意見反饋
義工

論盡家傭 今日: 78|主題: 127562

用緊印印(未满約),而家又想轉用菲菲?

複式洋房

國民生產總值:478

用緊印印(未满約),而家又想轉用菲菲?

我想問有冇人好似我咁,用緊印印(未满約),而家又想轉用菲菲,我想問我可以點做,痳唔痳煩呢?其實我個印印都無問題,不過我而家想個仔學吓英文。唔知各位點睇?

伯爵府

國民生產總值:18372

Re: 用緊印印(未满約),而家又想轉用菲菲?

你個工人仲有幾耐完約呀, 如果吾係太耐, 你可以等到完約個時先至換啦. 依加如果你吾要個工人, 都係要捕$$佢走架. 你個工人有mug問題呀?

象牙宮

國民生產總值:209026

2019勳章 2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

其實唔係個個菲菲都英文好, 佢哋好多發音唔準o架!

複式洋房

Little_cy

其實我個工人無問題,只不過我想換個菲菲學英文。我個工人做咗九個月,有排都未满約,起初我bb因為兩幾都未識講野,我担心如果轉用菲菲(果時都係用緊印印),我個bb仲有排都唔識講野,但而家bb可能返咗幼稚園,講野好咗好多。
至於我個工人,佢都ok(佢一心黎香港揾$,然後返印尼讀書),我覺得個工人既缺點係太“林”,太就我個仔,我個仔都唔知幾鐘意佢,工人姐姐既地位非常高,我問佢,我同你換個姐姐好唔好呀,佢好唔like咁話唔好。

DoReMi
其實我都知菲菲英文未必好, 佢哋好多發音唔準,不過唸住好過無,溝通得到就算。

別墅

國民生產總值:862

an acceptable maid is difficult to find. you can keep to use her till expiry. If the new Filli is not as good as your maid, you will regret and very angry. For English, I think it's o.k. to teach by yourself. You or your husband can speck to him with full English at home. The English of Fillo is very native and with strong "R" voice. It's not as good as you think. Some may be worse than us.

複式洋房

yanyan-fish

咁做可行嗎?老實講,我d英文都唔係太好,普通溝通就ok。

我都好似你咁諗,個工人不太差不如用到尾,有人提議我比個仔去讀英文班,不過我覺得如果可以處身於一個英文既環境學英文會效容易學習。

珍珠宮

國民生產總值:30019

2019勳章

賓賓可能只係識講少少英文, 我試過一次發現賓賓用空氣清新劑當碧麗珠來用, 細問下知道連睇說明書既能力都無。

他們只會講簡單既英文仲要有菲律賓口音, 想佢地好好教小朋友講英文會後悔。

而且賓妹都有些好寸既, 我以前個位, 每次做錯野唔出聲唔say sorry, 鬧佢當我唱歌, 有次問佢有無見到我件衫, 佢好風騷笑住講: I ~DON'T KNOW~!, 搵都未搵就講唔知, 最後搵唔到件衫。

同埋賓好懶, 下午趁無人係度就訓, 佢地係家鄉都已成日訓架啦,仲唔夠, 所以佢地國家想富強好難囉,係民族性既問題。

© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved.