跳至
[2004年或之前] 有無bb唔肯瞓?

首頁

尾頁

男爵府

有無bb唔肯瞓?

唔知點解, 自從星期一開始, bb唔肯瞓覺, 我奶奶話小b日頭係咁喊.唔肯瞓
呢幾日,我試過夜晚餵完小b飲奶之後,抱全佢"暗"佢瞓, 點知佢就狂喊, 係好惡好忟好嬲0既種喊, 扯到全身直晒!!有時放低佢佢就收晒聲, 有時就唔得.

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 玩具勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 趣教勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 wyeth冷知識勳章 睛靈勳章 王國長老 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 hashtag影視迷勳章

Re: 有無bb唔肯瞓?

我個小B無事喎... 暫時touchwood講句, 係頭一個月隔晚扭計外, 依家都係自己訓 (唔使抱/講故仔唱歌仔)

大宅

小b可能係 "猛長期" 又或者生骨節 (有d阿b會痛)! 另外, 我媽咪話bb肚有風, 都會無故喊, 可以用銀介指放入熱熟雞旦, 用紗巾包住, 同佢碌下肚仔, 隻介指會變黑哂, 洗番可再用!
我阿b呢個禮拜就忽然半夜醒要食奶! ?-(

男爵府

小倩,
你個Kevin就乖啦, 我個小b而家多數要抱住"暗"佢瞓呀. 佢好怕一個人架.係間唔中佢先會自己瞓囉.

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 玩具勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 趣教勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 wyeth冷知識勳章 睛靈勳章 王國長老 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 hashtag影視迷勳章

wingtsang:
係呀... 3個月的B又係猛長期呀~~~ 過埋呢個時間, 小B生長速度就會放緩, 加上遲下有厭奶期&出牙仔, 所以依家要谷肥少少啦!!

baby_kawaii:
Kevin仔依家係鼻塞唔舒服&濕片會半夜醒... 咁醒O左當然會餵佢食埋先啦!!

侯爵府

baby_kawaii:
你個B都話日頭唔肯訓,我個B就算幾眼訓都要半夜三更(多數零晨兩至三點)先訓咋,同頭都話大把精力同佢玩,夜晚放工湊佢真係飲雞精都唔掂呀。

到日頭八點幾就扭去街街,真係無乎!

男爵府

~fion~
唔係呀, 小b日頭同夜晚都扭架

大宅

我對孖b一晚起碼扭4-5次,通常到5:00左右便唔睡,不知道何時他們才會一覺睡到天光呢?

大宅

柔柔呢幾晚都唔肯瞓,平時10點幾食完奶玩一陣俾個奶咀佢就會瞓架,呢幾日唔知做乜日頭冇乜瞓都要搞到12點先肯瞓!

大宅

好媽媽勳章

自從我一月返工後朱寶係12:00am前睡覺的日子大約有3or4次吧!每晚11:00pm吃最後果次奶,每晚食完就look大眼要玩,玩得個多鐘便開始扭計,抱又喊唔抱又喊,又唔肯食奶咀,晚晚就扭到大約2:00am,3:00am都試過!我兩公婆,捱到金精火眼,半條人命!呢幾日同朱寶帶o左玉手鐲,有進步,朱寶12:00am前已睡,我兩公婆終於有得睡覺!唔知係o米我迷信呢!

王國長老

噚晚Kevin仔沖完涼食埋10點餐奶, 訓到今朝七點九... (六點醒過ER O左幾聲, 我走O左去開奶佢又訓番著 ) 佢都未試過可以訓咁耐, 我仲以為要三四點起身O架!!

大宅

小倩
你就好啦,kevin你咁錫你,食奶訓覺都唔使你操心,我個囡到而家都未介夜奶呀,半夜都重要食2-3餐奶,日頭又訓得少喎,一日夾埋都只係訓到7-8個鐘咋~ :cry: 佢已經有黑眼圈同眼袋啦
Prudence is my Treasure. She was born on 04 Nov 2004~ p:-Dq

大宅

siubakto:
依,咁你對twins會唔會一齊扭計,一齊唔瞓覺呀
]MY Baby is Kelsey...^_^. She is 2 months and 14 Day 媽咪1號生日 + Daddy17號生日=18 (10月8日Kelsey BB出世啦) :-P 快D入黎參觀下我個小天地啦 :-D [img align=left]http://bb4.babyhome.com.tw/UPLOAD4/70137/70965.4518324.gif[/img] [img align=left]http://bb5.babyhome.com.tw/UPLOAD4/70137/s180/70965.5717339.18690.jpg[/img] [img align=left]http://bb5.babyhome.com.tw/UPLOAD4/70137/s180/70965.5853425.14930.jpg[/img] [img align=left]http://bb5.babyhome.com.tw/UPLOAD4/70137/s180/70965.5853424.61806.jpg[/img]

大宅

siubakto,

本來我都想complain 我個b 唔訓覺, 但見到你話你對孖b 都扭, 我都唔complain 啦.. ha ha.. 我已經係比較舒服架啦.

我小b 都係唔多訓覺, 佢有時好似大人咁訓七八個鐘, 唔訓既時候又要人陪或者抱. 而加大約10:00pm 最後一餐, 之前都係用奶樽餵完就比奶咀佢食, 等佢訓覺. 而加改變左策略, 我比佢埋身食... 佢食食下就當左我係人肉奶咀... 就咁訓著左囉.

我之前試過好多方法, 米袋, 珍珠"抹", 玉"arc", 好似係珍珠"抹"同玉"arc" 比較有d 效呀.

大宅

Re: 有無bb唔肯??

siubakto:
我陀位小B個陣就成日話如果係龍鳳胎就好lar,
咁就一野過搞掂以後吾使再陀多次,
而家我就覺得好彩吾係twins, 咪就成日都吾使抖lu,
睇黎你會比我地辛苦一倍wor :-P

大宅

pluie,
我同你的情況如出一轍ar!!! 我己經做左人肉奶咀好耐lar, :evil:
我都覺得玉係最work的,我比謙謙豬戴左玉墜之後真係好訓左同無咁易醒lar.... :-P

侯爵府

請問你地係比邊種玉墜,我有諗過比霖霖帶玉'厄',但怕佢手仔大時除唔到。

大宅

rabbit_chan2222,

你都知我個b 唔多食奶架啦, 所以我寧願佢啜我呢個人肉奶咀好過啜冇營養既安撫奶咀囉.

fion,

你可以唔駛擔心個玉"arc" 會除唔到出黎, 因為響你想除佢出黎之前已經比bb 玩既時候敲敲下打爛左架啦. 我本來都想比玉墜佢帶, 但又擔心佢隻手仔控制得唔係好好時會比條錬"cool" 親條頸仔.

大宅

pluie, fion:
我係比玉墜佢帶gar, 不過吾係帶頸, 係用紅頭繩綁住衫紐gar :wink:
我都怕佢頸厄會除吾出黎同打碎左整親佢ar

男爵府

我都諗過俾玉小b 戴, 又唔知去邊度買唔會俾人呃. ?-(

首頁

尾頁

跳至