夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

大宅

我既問題定係佢既問題呢 ????

男人湊仔係未真係咁難呢 ???

請問你地各位媽媽, 你地既老公係未湊仔好唔得架?? 我bb己經四個月, 我係全職媽媽, 有時夜晚做緊家務, 未叫老公換下尿片law , 點知有時佢換又攪到好耐, 又慢,有時仲苛濕埋d衫仔... 咁我見到咁既時候, 我就覺得好唔開心.. 仲會面黑黑... 你地覺得我係對老公湊仔係未要求好高左呢? 我覺得bb 4 個月佢應該好熟手, 但我仍然覺得佢仲未識換片..... :-( :-(

佢連bb 邊條毛巾f抺面 , 邊條係抺pat pat 到呢家都攪唔清 ....... 我己經講過好多次比佢聽.... 佢又唔記得...

我為左呢d小事已經唔開心左好耐好多次... 係未我既問題呢 ???

大宅

Re: 我既問題定係佢既問題呢 ????

天朗媽媽
我個人認為, 換片, 開奶, 抺面毛巾呢 d 野, 係女人細心 d ,
但, 當然唔排除有男人揍得好過女人啦, 你都要知道, 你 o個個男人係咪細心開既先 ? 你既情況我唔係好清楚, 不過,
我試過工人放假, 我要番 part-time, bb 都有十七. 八個月,
bb 屎屎, 跟住爸爸除晒佢 d 衫, 就咁要 bb 企係度同佢用花洒沖涼, haha ... 跟住第二日我用花洒既時候, bb 拍晒心口話驚驚, 驚驚 .. 咁就要睇下你寧願 bb 驚驚定係自己做喇 ...

伯爵府

好媽媽勳章

我個老公都係咁o架! 鐘意就幫你做, 唔喜歡就瞓覺, 不過久唔久都會幫吓手.

我都好明白妳的心境, 叫佢做吓嘢就推三推四, 以為成日係屋企, 有麥咁多嘢做啊! 我放工番黎, 緊係要你 "服待" 我啦! 仲叫我做嘢! 同佢講又唔記上心... 依d係好多人的通病, 絶對唔係妳的問題囉!

唔好唔開心啦! 不如妳同佢開心見成講出黎, 做家庭主婦真係好苦悶, 又辛苦, 又比奶奶睇死. 或者請個 part time 幫手減輕吓得唔得啊! 同人傾訴吓會好d o架! 起碼唔會"屈"起心到. 祝福妳!

子爵府

好媽媽勳章

其實好多男人都唔識湊bb架啦...雖然我老公識湊bb...你唔好唔開心啦...你老公可能返工累...所以先唔記得...最緊要佢鍚你同bb咪得囉...

[url=http://lilypie.com][img]

大宅

多謝你地既安慰....呢家心情好左點.

可能真係男人唔同女人咁細心啦.. 好多時為左呢d少事面左左我都覺得唔值得... 唯有自己做啦... 求人不如求已... 自己都安心點.同開心點.

象牙宮

牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

我覺得你老公肯去幫手已經好好,其實男人有時係因為驚整親BB所以先就住就住,所以先做得無咁好。

我覺得佢無問題,不過我覺得你唔應該為咗D咁少既事而唔開心。

洋房

我BB直頭唔係好鍾意我老公抱佢添, 我地抱住佢而佢同我老公玩就得, 可能因為我老公係做衰人o個個, bb 一唔乖, 老公就鬧佢 (我bb又係4個月大, 不過已經知道邊個可以蝦, 邊個唔可以)….所以夜晚bb要換片飲奶, 都係我自己搞掂, 放低bb比老公抱一陣去沖奶都哭到拆天!! 所以工人一放假, 我就好大獲…不過我都知我老公好錫bb, 所以自己辛苦些都算啦..

男爵府

男人係咁粗心大意+la,你唔好咁介意,你老公咪叫好law,肯同bb換片,我叫我老公同個仔換片時,佢一打開條片見到個仔開大就即刻包返佢,跟住就大叫"老婆...........咖喱呀,你快d攪佢la.........."之後佢就會係bb身邊消失........

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

男人係比較粗枝大葉,我地女人比佢地細心,當然大分別喇!
但當男人在家負責其他工作,如換廁所板、換電插頭、搬搬抬抬.....如果要我地做,睇怕我地女人一樣做到唔湯唔水的。

大宅

我老公都係, 同佢玩就得, 一話要換片片or喂奶, 點都等我架! :evil:

別墅

天朗媽媽,
我老公都係咁架,好日唔幫個女換尿片一換就著得唔好,賴濕晒,bb4個月大啦,一聽到大大就即閃,個女由出世到依家都係我自己一手一腳攪咋:evil:
Kingkingleung,
我亞b都係咁架,有時一見到就喊!
Kingkingleung 寫道:
我BB直頭唔係好鍾意我老公抱佢添
[img align=left]http://tinypic.com/2ik9wx[/img]

大宅

咁細個 bb, 好少男人揍得好o架 !
佢肯做已經算係咁 la,
比多 d 時間佢啦, 或者叫佢做多 d 其他家務
你多 d 揍返 bb low.

禁止訪問

子爵府

唔係話男人唔識凑仔,你係全職mama,
當然對BB時間長D la,做嘅嘢當然熟手D,
你老公要返工對BB時間少D,做嘅嘢當然
冇咁熟手架 la,俾D時間你老公la,況且
你BB都係四個月大啫,慢慢來。 :wink:
[size=small]My little baby Vivian !

別墅

It takes time to practice.

When my hubby change diaper, my policy is let him do it and don't comment no matter how bad it is. Until BB feels uncomforty or cries, I will then show him a better way to do it. If he loves the BB, he is willing to change.

Usually, MEN don't like their wives critize them too much! Actually, it applies to all human beings!!

複式洋房

天朗媽媽
你已經好好啦@,你係全職媽媽,你老公要返工都肯幫你換片,我隻一返屋企就顧住自己d野先,我係要返工,我無請工人係放工去家姐度接返個仔返屋企,一返到屋企就咩都自己做, 佢最多都係沖下奶,但勁慢,bb喊到拆天佢都未沖到奶,就算沖到但d奶都未溶
睇開d啦,有人比你仲慘!

民房

我老公都係咁呀, 我要返工但放得夜而爸爸早放, bb已經識叫去厠所但老公懶得帶佢入厠所, 所以迫住bb都要著住片片, 試過整到bb pet pet又紅又話痛, 又試過大仔因玩皮比爸爸lock係厠所成兩個鐘, 又試過bb同大仔打架, 爸爸打完兩個小朋友不理小朋友連續喊個幾鐘頭, 等到我放工回家, 小朋友同我講肚仔好痛, 可能因為喊得大耐攪到入左風, 又試過多次爸爸唔理小朋友肚仔餓只顧在家打遊戲機, 我一回到家小朋友同我講好肚餓冇野食過, 令到我好傷心又心痛,有時會覺得我係唔係唔應該返工而做全職mama, 但老公人工只得9千幾蚊又唔夠可以負擔全家費用, 所以有時老公肯做好過唔肯幫手呀!

珍珠宮

好媽媽勳章

我諗爸爸既職責都係出去搵錢,同埋同bb玩! 我個果片都未換過! 餵奶都無! 不過都會幫下沖奶,星期日工人放假我幫bb沖涼佢會識開好盤水! 幫下手同囡囡沖涼! 出街都會幫我拎bb個袋! 同埋工人放假,我地唔出街食飯就佢會煮比我食!屋企d咩野壞左都係佢負責整!都算係咁喇! :lol:

禁止訪問

複式洋房

我老公成日出去,但番黎既時間都係訓既多,唔係就打機~
不過,因為佢好鍚女女,所以其實佢都幾肯幫手~
我仲記得女女初初出世果個月,我身子本身已經係唔好,生完之後我身體更差,果時老公都好好,好幫手,成日半夜bb醒左,佢知我要餵人奶佢都會醒,睇住我駛唔駛幫手,好多時問我辛唔辛苦,駛唔駛俾奶粉佢飲~不過果時我想bb食人奶所以都無,最後老公都會幫我同bb換片片之後一齊再訓~
依家雖然係少左好多,不過…其實都有幫手ga,有時佢早醒過我,就會幫我餵女女第一餐,整埋d野,幫佢沖埋涼~試過有次唔沖涼都同佢洗面洗頸…都算係咁ga啦~
wa…等我仲以為我老公已經好衰好衰tim…
其實佢都算係ok ga啦…
浦浦既小寶貝,子靈女女,於8月22日QE出世∼ :-D

首頁

尾頁

跳至