嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

別墅

甘油條?

請問甘油條是怎樣的?在那里可以買到??是一條條賣的嗎?

基本上我的BB是天天有大便, 但有時打完針後或是較陌生的家中住幾天便幾天也不肯大便, 有時見到他想

大宅

Re: 甘油條?

在藥房有得賣, 通常係一盒盒賣的, 一盒有兩個(甘油乓). 有兩種架, 一種係甘油條, 一種係甘油乓, 甘油條就未買/見過, 甘油乓就係好似一枝小型波板糖, 冇記錯的話$10以下已有一盒.

大宅

以前甘油條用一個好似六神丸樽仔(大d)裝住, 而家有獨立鍚紙包裝賣, 多數藥房有得賣.

甘油條唔可以用得多, 否則bb會依賴左唔肯自己屙.

你有無試過同佢肚臍上下附近按摩幾分鐘, 呢個方法可幫佢屙ng ng架!

別墅

我都冇試過按摩喎, 試下先..
另外想問如果真是要用的話, 是否用甘油條塞一塞入BB肛門呢? 那麼那甘油乓, 如果似波板糖一舊咁,又點用呢?
謝謝指教

大宅

如果真是要用的話, 用甘油條塞一塞入BB肛門便可, 主要是讓甘油條的"油"滲入肛門內, 使其容易排便.

珍珠宮

2020勳章 2018父親節勳章 我的育兒心得勳章 DHA勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

bosophie 寫道:
我都冇試過按摩喎, 試下先..
另外想問如果真是要用的話, 是否用甘油條塞一塞入BB肛門呢? 那麼那甘油乓, 如果似波板糖一舊咁,又點用呢?
謝謝指教

我B是用甘油乓,其實乓內是藥水(每次用一個),先擠出少少,才塞進BB patpat,再擠出所有藥水,便可丟!

首頁

尾頁

跳至