心聲留言

跳至

首頁

尾頁

男爵府

是否我的錯?

我媽咪有糖尿病巳3年, 她淨係話比我一個人知, 重叫我唔好同其它人講; 但係見佢一路瘦, 我都有同哥講呢個情況, 因為佢同媽一齊住, 但佢好似唔多理咁; 呢幾年媽咪都沒有睇醫生, 就算我話同埋佢去佢都SAY NO; 直接10日前佢因為血糖太高終於入左醫院, 親友都怪我點解唔同佢地講, 我覺得同你講又點呢? 係個病人唔想其它人知個病情, 同埋我叫媽都唔去, 唔通佢地叫就唔同咩? 糖尿病係要個病人自律, 其它人好難幫到佢; 所以呢幾日都唔開心, 阿哥重問點解咁遲同佢講, 因為佢巳經忘記年半前我巳經叫佢勸媽咪去睇醫生, 佢一直以為冇事就唔洗理!!
媽咪入院10日, 佢地間屋真係好DIRTY, 好亂, 阿爸同哥都唔理, 前日我同老公請了一日假清潔媽咪間屋, 哥重話我邊有時間整理間屋呀?? 佢淨係返工, 放工後去醫院, 車程只需5分鐘回家, 回家後自由時間; 但我要一小時車程由醫院回家, 我日間又要返工, 放工去醫院, 9:30pm返到家, 重要照顧bb, 安排工人明天工作, 朝早去街市買bb的煲粥食物等事項等, 真的很累, 又好擔心媽咪個病況, 好在老公幫下我陪我就好d. 如果比阿媽知道佢咁, 就係激死佢.
Anyway, 希望媽咪早日出院啦!!
多謝大家睇完咁長的文字. :lol:

別墅

Re: 是否我的錯?

唔好唔開心啦, 而家最重要係將你媽媽照顧好. 糖尿病係要長期作戰, 無野比你媽媽既生命更重要.

男爵府

mymelody2003,

你是一個孝順女, 但我覺得你幫亞媽隱瞞病情, 實在是不對, 因為你沒有和媽媽一起住, 你不會觀察到媽媽不舒服的細微表情, 現在拖到要入院, 相信你媽媽一直都不好受。

我明白你這樣做是尊重你媽媽的意願, 但這意願不一定正確, 可以是連累她的家人。

我父母都是長期病患者, 我經常提醒他們, 如果有何不妥, 要及早出聲和看醫生, 因為把病情拖著, 病得越深便越花時間和金錢醫, 若發生這情況, 我怎能安心出外搵食?

希望你不要介意我這樣直說, 因為你的親友就是抱著我這樣的心情而怪責你。

子爵府

好媽媽勳章

mymelody2003:
祝你媽咪無事...

[url=http://lilypie.com][img]

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

雖則你媽媽不想別人知道,但實在糖尿病是要特別護理的。家人亦要配合,令患者可好好控制飲食,如果其他家人唔知,照日常落糖落鹽,對患者好大影響的,嚴重者要打針或食藥補充胰島素的。
不過而家都未算遲,其他家人要好好支持佢呀,因為要長期介口開頭好辛苦的,要多D鼓勵媽媽,最重要其他家人唔好引佢喇。

首頁

尾頁

跳至