/img]

洋房

我bb 八個月才出第一隻牙呀,我都想知teething gel 係咩牌子呀!請email 給我啦!
email : [email protected]
我叫諾恒,2004年5月19日於QE出世,早咗一個月,重3.18KG. :-D

大宅

mchan 寫道:

請問咩牌子呀?係邊度可以買到呢?

大宅

我bb成9個月先出第一隻牙仔咋.

大宅

我買果支sugar free嘅teething gel牌子係Dentinox, 我嚮醫院(新加坡)樓下間藥房買, 不過我見過呢度d萬寧、屈臣氏同supermarket都有得賣, 或者你o地可以check吓HK有無。

大宅

我個仔仔已經八個幾月都未出半隻牙仔 !! ?-( ?-( ?-(
一女一仔萬事足笑看人生無求欲 :-P  :-P  :-P
該用戶已被刪除

大宅

正常的,我囡囡9個月先開始出牙仔,如果到1歲未出牙,咁就要睇牙醫!!而且遲出牙齒會靚啲!!
monkeygirl8882004 寫道:
same as mine, 8 mths already, not see a teeth. 好心急, 正常嗎?

男爵府

我囝囝11個半月先開始出牙, 仲係一出2隻, 依家15個月開始出第7隻; 醫生話如果到第13個月都未出過一隻牙便要去睇醫生.
重有呀, 醫生話bb出牙早及遲都要睇bb係大size或細size, 因為大size的bb會快d出牙架!! :mrgreen:

男爵府

仔仔末夠6個月已經出牙了~我仔仔出牙就淨係搵野咬,其他就冇喇~

民房

我bb九個月先出牙仔, 一出就兩隻.

洋房

my baby had first tooth at 6 mths old

大宅

8 months

複式洋房

on his fourth month.
:-)

複式洋房

哇,4個月就出咁快既…
浦浦既小寶貝,子靈女女,於8月22日QE出世∼ :-D

首頁

尾頁

跳至