跳至
[2004年或之前] 慧兒美食閣

首頁

尾頁

別墅

Re: 慧兒美食閣

Jasminipan,
開咗個電視機我個囡都喺成日睇住佢嫁,我都想可以唔開, but :cry:

三文魚節瓜肉碎粥
蕃茄薯仔大眼雞湯

洋房

jasminipan & pizza,

thanks.

別墅

Zoe今日餐單 :

早餐 : 4oz奶+麵飽(塗鴨肝醬,薄薄一層)
午餐 : 白汁三文魚+莧菜飯
茶點 : 奇異果一個+芝士一片
晚飯 : 雞肉+豆腐+生菜飯
湯 : 田七雞湯
Zoe Tse MaMa Zoe係2003年12月12日出世的 Zoe靚靚相簿 . . . 擺番個靚pose先 . . . . . . . . . 玩單槓. . . . . . .

別墅

Same here, hasn't watch any series since I gave birth to Natasha, she loves the telly too much that I couldn't risk her eye for my own pleasure.

BTY, is the Korean series really that interesting?

Jasminipan 寫道:

話時話我都out左好耐la.......如果成日開住個電視機阿囡雙眼就會成日睇住.我怕對佢雙眼睛唔好. 所以我同老公好耐都冇追劇集la......

別墅

ZoeTse,

Zoe is eating adult food mostly now, but how do you cook them in order for her to love it?

Natasha is still drinking 18oz milk a day (3 meal) and very soft rice (almost porridge-like) for the main meal but she doesn't like them at all. Have to fight with her almost every meal.

洋房

Dear All, htm,

兒子食譜 
我叫上兒 (是上帝赐給媽媽的女兒) 兒女是耶和華所賜的產業,所懷的胎,是他所給的賞賜。 詩篇127:3

洋房

sorry

係 兒童食譜

囝囡都睇得
我叫上兒 (是上帝赐給媽媽的女兒) 兒女是耶和華所賜的產業,所懷的胎,是他所給的賞賜。 詩篇127:3

子爵府

紫鈺昨晚晚餐: 白飯, 雞蛋南瓜瘦肉
今日粥仔湯底: 無花果紅棗煲豬展
您好!由於親子王國及教育王國已禁止用戶於簽名檔內張貼來自其他網站之網誌、facebook群組或相簿等之連結,因此閣下簽名檔內容已被刪除。

別墅

mycathy, jasminipan:

Just wondering if your 粥仔湯底 are those soup that boiled for approx 2 hours. If so, do you add water to dilute it when cooking for the congee?

Well... I'm using these "old fire soup" to cook Natasha's congee for the first time today and it's very sweet but yummy since I didn't dilute it with water.

Thanks in advance!

子爵府

clic_1221,
我係原汁原味咁用d湯去煲粥架, 因為咁先夠味 :-P
您好!由於親子王國及教育王國已禁止用戶於簽名檔內張貼來自其他網站之網誌、facebook群組或相簿等之連結,因此閣下簽名檔內容已被刪除。

洋房

akachan,

個website 好係"正"!arm我d唔識煮野ga人. :lol:
Thanks.

大宅

Hi All,
岩岩發現呢個topic,我都想加入你地呀! 不過我唔係12月媽媽,係11月 :mrgreen:
http://hk.myblog.yahoo.com/pupple108

子爵府

嘩!有你 lamlam816 呢位專家既加入,簡直係我地既榮幸啦∼歡迎!歡迎!無任歡迎!!!!!

大宅

Cyrus today's menu:

Lunch : 三文魚蒸蛋+小唐菜
Dinner : 三文魚節瓜ABC通粉
湯底 : 萍果鑼片海底椰豬展無花果湯

子爵府

lamlam816,
哇, 有妳既加入真係太太太太好啦! 歡迎妳呀!

別墅

clic_1221 :

係呀,Zoe依家的餐單已經係以固體食物為主,因為姑娘話BB經已識行識走,需要多些"澱粉質"去彌補體能的消耗。

至於怎樣煮才合BB的口味,我就每天都在摸索中,因為Zoe自小的每一餐都由我親自煮,所以我都掌握到8,9成,當然也有失手的時候。 :-| :-|
Zoe Tse MaMa Zoe係2003年12月12日出世的 Zoe靚靚相簿 . . . 擺番個靚pose先 . . . . . . . . . 玩單槓. . . . . . .

子爵府

zoetse, jasminipan, cyrus, mycathy,
你地真係5簡單, so far 我都未親手整過粥仔比holman 食 (我最多口頭advise 買d乜/比d乜 holman 食炸 )
妹妹1歲la~

洋房

我在百佳玩唔到ABC通粉,請問ABC通粉係唔係同普通通粉一樣ga?

子爵府

Holmanma,
我都係間中親手煮俾紫鈺食咋, 以前果工人好d , 我放心俾佢自己分配煮d咩, 依家哩個工人亂咁來, 所以我擺多左心機落去。

zoetse,
我都係係摸索中, 因為好少時間自己整, 所以仲未知紫鈺鐘意咩, 好似摛晚, 我用一隻蛋+瘦肉+南瓜碎落去蒸俾紫鈺食, 煮完之後睇落好好味, 老公試左一啖都話好香, 正! 咁就餵紫鈺啦, 點知佢bu返出來, 我好唔開心, 心諗咁好味都唔食, 成日都係咁, 唔知佢想食咩, 後來開電視俾佢睇, 佢成碗食晒。我先知可能新野, 佢唔慣先咁。

大宅

Holmanma, mycathyand Zoetse

啱啱睇完妳地今日講既野, 妳地總5簡單la, 咁有心機教自己d仔仔囡囡又咁叻同識講咁多野. jasmine而家都只係識講(ma, da, mon, ball, bird, duck.....)中文總c. 可能係屋企工人同老公成日講英文(我老公講d中文又唔係好正 ).
My name is Jasmine, born in 2 Dec (3.3kg) 我的中文名叫曉琳, 貌似爸爸60%and媽媽40%

首頁

尾頁

跳至