跳至

首頁
12345...29

尾頁

子爵府

原帖由 hokitma 於 09-9-4 16:43 發表
Dinomine,
hoho 都係 K1A.
我都見好似有18個人, 咁課室會唔唔有d 迫呢.
我第1日同佢返學時都有留意到.
Mr Michael 走咗啦, 佢好似教得好好.
我個仔只係話有咩水困果食, 無咩講校內的事.
nice to meet you here.

...

我個仔都系回來唔太講, 可能他未習慣 啦.

但問他食什麼茶點, 他會講給我知. !
O廿幾時先開始有外籍老師上堂呀 ????

有沒有K1 MAMA 幫小朋友報了畫班呀 ? 如有在哪裡呀 ??? 

子爵府

原帖由 Dinomine 於 09-9-4 16:04 發表
Hi all,

囡囡今年讀K1A,有10女8男,囡囡返來會講一些在校學的國語,同埋佢話學校有好多老師,個玩具廚房有好多同學好迫 .
今年有2個外籍老師,每人返2日,不是以前果個.

...

琴日見到你姐姐接女女坐巴士回家??? 
她不是全日班咩 ? O廿早走???

大宅

今期親子便利介紹小學, 自行收生, 統一收生, 名人說自己選津校/直資/私校的心得. 有時間記得看吓.

96250790,

安喬在家時常和哥哥吵架玩, 哥哥多數讓她, 所以不好意思 低班係開心時期, 要多多珍惜. (K1要擔心小朋友在幼稚園的適應, K3又擔心如何填小一入學表)

選小學真係要自己想清楚, 最重要係自己了解囡囡多些, 鍾意活動教學/傳統教學. 如果早返學的話, 能否接受? 如果你唔想返學辛苦, 要找屋企附近的學校, 但你是否喜歡? 多上心儀小學的網址看通告, 知多D, 係醒D.

別墅

snow123
不需介意,小朋友必須要多經歷。獨女在家也是如此,事事要大人相讓。
多謝你的意見。上校網看通告,是否只有該校的家長才可看到哩?

大宅

好媽媽勳章 醒目開學勳章

小一入學申請表下周一派發
(明報)2009年9月4日 星期五 16:10

小一入學統一派位的申請表格下周一派發。
教育局發言人表示,家長如欲按「小一入學統籌辦法」為子女申請明年九月入讀官立或資助小學一年級,可由星期一起至十月二日期間索取申請表格。所有在二○○四年十二月三十一日或以前出生的本港兒童,如尚未入讀小學或從未曾獲派小一學位,均可申請參加二○一○年九月入學的小一入學統籌辦法。
家長可向子女就讀的幼稚園或幼稚園暨幼兒中心索取「小一入學申請表」、「填表須知」及「簡介小冊」。至於未有就讀幼稚園或幼稚園暨幼兒中心的兒童,家長可前往各區民政事務處(諮詢服務中心)或教育局各區域教育服務處及學位分配組,索取有關文件。
家長如欲為子女申請某一所官立或資助小學的「小一入學」自行分配學位,可將填妥的申請表格,連同有關的證明文件,在九月二十五日至十月二日期間(星期六、日及公眾假期除外)的學校辦公時間內直接交回該校。
在「自行分配學位」階段,家長可以不受學校網限制,向任何一所官立或資助小學遞交申請表;但家長應儘量選擇較接近居所的小學,以方便兒童往返學校。
如家長只準備為其子女申請「小一入學」統一派位,可於二○○九年九月二十五日至二○一○年一月二十二日期間,將填妥的申請表及有關證明文件交回位於灣仔皇后大道東269號呂祺教育服務中心2字樓的教育局學位分配組(小一入學)。
由下周一(九月七日)起,有關「小一入學」申請程序或各小學的自行分配學位學額資料,會上載教育局網頁(http://www.edb.gov.hk)(瀏覽路徑:幼稚園、小學及中學教育>教育制度>學位分配系統>小一入學統籌辦法),市民亦可致電教育局二十四小時自動電話查詢系統(電話:2891 0088)查詢。
教育局提醒家長,凡已接受直接資助計劃小學小一學位的學童,將不能透過小一入學統籌辦法獲派官立或資助小一學位。(即時新聞)

http://hk.news.yahoo.com/article/090904/4/e1wy.html

別墅

Ginny,
Thank you for your information.

大宅

原帖由 lingchi 於 09-9-4 14:51 發表

唔該晒你! 我諗你記錯喇! 我仔仔07年架! 普通話教學你女女適應嗎? 你之前話想讀呂/靈, 點解會選擇依間既?

我仔都係07,今年灵光n1!

返左幾日,未知適5適應!

大宅

原帖由 snow123 於 09-9-4 17:35 發表
今期親子便利介紹小學, 自行收生, 統一收生, 名人說自己選津校/直資/私校的心得. 有時間記得看吓.

96250790,

安喬在家時常和哥哥吵架玩, 哥哥多數讓她, 所以不好意思 低班係開心時期, 要多多珍惜. (K1要 ...

同意,今年女讀K1,

我已諗緊及搜集小学的資料(同你地一樣),

我覺得5早,消化下資料,眨下眼就到!

大宅

hokitma,

冇記錯,你住mos,

mos中央公園个草地好正!

你有冇帶亞細去?

大宅

唔係呀!囡囡返全日班.

原帖由 yanyvonne 於 09-9-4 17:35 發表

琴日見到你姐姐接女女坐巴士回家??? 
她不是全日班咩 ? O廿早走???
勿以善小而不為,勿以惡小而為之!

男爵府

原帖由 小邦女 於 09-9-4 10:03 發表

wnpinga
頭果日幾好,不過呢2日早上喊左一陣叫我陪埋佢入課室玩,我走左佢又無喊啦~
果日係我來架,我認得彤彤呀,cut到個短呀d頭髮,差d唔認得佢....

慢慢黎啦!謙謙返半日定全日呀?

彤彤個頭髮我下左好大決心先幫佢剪短,佢出世到而家都未曾試過剪咁知,真係好唔捨得,而家都好後悔!

大宅

原帖由 wnpinga 於 09-9-5 13:42 發表

慢慢黎啦!謙謙返半日定全日呀?

彤彤個頭髮我下左好大決心先幫佢剪短,佢出世到而家都未曾試過剪咁知,真係好唔捨得,而家都好後悔! ...

我仔返全日,除左返學時喊小小外,其他都ok~佢自己都話鐘意

好快就長返啦,唔使唔捨得wor...keke~夏天剪短左無咁辛苦^_^
有時間按下面"個人網頁"睇下啦~^_^

禁止訪問

男爵府

原帖由 96250790 於 09-9-4 13:26 發表
snow
聽到囝囝的上學時間令我有點擔心和憂慮。到囡囡上小學怎麼辦。
如給囡囡9pm上床,便沒時間與她温習和遊戲了,令我沒有時間了解囡囡增進感情。
如昨晚下班後用膳梳洗...等等,已是9:15pm了,用了約1小時與她一起重温書本 ...

你真係好有心機,放左工仲同穎桐溫習。

我最近轉左做雙職媽咪,放工後成個人都散晒,都無精力同屋企兩隻馬騮溫習。

做雙職媽咪真係唔容易!!

男爵府

原帖由 kcho2 於 09-9-4 13:32 發表
wnpinga ,

你女女最後係暑假有冇学游水?!

all,

我都諗緊揾咩比亞女学,佢e+讀K1,

等十月亞仔返埋N1就正式比亞女学!

上星期去左巿廣場睇跳舞表演。(免費)

前幾日去文化館幫2个申請左做小先峰。

亞女昨發燒+扁桃線发炎,

今日冇 ...

我囡囡最後都無學游水,佢好細膽!!!

你係唔係巳經搬左黎沙田住呀??

囡囡返孫方中K1??

小先峰係乜東東呀??

男爵府

原帖由 yanyvonne 於 09-9-4 17:33 發表

我個仔都系回來唔太講, 可能他未習慣 啦.

但問他食什麼茶點, 他會講給我知. !
O廿幾時先開始有外籍老師上堂呀 ????

有沒有K1 MAMA 幫小朋友報了畫班呀 ? 如有在哪裡呀 ???  ...

淳淳返成點呀??

別墅

原帖由 wnpinga 於 09-9-7 00:50 發表

你真係好有心機,放左工仲同穎桐溫習。
我最近轉左做雙職媽咪,放工後成個人都散晒,都無精力同屋企兩隻馬騮溫習。
做雙職媽咪真係唔容易!! ...

帶2個小朋友不易的,不要自責。

子爵府

有冇人返開學校,請幫忙同李主任講學校既網的校園通訊d file開唔到.

大宅

hokitma,

甘又係,識行好好多!

有諗過趁亞仔未返學,早上約你去公園玩,

但e+真係好熱 ,起碼5、6點去先好D。

wnpinga,

ic,我搬左約一个月啦!

我都要趁還熱時帶女去多幾次泳池,佢都好細膽,

希望下年暑假可以去学,人地話mos ymca學游泳幾平。

女讀孫方中K1,

你可去文化館个網頁look look.:lol

大宅

SUKI,
我開到播

原帖由 SukiYau 於 09-9-7 11:01 發表
有冇人返開學校,請幫忙同李主任講學校既網的校園通訊d file開唔到.
鼎為煉銀, 爐為煉金; 惟有耶和華熬煉人心  
箴言. 17:3

首頁
12345...29

尾頁

跳至