產前產後

跳至

首頁

尾頁

公爵府

幾時可以食涼野?

我而家 27 wk 喇, 想問下幾時可以開始食涼野呀? 食多 d 涼野, 係咪易生 d? 同埋可以食 d 乜野呢?

我以前睇過 bk 媽咪話食左龜岭膏易生 d 喎, 幾時可以食呀?

好驚食得多涼野會早產, 請指教 ~ (唔好意思太多問題)
[/url]

別墅

Re: 幾時可以食涼野?

i think you should start about 8 months. once a week, then after that, you can eat twice a week.

大宅

畀面勳章 BK Milk勳章

最好都係7-8個月先食涼嘢, 我嗰時成日食西瓜同飲五花茶架

仲有食西米煲雞蛋, 我舅母話好生D喎. 都ok啦! :wink:

公爵府

我而家 27 wk, 即係過多兩/三個星期, 七個幾月先開始食涼野? 岩唔岩呀?

咁食西瓜可以食幾多呢? 我以前可以一口氣食半個架.

西米煲雞蛋, d 味咪好淡囉? 西米屬於涼架? 係咪好生 d 架?

其實食龜岭膏咪好涼既? 會唔會第九個月先好食呀?

唔好意思, 太多問題, 但係想自己好生 d, 又怕早產

[/url]

伯爵府

蝦蝦:
我馱bb時,到30w先開始食,起初食腐竹蛋糖水,食西瓜,一星期2次左右,到左34w就開始食龜岭膏,煲白蓮鬚,一星期一次,後期36w打後,份量開始增多,結果我bb準時預產期當日出世,全產程用左3個鐘生左,bb仲冇乜胎毒tim~~

別墅

除了西瓜 及白蓮鬚, 還有其他選擇嗎?

大宅

我34週開始食西瓜同龜令膏,因為我係一個好熱底o既人.

我食完西瓜同龜令膏之後,出左2個星期o既紅疹開始退
,不過你最好小小開始食,因為唔係個個人受得.
*********************************************************************************************************************************************

侯爵府

畀面勳章

我想問我而家飲得白蓮鬚未架,唔該哂~~

伯爵府

r&k2004 :
妳依家31w唔好咁快飲住呀,最好34w開始隔2w一次,到36-37w就1w一次會好d,不過個人體質唔同,妳可以試吓~~

侯爵府

畀面勳章

m琳琳 寫道:
r&k2004 :
妳依家31w唔好咁快飲住呀,最好34w開始隔2w一次,到36-37w就1w一次會好d,不過個人體質唔同,妳可以試吓~~

m琳琳:
唔該哂你,我今日買左3(兩),咁我34w先煲啦~~

公爵府

唔該晒大家呀, 明白晒, 咁我 30 wk 開始先慢慢食 dd 涼野, 我都係燥熱底, 諗住食多 d 龜岭膏
[/url]

公爵府

2020勳章

一直都有食, :mrgreen: 後期食得多d

公爵府

你由頭到尾都有食涼野呀? 得架咩? 食 d 咩野多呀? 咁最終係咪好易生出 bb?

[/url]

首頁

尾頁

跳至