意見反饋
義工

烹飪搵食 今日: 12|主題: 133284

請問有否媽咪是"鶴佬人"? 識做菜茶嘛?

別墅

國民生產總值:875

請問有否媽咪是"鶴佬人"? 識做菜茶嘛?

我是"鶴佬人", 祖母在生時, 每年農曆新年過後舊曆十三(開燈)都會做菜茶給我們吃, 前年我見祖母年紀開始大, 我要求她教我做菜茶, 但當時蒜仔, 唐萵菜不是當造, 她說待這些菜靚時才教我做, 上年新年我就陀了BB, 不方便做! 結果...祖母於上年8月離開了我...沒有人可以教我做菜茶, 我一直都為此事耿耿於懷...昨晚半夜更希望午夜夢迴可以看到祖母教我做... :cry:
在我記憶中...菜茶是用蒜仔, 芹菜, 唐萵菜, 菠菜, 粉絲, 門鱔魚切碎, 用豬油渣開穫...做成! 再放些茶...最後加些胡椒粉, 花生, 炒米...我很希望今年的農曆新年能夠做到菜茶, 來懷念我最敬愛的祖母及延續"鶴佬人"的傳統!
Joyce

洋房

國民生產總值:93

Re: 請問有否媽咪是"鶴佬人"? 識做菜茶嘛?

我媽媽煮的同你grandma的有少少分別:
蒜仔, 芹菜, 唐萵菜, 菠菜�荷蘭豆/ then 炒埋一碟,
d 茶就加少少鹽放在另外一碗裡, 食既時候將d 菜 放入盛了茶的碗內then 加點炒米, 花生 , very good 呀
活在當下

別墅

亞里媽媽,
多謝你的回應!
我記得祖母都有放些鹽在茶內, 我想問你媽媽有否加入門鱔魚? 豬油渣等? 還有什麼配料? ...我希望今年的舊曆十三可以做到!! 謝謝!!
Joyce

洋房

她沒有加門鱔魚 & 豬油渣, 但她說用豬油炒會香d, 所以你grandma 用豬油渣 囉.
我想知你在hk 買到炒米咩? 很難買啊, 我們都是由d 親戚返鄉下帶回來的.
哪你有無飲過"豆茶" & " 鹹茶" 也是很好味的

活在當下

別墅

亞里媽媽,
唔該晒你幫我問你媽咪呀! ...今年我一定要整菜茶, 你會整嘛?

聽我奶奶講觀塘街市有炒米買架, 佢d friend成日幫佢買架, 你買唔到咩? ..."豆菜"我未飲過, " 鹹茶"就有飲過, 以前我響嫲嫲屋企, 佢好鍾意整架, 我都覺得好好味...好懷念, 好耐未食過...自從幾年前我嫲嫲身體多毛病已經冇整囉~!
Joyce

洋房

Hi Joycetsui,

我會整鹹茶, 菜茶就會返呀媽度食嚕, 因為我d 仔唔鍾意食菜o架,
係呢度同你拜個年: 祝你心想事成, 合家平安
活在當下

大宅

國民生產總值:1701

亞里媽媽 寫道:
我媽媽煮的同你grandma的有少少分別:
蒜仔, 芹菜, 唐萵菜, 菠菜�荷蘭豆/ then 炒埋一碟,
d 茶就加少少鹽放在另外一碗裡, 食既時候將d 菜 放入盛了茶的碗內then 加點炒米, 花生 , very good 呀

我老豆會加埋唐生菜同九肚魚.請問觀塘邊個街市買到炒米呀!我都想整菜茶.
Thanks
開心三姊妹~~兩個囡囡 + 一個媽咪警惡懲奸~伸張正義~維護法紀一齊對付馬騮呀袓

民房

國民生產總值:84

觀塘 輔 仁 街 臨時街市 (屈臣氏) 斜對面, 涼茶舖正對面,
有個肥阿伯那間, 有晒 鶴佬人 用的芝麻, 炒米等等.

請問大家知不知咸茶,菜茶用什麼茶葉? 如何炮製?

很懷念小時逐家飲菜茶和飲完咸茶用手指liu花生芝麻的日子.
老人家一個個的離去, 可能新移民家才知怎炮製, 還有大家吃過鶴佬粉果沒有?

[quote]
-joejoelam 寫道:
[quote]
亞里媽媽 寫道:

我老豆會加埋唐生菜同九肚魚.請問觀塘邊個街市買到炒米呀!我都想整菜茶.
Thanks[/quote

男爵府

國民生產總值:6814

2018勳章

應該是鐵觀音加鹽,濃淡由個人喜愛而定

© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved.