論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

qqqqq

我係呢樹
http://www.legislation.gov.hk/blis_ind.nsf/CurAllChinDoc/0038B44B02F4BCB648256D270006B75E?OpenDocument

只係見到話要帶身份証出街, 但又搵吾到幾多歲要帶, 但就係yahoo search 到話15歲, 吾知係吾係啦, 但我記得我以前好大過先拿身份証出街架, 我諗起碼到佢地中學先啦

大宅

Thanks, hinhinmummy. 我女取証那天, 個staff 好嚴肅地叫我女出街要帶跟身, 而亞仔 lunch time 要自己出街食, 又唔知好唔好比佢帶; 但又找不到有關條文, 所以問下大家. 唔該晒
原帖由 hinhinmummy 於 09-9-4 17:39 發表
qqqqq

我係呢樹
http://www.legislation.gov.hk/blis_ind.nsf/CurAllChinDoc/0038B44B02F4BCB648256D270006B75E?OpenDocument

只係見到話要帶身份証出街, 但又搵吾到幾多歲要帶, 但就係yahoo search 到話15歲, 吾 ...

伯爵府

好媽媽勳章

原帖由 pollyw 於 09-9-4 01:25 發表
又黎!!!

哇普姐咁夜瞓仲早過我起身,佩服佩服

伯爵府

好媽媽勳章

原帖由 KiuShaBB 於 09-9-4 13:13 發表
我又到.

心思思有件事, 唔上~~馬評~~唔安樂.

係咪seafood 痕

伯爵府

好媽媽勳章

最遲係我

侯爵府

好媽媽勳章 大廚勳章

原帖由 bb鼠 於 09-9-4 22:56 發表

哇普姐咁夜瞓仲早過我起身,佩服佩服
大家工作性質唔同姐。毋需佩服丫…大西瓜!!!

伯爵府

好媽媽勳章

原帖由 pollyw 於 09-9-5 00:12 發表
大家工作性質唔同姐。毋需佩服丫…大西瓜!!!

大西瓜不是我個朵呀,耶~

侯爵府

好媽媽勳章 大廚勳章

原帖由 bb鼠 於 09-9-5 00:23 發表

大西瓜不是我個朵呀,耶~
哈…不好意思,一時興奮得濟添!!!講起大西瓜,其實我家老舞女都同樣地有着大西…瓜,加埋大波…蘿特質,可謂舞女之中既“雜果”丫!!!哈…哈…哈哈哈………!!

伯爵府

好媽媽勳章

原帖由 pollyw 於 09-9-5 00:50 發表
哈…不好意思,一時興奮得濟添!!!講起大西瓜,其實我家老舞女都同樣地有着大西…瓜,加埋大波…蘿特質,可謂舞女之中既“雜果”丫!!!哈…哈…哈哈哈………!! ...

我果件西瓜size,真係.....好似响taste賣果d malasia 大西瓜咁,4蚊1lb,1個要5-60蚊 仲要wear條貼蘿sporty wear泣泣楊楊...阻q住我睇亞爽:-x

男爵府

親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

您們的雜果,我突然想起雜果賓治。。。

今晚大家有沒有看“蘇good"?

有馬騎,有生果可以摘,有車可以練,搞到幾乎想在那裏搞番個馬評茶聚!

侯爵府

好媽媽勳章 大廚勳章

原帖由 bb鼠 於 09-9-5 01:02 發表

我果件西瓜size,真係.....好似响taste賣果d malasia 大西瓜咁,4蚊1lb,1個要5-60蚊 仲要wear條貼蘿sporty wear泣泣楊楊...阻q住我睇亞爽:-x
一野踢開イ巨丫嘛!!!以イ巨尺瑪,看來應該唔止遮住一个阿爽,係遮q哂个電視喎!!!

侯爵府

好媽媽勳章 大廚勳章

原帖由 saiwanho 於 09-9-5 01:05 發表

有馬騎,有生果可以摘,有車可以練,搞到幾乎想在那裏搞番個馬評茶聚!
剛剛今晩沒看。但我有看預告。亞So好識享受人生!!唉…有$女無負擔。。。那地方在哪??

伯爵府

好媽媽勳章

原帖由 saiwanho 於 09-9-5 01:05 發表

果樹係大棠??聽到好似係

男爵府

今天陪了美少女去immigration取了身份證,然後去了圖書館activate了借書的功能,再去中銀搞掂埋個銀行戶口,一次過滿足了3個願望,爽!

immigration 那邊原來取證是很快的,不消3分鐘我們就能走出來了。

阿美少女話她其中一個愛好是閲讀,爲了培養這個良好的愛好,我西灣河義不容辭幫她activate借書的功能,好讓她寄情在書本上,不在無謂的電話或8婆是非上。

中銀的工作效率較落後,要我們等了好久才完成手續,不過開戶不用存錢,又有passbook,又沒有最低收費,好!等下都是值得!

男爵府

原帖由 pollyw 於 09-9-5 01:11 發表
剛剛今晩沒看。但我有看預告。亞So好識享受人生!!唉…有$女無負擔。。。那地方在哪??

好像在tvb的網站可以翻看。

伯爵府

好媽媽勳章

原帖由 pollyw 於 09-9-5 01:09 發表
一野踢開イ巨丫嘛!!!以イ巨尺瑪,看來應該唔止遮住一个阿爽,係遮q哂个電視喎!!!

得番個電視邊囉...見我個頭郁黎郁去都唔知阻住晒:-x 睇到9點half都係自己碌入房睇好過:tongue:

侯爵府

好媽媽勳章 大廚勳章

原帖由 saiwanho 於 09-9-5 01:12 發表
今天陪了美少女去immigration取了身份證,然後去了圖書館activate了借書的功能,再去中銀搞掂埋個銀行戶口,一次過滿足了3個願望,爽!

immigration 那邊原來取證是很快的,不消3分鐘我們就能走出來了。

阿美少女話她其中一個 ...
美少女聽落不錯。她的エ作表現又如何?例如清潔掂5掂、煮飯有無進展??

侯爵府

好媽媽勳章 大廚勳章

原帖由 bb鼠 於 09-9-5 01:14 發表

得番個電視邊囉...見我個頭郁黎郁去都唔知阻住晒:-x 睇到9點half都係自己碌入房睇好過:tongue:
イ巨一定以為自己个大西瓜好看過亞爽,先至响樹泣泣掦掦!

男爵府

原帖由 pollyw 於 09-9-5 01:20 發表
美少女聽落不錯。她的エ作表現又如何?例如清潔掂5掂、煮飯有無進展??

cleaning: very thorough, I give her a star!

cooking: steady progress. Next week my mom will conduct the practical session, let her to cook by herself and my mom will "criticize"!

侯爵府

原帖由 saiwanho 於 09-9-5 01:12 發表

阿美少女話她其中一個 ...

吾好意思, 我又潑冷水, 我初時都諗住幫我工人申請圖書証, 因為佢同我女講過佢都想借d 印尼煮野食書/小說看

但我看過圖書館申請圖書証的申請辦法, 係要僱主的地址証明/一個擔保金

而僱主係要負責個工人借書吾還的後果

佢係我樹做時, 當然無問題啦, 問題係, 如果佢走左時, 連人帶card 走左, 到時佢吾還書, 但用我地址/電話, 我未一身蟻? 雖然一本書都吾係貴, 但我覺得個風險太大, 所以最後, 我都係決定吾幫佢申請

我同佢講, 想借書, 就用我女果張一齊去借, 因為我女都時不時去圖書館, 我們一家人都有証, 一次可以借24本, 夠晒quota

首頁

尾頁

跳至