嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

男爵府

亞仔飲完奶, 唔飲水, 點算?

亞仔三個星期大, 似有痰咳唔出, 醫生話係因為飲完奶之後,

男爵府

好媽媽勳章

Re: 亞仔飲完奶, 唔飲水, 點算?

飲完奶都飽啦,仲點飲水呀,妳可以隔1個鐘度,加小小葡萄糖落水度試下比佢飲

大宅

muimui
<<

大宅

好媽媽勳章 BK Milk勳章 2016畫展勳章

joan121 寫道:
飲完奶都飽啦,仲點飲水呀,妳可以隔1個鐘度,加小小葡萄糖落水度試下比佢飲

bb won't drink 清水 anymore after 加小小葡萄糖, also it will "野"痰. I will give bb water between two meals.

Hazel just turned 2 years old on 26 Nov.

男爵府

好媽媽勳章

若果怕葡萄糖野痰,咁妳可以係每餐奶加多1安水比BB飲,我亞B2個月大至今10個月大都係咁飲,體重無問題(20幾磅)

侯爵府

我都係放小小葡萄糖係水到,ok架~
我家有隻曳曳豬

男爵府

唔該哂大家.
其實我係泵人奶去奶樽道餵佢, 不過而家開始每星期加一餐奶粉, 為返工作準備. 我會試下開奶粉時唔好開咁濃.
但係醫生就唔想佢習慣飲

首頁

尾頁

跳至