跳至
[2004年或之前] 依家D爸爸...

首頁

尾頁

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 玩具勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 趣教勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 wyeth冷知識勳章 睛靈勳章 王國長老 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 hashtag影視迷勳章

依家D爸爸...

以前就話男主外女主內, 所以湊仔係女人職責~~~ 咁依家好多媽媽們都要出來打工... 唔知男士又會做D咩呢?? 係咪除O左睇電視就乜都唔做O架!?

不如又做個小訪問, 睇下爸爸們會做D乜...

1. 小倩 -- 湊仔類: 開奶, 餵奶, 掃風, 換片(開大開細都OK), 洗奶樽, 同BB傾計/玩 (如果識埋沖涼就perfect啦)... 一般家庭類: 買送煮飯, 洗碗, 吸塵, 拖地, 晾衫

子爵府

好媽媽勳章

Re: 依家D爸爸...

小倩 寫道:
1. 小倩 -- 湊仔類: 開奶, 餵奶, 掃風, 換片(開大開細都OK), 洗奶樽, 同BB傾計/玩 (如果識埋沖涼就perfect啦)... 一般家庭類: 買送煮飯, 洗碗, 吸塵, 拖地, 晾衫

你講o個D都識做,但問題是:會不會做呢 ?-(
我老公湊仔類全部都有做,但一般家庭類就......可免則免啦

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 玩具勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 趣教勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 wyeth冷知識勳章 睛靈勳章 王國長老 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 hashtag影視迷勳章

wendy_ho:

因為我依家份工仲係星期六日都要返, 有時我媽媽唔得閒過來幫手, 佢要做全職湊仔公

大宅

小倩,
wa....你老公真係好好wor!!
我老公就所有湊仔野都好少做, :evil: :evil:
因為阿B一到佢手就會吾高興, 就算係訓左都會喊
可能係佢吾識抱lar :evil:
好彩佢會做一般的家務...... :-P :-P
不過不失咁lar

男爵府

唉~ 如果湊bb我老公好似咩都唔識o甘嫁wo~
試過
喂奶 ; 掃風;
換片(開大一定唔得, 如果換片途中發現開大, 佢就會好驚o甘叫"媽媽""媽媽", bb痾左屎呀, 點算呀~ 你快d黎幫手la~ 到我黎左之後, 佢就走嫁la~)
同BB傾計/玩 (最叻, 因為完全無難道, 不過bb一喊, 佢就會同我講, 呀仔搵你呀, 真係比佢激死呀) :evil:

王國長老

所以我依家好想train佢同小B沖涼!!

不過佢藉口話小B剛剛先唔驚水, 費事我手勢唔好又整喊呀!! 你話激唔激死~~~ :evil: :evil: :evil:

男爵府

我老公~由我生左bb後佢乜都做ga...佢一放假就=我放假..因為佢乜都做曬...洗衫..同bb沖涼...餵奶等等~~
煮飯呢....都係我做返好d...因為我覺得佢洗野唔乾凈
次次洗完奶樽都仲有一舊舊奶痴住....
點解佢會做咁多野?...因為佢想快d打機...
如果唔做...就冇得打機...哈哈哈

王國長老

同同:

咁都不失為一個好方法喎!!

子爵府

我老公只負責玩BB...

諾瑤一喊, 或者有咩需要, 佢就會講 "瑤瑤話掛住媽咪喎", 咁就比番個囡我架啦

大宅

小倩,同同 :

太陽落咗山喇,仲晒命,想羡慕死我咩?! :evil:
我頭先比你哋d文章個老公睇,話人哋d老公會做咁多嘢,佢就話"我無咩,全部我都有做呀!",跟住我就話佢"係呀,你全部都有做,但只係做過幾次lor !"激死.
沈師奶

別墅

如又做個小訪問, 睇下爸爸們會做D乜...

小倩:

我老公同你個老公一樣,咩都做,但係就唔同小b沖涼,佢話佢隻手"粗"怕整親呀d!

大宅

你地就好啦! 我老公都係只係識同bb玩咋....
有時都會餵奶既. 但bb一喊就比個好痛苦既樣我睇, 話攪佢唔黎喎. :evil:

王國長老

ok:

我老公都係咁O架... 佢肯做, 不過無乜耐性囉... 小B喊幾分鐘佢就忍到, 過5分鐘佢就會發抆憎O架啦!! (不過近期好O左, 因為小B少O左無緣無故的哭鬧!!)

大宅

hey hey, 我老公樣樣都做,開奶, 餵奶, 掃風, 換片(開大開細都OK), 洗奶樽, 同BB傾計/玩 ... 一般家庭類: 買送煮飯, 洗碗, 吸塵, 拖地, 晾衫 ,不過就唔係成日都做,一有電視劇佢會追睇,又成日顧住上網,有時阿b喊,叫佢去睇下咩事,佢又唔係即刻去理小b喎,呢個時候,我會同佢鬥耐性,佢通常忍唔住小b
]MY Baby is Kelsey...^_^. She is 2 months and 14 Day 媽咪1號生日 + Daddy17號生日=18 (10月8日Kelsey BB出世啦) :-P 快D入黎參觀下我個小天地啦 :-D [img align=left]http://bb4.babyhome.com.tw/UPLOAD4/70137/70965.4518324.gif[/img] [img align=left]http://bb5.babyhome.com.tw/UPLOAD4/70137/s180/70965.5717339.18690.jpg[/img] [img align=left]http://bb5.babyhome.com.tw/UPLOAD4/70137/s180/70965.5853425.14930.jpg[/img] [img align=left]http://bb5.babyhome.com.tw/UPLOAD4/70137/s180/70965.5853424.61806.jpg[/img]

大宅

hehe, 好彩我老公都幾幫得手, 除左同bb沖涼, 不過有時佢會同我爭仔抱, 如果佢識埋沖涼咁我咪無咁多機會同嘉駿仔玩水囉. 有晚bb瞓左佢果半邊床, 個老婆又懶瞓同bb傾傾下自己瞓著左, 咁佢只好瞓廳, 半夜佢聽到bb响度唉就即刻起身卜入房睇仔, 眼矇矇都未醒.

複式洋房

我老公佢一夠鐘(而家唔駛ot住)就會標返屋企湊b (我比佢遲放工)
做亞b奴隸獸:沖涼、同亞b玩、餵奶、換片佢都肯做,
臨目訓前o個餐通常係佢餵,佢話我要好早出門口,唔好夜目訓。
不過我地2人每晚係一齊湊,雖然2人都辛苦,但就好開心
如果佢想去打波,佢就會事先同我商量,唔駛失驚無神唔返屋企湊b~~

王國長老

暫時睇O左咁多個都好好喎... 因為我識得有個03年BB, 佢老豆淨係識鬧個老婆唔(目及)實個仔, 搞到個仔成日整親喊(小朋友好動, 唔覺意撞親頭/夾親手), 仲會發脾氣唔理老婆... 但係佢其實除O左同個仔玩就乜都唔理...

講真個仔整親媽媽都心痛O架嘛, 仲發乜脾氣喎, 自己又唔幫手睇實個仔!! :evil:

大宅

咁既老公我晨早同佢離婚啦,我地d女人生仔都已經夠辛苦架啦,重要湊仔,湊左重要鬧,有無搞錯!! :evil:
Prudence is my Treasure. She was born on 04 Nov 2004~ p:-Dq

複式洋房

比著我係o個個媽媽,我會鬧番佢轉頭。:evil: :evil:
再激o的就抱個bb走,或者叫個老公目訓廁所 (我都曾經都同老公講,邊個蝦bb,我就會抱佢去安全o既地方)

大宅

好似好少爸爸同bb 沖涼喎. 我老公o岩o岩相反, 好鍾意同bb 沖涼. 日日都係佢負責沖涼架. 不過佢就唔願意餵奶囉. 次次餵親小b 都好快訓著, 佢又唔積極攪醒呀b 喎... 我話佢時佢又話只怪佢臂彎太舒服, 唔適合餵奶呢個工作... 比佢吹脹!

首頁

尾頁

跳至