興趣嗜好

跳至

首頁

尾頁

王國長老

月餅勳章 王國長老

個電腦開唔番呀,請幫忙.

一開電腦就出現左個藍畫面寫住:

While initalizing device IFSMGR

The microsoft installable file system manger cannot find the helper driver.

Please ensure that IFHIP.SYS has been installed. System halted.

請問有無人知點攪呀?? ?-(

子爵府

Re: 個電腦開唔番呀,請幫忙.

小慧,

做妳朋友gei 都幫唔同妳, 我好內疚 :cry: :cry:

子爵府

chunchun_daddy,

你可以幫幫忙ma

侯爵府

畀面勳章

jojoebebe,

嘩!多謝抬舉....

我都唔知佢部機發生左咩事,點幫?? ?-( ?-(

小慧,

你之前對部腦做過d咩黎?

王國長老

月餅勳章 王國長老

Hi chunchun_Daddy,
我之前部腦都好地地, 跟住上個web 係有好多細路仔o既網上game,我響自己屋企都有開過,無問題,唔知關唔關一個係window xp 同 window me o既關係, 我屋企係xp. 個web-site shown up then 佢咪彈左個yes or not windows 仔出o黎, 但我響自己部腦又無shown up... ?-( 佢好似叫我install 新o既 flash micromedia 咁上下o既o野.... 咁我咪click yes, 跟住佢要我reboot 我個pc, 就係咁... 再入唔番windows 只係出現藍畫面.

有個朋友比左隻norton system disk ,可以用o黎boot 番起部機嗎?? :cry:

侯爵府

畀面勳章

M........咁E家出事個部係WinMe嗎??

假設係Winme,呢個系統不嬲都差(個人覺得98se都好過佢),裝flash player都會出事,唉....;試下用返隻winme disc re-boot部機睇下可否還原返"未出事"既還原點....

Norton System disk我就未用過,只係用過佢既Ghost做backup(ghost可以create boot disk)!您問返個friend睇下可不可以& how to create boot disk囉...

若可以既話,upgrade個winme-->winxp一了百了.... :mrgreen:

王國長老

月餅勳章 王國長老

chun chun daddy,
但我都window me 既re boot disc 呢樣先死呢. :cry:

王國長老

月餅勳章 王國長老

有無地方可以download d boot 機disc o架!? 如果唔係就死更啦.

侯爵府

畀面勳章

try this : ~ bootdisk ~

王國長老

月餅勳章 王國長老

Thanks ChunChun Daddy,
我想問咁我係咪download winme就得啦!? 要boot 番係部機先可以再裝番win xp??

王國長老

月餅勳章 王國長老

sorry,又係我.
咁我想問呢!? 個alt 1同alt 2有咩分別o架!?

子爵府

ChunChun_Daddy 寫道:
jojoebebe,

嘩!多謝抬舉....

小慧,

CHUNCHUN_DADDY,

小慧指住部腦係咁鬧, 鬧到部腦發脾4

侯爵府

畀面勳章

>>咁我想問呢!? 個alt 1同alt 2有咩分別o架!?
>>我想問咁我係咪download winme就得啦!? 要boot 番係部機先可以再裝番win xp??

alt 1 / alt 2,即係alternative web site 1 or web site 2,您是旦簡一個都得既....

其實用返隻winme(CD)做boot機(

侯爵府

畀面勳章

jojoebebe 寫道:
[quote]
ChunChun_Daddy 寫道:
jojoebebe,
嘩!多謝抬舉....
小慧,

CHUNCHUN_DADDY,
小慧指住部腦係咁鬧, 鬧到部腦發脾4 [/quote]

唔使咁燥喎,部腦發脾4咪唔好比佢咁得戚囉("蚊"走晒d電源線睇佢點發)!
hahaha.....

王國長老

月餅勳章 王國長老

Thanks ChunChun_Daddy,

唔該你呀!! Bios Setting 個名好熟但我真係唔識係乜o野. 不過我都已download 左 Alt1~ boot disc 但我仲有o野想問:

1) 先講清楚個情況先, 我部機依家開左 run run run ---> 跟住叫我選save mode, normal or ... ---> even 我選乜Mode 都去左blue 畫面
2) 咁我係咪一開部pc 就要先放隻boot 機 disc 入去, 咁去就會自己 run??? 如果唔係又要點攪??? 我要唔要打d 乜o野???
3) 假如順利boot 起左,正常要點做呢?? boot 起左係咪會入得番win me?? 之前d o野仲響樹嗎??

侯爵府

畀面勳章

您部機發晒爛乍您仲釆佢既....... ?-( :mrgreen:

Bios即係電腦起始畫面既setup,您要按F1/delete制先入到去;

王國長老

月餅勳章 王國長老

ChunChun_Daddy,
無計啦,係我自己"辣"興部電腦先... 佢發我難炸我都要攪番點佢...

我明啦,我都入過去set up menu. so,我選番佢先boot 我隻disc就得啦,right?? 正常boot完係咪都會入得番windows?? 如果係,接下來o既o野我唸我可以handle 到. 但我又仲想再問: 我place 響度個message (screen shown up d 字呢) 查實你有無見過?? 部機開唔番,係咪有理無理boot 番起佢就得呢??

侯爵府

畀面勳章

>>我place 響度個message (screen shown up d 字呢) 查實你有無見過??

咩message? ?-( 咩 screen shown up d字? ?-(
查實><無見過......??

您搞興部機,無非都係想用返佢姐.....您試左boot到部機先啦.....hehehe...... :mrgreen:

侯爵府

畀面勳章

Oh, 我get到您講咩喇....

winme我裝過一次咁大把.....同98se差唔多(但用過之後心淡,仲差過98:又唔穩定/driver又成日撞...)以前都有裝手寫板,都無乜問題(可能用com port vs usb port),但Me真係too bad.... :evil: :evil: !裝返98se無咁嬲.....

王國長老

月餅勳章 王國長老

ChunChun_Daddy,
我"辣"興部機唧,係咪連你同jojo都夾埋玩我!!

我指o既message 咪就係我first posted o既 message 囉. 因為我怕個問題唔知會唔會只係boot up 番佢就攪掂. 襯響公司仲搵到你呢個專家幫手就問得仔細d 囉,如果唔係我今晚對住部殘腦都唔知點算??

首頁

尾頁

跳至
熱門主題
醒 世 文 ... 2 3 4 5 6 .. 42