家庭理財

跳至

首頁

尾頁
該用戶已被刪除

Re: **有關買BB保險, 好頭痛***

子爵府

遙遙爸爸,

多謝你嘅回應呀!
兒童危疾同意外醫療係同一樣野黎架, 唔係同大人保險一樣分開架咩? 咁即係唔係唔可以剩買意外架?
另外, 請問bb過咗一歲, 買保險係唔係貴d架?

謝!!

伯爵府

Hi 樹熊媽, 以宏利計劃黎講, 有一種保障叫 "保寶安心", 係兒童危疾+肢體殘缺+意外醫療費用, 唔可以分開買. 比個參考你, HK$10萬保障額, 每年保費只係 HK$270. 0歲或1歲買保險, 保費差距微不足道.

去年12月我寄過資料比你參考, 有無收到? 如果無, 請你再PM我小朋友資料, 會盡快寄上計劃書, 謝謝.

子爵府

遙遙爸爸,

多謝你回覆!
請問我需要提供小朋友甚麼資料呢?

伯爵府

樹熊媽, 有興趣了解詳情請PM我 1) 小朋友性別, 2) 出生年月, 3) 付款人出生年月及 4) 你的電郵, 會盡快將計劃書電郵給你, 謝謝.

子爵府

遙遙爸爸,

已pm比你, thanks!

伯爵府

Hi 樹熊媽, 詳細計劃書已寄出, 請查電郵. 歡迎隨時聯絡我再詳談, 謝謝!!

大宅

現在有d買住院保險$200/月,1定年期後可全數取回.

子爵府

醒目開學勳章

michelle1021
邊間呀

大宅

pycy
我個friend係銀行做,要星期四先幫我買,到時再話你知.

伯爵府

樹熊媽 寫道:
其實BB係唔係唔需要買危疾架, 因為我有d朋友話BB唔需要呢個保障?

蘋果日報 3月3日

疾 風 勁 草 兒 童 危 疾 系 列
兒 童 亦 會 患 惡 性 腫 瘤

兒 童 癌 症 的 種 類 , 跟 成 年 人 有 很 大 差 異 。 成 年 人 癌 症 如 肺 癌 、 肝 癌 、 胃 癌 等 , 甚 少 發 生 在 兒 童 身 上 。 兒 童 癌 症 中 以 白 血 病 最 常 見 ( 30-40% ) , 其 次 是 腦 瘤 ( 20% ) 。 此 外 , 還 有 其 他 惡 性 腫 瘤 , 如 肝 母 細 胞 瘤 、 神 經 母 細 胞 瘤 、 生 殖 細 胞 瘤 、 橫 紋 肌 肉 瘤 、 腎 母 細 胞 瘤 、 骨 癌 等 , 每 種 約 佔 總 數 的 3% 至 5% 。

1. 肝 母 細 胞 瘤 生 於 肝 臟 , 多 發 生 在 兩 歲 以 下 小 兒 身 上 , 患 者 會 有 上 腹 脹 大 現 象 , 可 透 過 血 液 檢 測 診 斷 。 小 兒 肝 母 細 胞 瘤 的 治 癒 率 很 高 。
2. 生 殖 細 胞 瘤 可 出 現 於 兒 童 的 生 殖 器 官 上 , 如 卵 巢 、 睪 丸 , 亦 可 發 生 在 身 體 其 他 部 位 如 腹 腔 或 胸 部 , 甚 至 腦 部 。
3. 橫 紋 肌 肉 瘤 是 由 於 肌 肉 細 胞 變 異 引 起 , 普 遍 生 長 在 頭 、 頸 、 盆 骨 或 手 腳 等 部 位 。 較 常 見 於 男 孩 身 上 , 通 常 影 響 二 至 六 歲 的 兒 童 。 可 透 過 進 行 活 組 織 檢 查 、 抽 骨 髓 、 電 腦 掃 描 、 骨 掃 描 等 , 以 確 定 腫 瘤 的 範 圍 , 以 及 是 否 已 擴 散 。
4. 腎 母 細 胞 瘤 的 病 人 會 有 血 尿 現 象 。
惡 性 腫 瘤 的 治 療 以 手 術 為 主 , 再 加 上 抗 癌 藥 物 的 治 療 。 在 個 別 病 例 上 , 需 加 上 局 部 放 射 治 療 。 近 年 不 斷 有 新 治 療 方 法 , 如 在 某 些 腫 瘤 上 使 用 抗 體 、 砒 霜 等 。
「 疾 風 勁 草 」 基 金 旨 在 幫 助 病 童 及 其 家 人 面 對 危 疾 , 捐 款 熱 線 : 28170641 , 網 址 : www.hku.hk/paed/rugf/index.html 。

大宅

pycy:
住院現金保費回贈,分7同10年期,每日住院現金$288-$688,期滿保證100%回贈,保費$200/月起,如要銀行名可pm比你.

首頁

尾頁

跳至