論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

好媽媽勳章

死啦! 你哋覺唔覺近來 Post d Topic 都講印傭唔啱!

死啦! 近排好多 compliants d 印傭唔啱, 好後悔今次請咗印傭, 仲星期五o黎上工, 有無d 好的印傭經驗可以分享吓! 好擔心啊!

侯爵府

Re: 死啦! 你哋覺唔覺近來 Post d Topic 都講印傭唔啱!

maywei

我呢個新請, 返左一個月到, 暫時都ok, 做野好主動, 煮飯比小朋友都ok. 不好甘灰, 就算係bun bun都要講luck.

侯爵府

Re: 死啦! 你哋覺唔覺近來 Post d Topic 都講印傭唔啱!

maywei,

可能近幾年大部份僱主都係請印印, 所以感覺上好似好多印印有問題, 而呢個topic都係比僱主呻, 多數都係唔好野, bunbun都有問題架, 可能你無留意到姐。無論bun 定印都要睇個工人本質, 唔好將問題國藉化, 我個工人係印印, 9 月到而家都ok, 唔好佢未開工就對佢有偏見, 到時就ok都變唔ok架啦 祝你好運。

男爵府

我現在這個都叫做okay啦。不過就係記性無那麼好罷了。我想每個人都會有推卸責任的潛在心理,只在乎你係用還是不用罷了。所以我個工人有時都會發生的,如問她野,想就唔想就話無見過,又話係我取了等等的說話。每一次都俾我去話的。

平均都幾okay啦。做野都幾主動,煮野都幾好食,hosuework做得都幾好,照顧bb都暫時okay雖則我個女見我們在家時唔多跟她。不過算啦。

我今次我對這個工人比較嚴,因為唔想一開始就做壞規矩,日後難以管理。:)

洋房

maywei>> 不要咁灰啦, 須知我請2個印印都唔掂, 但我都有朋友用印印話好okay, 睇彩數啦 !

不過我今次簽左個菲菲, 希望會好d啦!

複式洋房

我呢個都是新請, 返左一個月多d, 暫時都ok, 初初做野欠主動, 但經agent 教導後(在電話中)現在都ok, 煮飯都ok(睇住食譜). 唔好甘灰啦. 最重要是一開始就要嚴一些, 比佢知你的要求, 如果做壞規矩,日後就真係好難管理。

男爵府

Don't get too nervous beforehand, I have a very good yan yan :)

My yan yan arrived a day before I gave birth. Turned out she has much better experience child care experience than me so let her do it her way. After I returned to work from maternity I virtually spent all my time overseas and leaving her to take care of my child with my husband monitor alongside in the evening and over the weekends. My baby is now 2 year old, healthy, happy and likes to read.

Good luck.

大宅

其實請工人是講彩數,唔係因為印庸/菲傭, 至多左人講印庸問題, 是因為係多左人請印庸!
該用戶已被刪除

大宅

我都覺得而家無人肯請賓賓,
印印仲有一線希望丫麻
而且印印先肯放少的假
又唔似的賓一定要出電話同借錢
:wave:  :wave:  :wave:  :wave:  :wave:  :wave:

侯爵府

Re: 死啦! 你

我一向對印印唔多好感,始終覺菲律賓人醒目d,英文又好d.
印印最可怕係經常反轉豬肚.

伯爵府

好媽媽勳章

多謝各位媽咪支持, 希望個新印唔會帶來太多麻煩啦! 唉...

大宅

Agree with "瑄婷"
最近我都好少see this topic because the problem always repeat and repeat :-| :-|
我在街上見到"印印"都唔like ,他們好似未開發,我最不喜歡有些人請"印印"因為可以low pay、no or little holiday,不出街就=聽話 ?-( ?-(
其實"印印"在HK 都很久,但口碑卻越來越差,最得人驚她們的心態好似"越南人"來hk博坐監取hk 的福利,印印仲好,來HK 有自由,食物同我

大宅

我都好同意各位媽咪講法,工人曾係睇佢本質, 不過一定要 set 好規則, 頭頭不要太鬆. (我個印印都ok, 五月都 renew contract)

伯爵府

2020勳章 2019新春慶豚圓 2018復活節勳章 開心吸收勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章

我都是第一次請工人, 毫無經驗, 都是看過這個 topic 才發覺獲益良多, 佢雖然久不久打爛東西, 但總括來講工作表現倘算O.K.; 其他B.K. member post D 反面個案, 雖然未發生在自己身上, 但可以作為借鏡和參考, 前車可鑒嘛 :exclaim:

千 山 我 獨 行......... 不 必 相 送..........

伯爵府

me too, I have a bia against 印印.

瑄婷 寫道:
我一向對印印唔多好感,始終覺菲律賓人醒目d,英文又好d.
印印最可怕係經常反轉豬肚.

複式洋房

I don't have bias on "yan yan", on the contracy I don't like the "bun bun". Feel like they are more disobedient. I hired a "bun bun" before, her voice was louder than me when I warned her or pointed out her mistakes. I don't care about their language and don't want them to be my kids' english tutor.

My present maid is "yan yan". Her contract will be expired by this May. She is O.K. so far and get along well with my kids. But she will go back to Indonesia & get married. I need to find another new "yan yan". Hope I will be as lucky as before.

:-)

伯爵府

好媽媽勳章

我請印印係因為依家agent 無o麥賓賓"簡", 我都覺得請賓賓會對細路d英文好d, 醒目d, 但係真係走無可走, 搵咗 3 間 agents, 至有2個印印"簡"得落手, 而賓賓根本no choice, 又唔想請d係香港完約果d, 唉! 唯有等運到! 哈哈哈! 希望大家都請到個合適的工人.

男爵府

2019新春慶豚圓

maywei,

記唔記得我呀! 咪係你話如果新工人ok就介紹agent比我果個囉!! :lol: 你聽日新工人到, 希望你個工人合你心意啦. 其實我以為你請bun bun架, 不過最緊要佢聽話同有心機湊小朋友. Good luck.

大宅

Dear all,

My case is like that: I got twins boys who are almost 3 years old. My 99 and bun bun took care of them during the day time and I am a working Mum. My bun bun is honest, 手腳非常慢, and after two years contract, my bun bun said she has to go back to home for two months and its seem that she can another employer. So I finally got a new Yan Yan who worked in Taiwan for three years. She has been here for a year and I am quite satisfied with her. She got along with my twins even better than my bun bun and she has patient to play and feed them too. (At least better than me.) But as for cooking and cleaning, she is just OK. What I think is you cannot get a perfect maid and taking care of my twins is the first priority.

Twinsbb

首頁

尾頁

跳至