烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

黃金糕

用以下食譜試整黃金糕
只係將糖減到250
先用下火轉上火底糕5熟
用上下火OK,但涷左之後底糕中間"扁"左,點解,請各位教教我

黃金糕 Ambon
(印尼式)

材料
椰汁* 2 1/2杯(625毫升)
鹽 1/2茶匙
木薯粉 500克
雞蛋 8隻
砂糖 400克
牛油 40克
乾酵母 (Dried Yeast) 1湯匙#

#加入30毫升溫水伴勻發酵待用

做法
細火煮椰汁、鹽大約5分鐘,放入牛油熄火,放涼後加入木薯粉攪勻。
另一大盆放入蛋、糖,用打蛋器打泡至奶白企身狀。
椰汁粉漿和酵母水倒入蛋漿的大盆內,用打蛋器繼續打5分鐘或至混和,大盆賒接o酵倍大(約1小時)。
發酵期間要不時打泡糊漿,分別打泡3至4次,目的令酵母跟糊漿平均混和。
焗盤抹上牛油(不用放紙底),倒入糊漿再發酵倍大,放入200℃焗爐,只用下火約焗15-20分鐘,最尾3分鐘開上火,主要將糕面焗金黃。取出放涼後切件,黃金條紋清晰可見即成央C

* 快達牌椰汁 原罐重量: 470克

椰汁淨重: 400 ~ 420g (400 c.c.) ; 空罐: 70 g ; 2 1/2 杯: 約1 1/2罐

結論:

最理想只用下火(200℃以上)來焗黃金糕,如部份焗爐沒有淨下火弁遄A上下火亦可,不過糕焗儘量放置爐的低層。
糊漿一定要在焗盤發酵倍大才可拿去焗,而且發酵後再不能攪

男爵府

Re: 黃金糕

如果無打蛋器,可否用攪拌器代替?請指教。

別墅

係唔係cookeasy個食譜? 我都有做過幾次, 我覺得個食譜d糖太多, 仲有時間唔夠, 而温度都唔好啱, 不過我未試到點先至最好。
Wendysoft ^_^' 做媽咪真係好辛苦!

侯爵府

我用打蛋器喎
mos2468 寫道:
如果無打蛋器,可否用攪拌器代替?請指教。

大宅

黃金糕好好味,但係好難做喎!!!

侯爵府

係唔係cookeasy個食譜?.......YES
我都有做過幾次, 我覺得個食譜d糖太多...... 所以CUT糖到250GM,ARM ARM好
仲有時間唔夠..........跟佢指示,底糕係5熟GE
wendysoft 寫道:
係唔係cookeasy個食譜? 我都有做過幾次, 我覺得個食譜d糖太多, 仲有時間唔夠, 而温度都唔好啱, 不過我未試到點先至最好。

男爵府

我在超市找不到木薯粉, 請問可以在那裏買?

中國人通常過年都很講意頭, 我今年有些想法:
1) 用一些長方型的模造黃金糕, 造出來好似一塊金磚。
2) 年初一爆爆谷, d聲好似放炮長。
3) 年初二開年, 造老水鵝和老水蛋, 好似一隻會生金蛋的鵝。

你們還有其他想法嗎?

侯爵府

印尼食品店

****玫瑰 大個左好多喎
yuenwa 寫道:
我在超市找不到木薯粉, 請問可以在那裏買?

男爵府

唔經唔覺玫瑰己經16.5月, 講好多野, 好老積:mrgreen:

栗子媽媽 寫道:
印尼食品店

****玫瑰 大個左好多喎 [quote]

別墅

裕華國貨都有木著粉賣。
Wendysoft ^_^' 做媽咪真係好辛苦!

男爵府

我今日整的黃金糕 - 撤底失敗

我今天試造了黃金糕, 造出來有以下問題:

1) 軟林林, 完全不挺身
2) 內裏不是金黃, 是白色
3) 內裏不是條條紋

在我造的過程中, 發現有以下問題:
1) 我是用電打蛋器打蛋, 但打了很還是不能把蛋打起至企身, 是否要打到好似打蛋白那裏企身? 連蛋黃一起打有可能打至企身嗎?

2) 把所以材料搞拌好後, 要發酵, 是否由於今日氣溫不高, 所以發酵得不好? 我是否應放入焗爐用最底溫發酵才有效?

3) 所以材料發酵後, 那些材料是否應讓是厚糊狀? 但我的糊漿後浠。

4) 內裏的顏色不是金黃色, 而是白色, 請問我應否用黃糖, 而不是白砂糖?

請各住高手指教一下

首頁

尾頁

跳至