嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

男爵府

隻奶粉話4wks bb 食5 times/day . 我而家餵6times/day (0A , 4A , 8A , 12N , 4P , 8P) , 可以點轉 , 請賜教 !!

男爵府

我果時比bb食6餐到個半個月
around 2個月就戒夜奶喇
timetable after 戒夜奶
10pm, 6am, 10am, 2pm, 6pm

男爵府

如果初初轉時10p-6a醒咗"摟"計可以點 ??thanks

男爵府

2011至尊種植勳章 畀面勳章 親子王國15週年勳章

原帖由 jone 於 09-9-5 07:35 發表
隻奶粉話4wks bb 食5 times/day . 我而家餵6times/day (0A , 4A , 8A , 12N , 4P , 8P) , 可以點轉 , 請賜教 !!

由3個鐘一餐轉為4個鐘一餐! ie. 6am, 10am, 2pm, 6pm, 10pm.

~~~ LOVE & PEACE ~~~

別墅

時間長左, 但佢如果未夠4個鐘就嘈要食奶點算? 照比, 等佢慢慢慣定點?

佢的份量要食幾多先係standard?

謝謝!

別墅

滿月就減一餐好像快了點﹗其實奶粉罐上的只是建議。你應就你bb的情況(例如bb一次過可食多少奶)考慮是否需減一餐。

同埋其實睇下你信邊套,我信feed on demand, bb想食,就會話你知,不一定是3 or 4小時一餐。當然有人話定時就可以幫bb介夜奶,但我就隨bb的需要,她一樣自己在個半月時就自動介了夜奶

別墅

對呀, feed on demand, 醫生都話bb本身就係食奶的鐘, 我地話3/4個鐘一餐只係想方便我地好湊d, 但佢餓就要比佢食.唔食亦無得迫.我個b有時未夠3個鐘就叫, 有時又成4個鐘都未醒.

原帖由 surpriseBB 於 09-9-5 15:07 發表
滿月就減一餐好像快了點﹗其實奶粉罐上的只是建議。你應就你bb的情況(例如bb一次過可食多少奶)考慮是否需減一餐。

同埋其實睇下你信邊套,我信feed on demand, bb想食,就會話你知,不一定是3 or 4小時一餐。當然有人話定時 ...

男爵府

hashtag影視迷勳章

點解要咁呀????

大宅

我bb一個月大時5餐
0700,1100,1500,1900,2300
bb晚上一覺可訓12小時,我個係早訓b後來連2300到唔食朝朝都係7,8點起身
你要比bb知幾時係夜晚,有時半夜3-4到會夢醒,你唔好開燈由佢哭5-10min,有好多會自己訓返另外如餐與餐之間早左1個鍾醒可同佢玩一陣至比奶,訓到下餐時未起身我會開定奶比佢訓多30min,之後會幫佢一路換片一路輕聲講d野正醒佢食奶

首頁

尾頁

跳至