嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

如果食魚粥時有骨哽親, 應該點做好?

我bb已經開始食魚粥, 萬一發現佢硬骨, 點做好, 我個b得6個幾月咋!

大宅

Re: 如果食魚粥時有骨哽親, 應該點做好?

i want to know too, pls give more comment, we cannot just sit and wait until the amblance come
>>>>>????

男爵府

我有個傳統o既方法, 你地唔好話我污漕呀~

我蒸起d魚之後, 會用手鍊下d魚肉來揀骨架(當然對手要洗乾淨啦), 咁樣就好sure無細骨o係裡面, d魚肉揀完之後會再放落d粥仔到滾架~ 我覺得都ok架~ 你地係咪咁起魚骨架? ?-(

唔駛call白車啦~ :wink:

禁止訪問

珍珠宮

rleung,
我覺得阿b冇好似你講咁用絛脷頂下佢先食喎, 我都覺得未必要叫白車咁大鑊, 不過如果佢好似好辛苦咁, 我地應該點做好呢?

複式洋房

聽有幾個師奶都係咁講, 就係飲小小白醋, 白醋可今條魚骨軟化, 但唔知係咪真係得, 不過就唔可以飲咁多, 只係小小, 因太多會傷候嚨.

大宅

我有一次比囡囡食魚粥,當佢唔肯食我就食埋佢,我自己就食到有骨,重比老公話,之後我都好少比魚囡囡食,如果個次囡囡食到有魚骨都唔知點算。
[

禁止訪問

男爵府

好媽媽勳章

cway,
緊係立刻去睇醫生啦!!!!!

別墅

堯堯豬媽

我個B依家4月個大,所以要開始搜集固體食物資料。

請問龍月利柳(雪藏)的營養是否與新鮮魚一樣?

別墅

小朋友哽親一定要睇醫生或去急症室,唔好自己攪

飲白醋不只無用,反而會弄巧反拙,
第一:如果您有個傷口,而又淋的些醋上去,你會覺得點呢? 我想你一定痛到跳起

第二:飲白醋時,白醋和魚骨只可接觸小個一秒,又怎可軟化魚骨呢? 你可自己做個實驗,將一條魚骨放在一杯白醋內,睇下條魚骨要浸幾內先會軟化?

小金魚 寫道:
聽有幾個師奶都係咁講, 就係飲小小白醋, 白醋可今條魚骨軟化, 但唔知係咪真係得, 不過就唔可以飲咁多, 只係小小, 因太多會傷候嚨.

子爵府

IrisLau

雪藏既食物同新鮮既營養係一樣,外國人都係食雪藏o家,但食新鮮只係口感唔同咋.

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至