婦女醫護

跳至

首頁

尾頁

大宅

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章

何謂"乳腺增生"

咋天睇婦科check到乳房有粒豆狀物體,E生話好大可能是"乳腺增生",若在下次M來後此豆狀物體還未散的話便需照x-ray確實一下是甚麼.
我想知甚麼是乳腺增生?有冇得醫?又會唔會係其他野呢?各位姊妹有冇遇過此情況,可分享一下.因我~好~驚 :cry:
相處時需要包容    爭吵時需要溝通
孤獨時需要陪伴    難過時需要安慰
生氣時需要冷靜    快樂時需要分享

大宅

Re: 何謂"乳腺增生"

我早兩日照左 x-ray, 又掃瞄, 抽埋組織化驗.

今日剛剛睇完醫生個報告, 佢話係乳腺增生, 唔知成因, 無得醫, 只要 keep 住睇佢有無再增大喎. 佢仲話係好平常架喎.
Yesmee

大宅

THANKS~

Yesmee 寫道:

我早兩日照左 x-ray, 又掃瞄, 抽埋組織化驗.

今日剛剛睇完醫生個報告, 佢話係乳腺增生, 唔知成因, 無得醫, 只要 keep 住睇佢有無再增大喎. 佢仲話係好平常架喎.

大宅

找了點資料, 真的不用太擔心的:

(1) 何謂乳腺增生?

(2) 何謂乳腺增生?

(3) 建議可多吃海帶

大宅

林太太
謝謝你的資料,對我很有幫助,我要到下次M後(2月尾),若仍有粒狀物體才照X-RAY,希望沒事,現在心情已好了些,亦希望'E生'的初步判斷(乳腺增生)是沒錯吧!

別墅

照X-RAY ?
唔係用超聲波掃咖 ?
那個會清楚些呢 ?

大宅

kimimi :

我兩樣都有做.

但照 x_ray 時照唔到有野, 竟然用超聲波掃描掃到有野. 我個"乳腺增生"腫塊有 4mm大, 自己都摸到, 尤其是經期前會大d同腫d, 有小小痛架.

我有個朋友都係同我一樣, 佢照 x_ray 又係睇唔到, 超聲波掃描就掃到有野. 所以我諗 超聲波掃描會準 d 掛.

kimimi 寫道:
照X-RAY ?
唔係用超聲波掃咖 ?
那個會清楚些呢 ?
Yesmee

大宅

Yesmee

想問

大宅

Melmel2004:

若轉介去政府醫院做排期會等好耐架. (因為我細妹問過東華醫院, 正常程序要等半年.) 如果你發覺自己有唔妥, 最好就唔好等喇, 因我私家醫生同我講, 有 d 好惡性的乳癌可以在半年內有很大的變化.

我睇開個婦科女醫生轉介我去一個x-ray 中心 (係中環區), 做齊兩樣收我 $1,600. 其實佢收貴左, 因為我後來打電話問荃灣港安醫院, 兩樣一齊做收 $1,100. 但如果只做掃瞄就會收貴 d, 佢地收 $700.

睇私家快好多, 即刻即場可知道自己的檢查結果, (唔洗成日心掛掛,), 我抽埋組織去化驗, 頭尾都係3日就有報告睇. 如果政府, 淨係等佢份報告, 起碼要等兩星期喇.

希望以上資料幫到你. 如果你再有唔明白, 可pm 比我.

[quote]
Melmel2004 寫道:
Yesmee

想問
Yesmee

大宅

thanks~~