嬰兒食譜

跳至

首頁

尾頁

洋房

有無BB吃粥時,一邊吃一邊要睇電視呢?

如題

伯爵府

Re: 有無BB吃粥時,一邊吃一邊要睇電視呢?

Don't let BB吃粥時,一邊吃一邊要睇電視 Everytime I feed my son congee I must switch off the TV. Of coure, you'll find more easlier to feed bb congee when 一邊吃一邊要睇電視 but it is no good.

洋房

我BB係電視精,無論食定玩,一對眼睛都望住電視,無辦法喇,佢爹地都係咁。
我係胡凱蔚Erica,2004-03-22在QEH出世,身高97cm,體重有47磅。

民房

我個仔都係要睇住電視食粥,不過佢只係鍾意睇廣告,但如果佢停哂口唔肯食時,我就會關電視,咁佢就會食得比之前更快.

洋房

我個仔都要用電視送飯,一開飯就指電視,再指VCD機,仲要點播特定VCD!

珍珠宮

唔睇住就坐唔定!
[img[img]

水晶宮

日間我不在家時, 工人不會開著電視餵bb食粥. 到晚上, 我通常會開著電視食飯, 那bb亦會邊看電視, 邊自己 '畢' 東西吃. 到我要餵他吃粥仔時, 他依然係電視 送粥, 但不會只看電視, 不吃東西, 所以餵食過程很順利.

別墅

好媽媽勳章

我個B都係要用電視(VCD)送飯,一食飯就要睇
唉....無佢辦法
當你記得當年往事,你又會如何. 可會輕輕淒然嘆喟,懷念我在你心中照耀過. 當你見到光明星星,請你想起我. 當你見到星河燦爛,求你在心中記住我.

複式洋房

其實BB 不適宜看電視, 尤其是廣告, 因對他們的眼睛發展有影響
...............................

大宅

廣告會對小朋友眼睛有什麼影響??

大宅

TV commercials are no good because the images and pictures there tend to be moving and flashing very fast (to get through messages to audience in a very impressive and fast way). Babies will lose a lot of concentration power if they watch too much TV cos' the images simply just move too fast. Also, the colours tend to be very sharp and bright, and hence not too good to the eyes.

I never let my boy watch TV or play while he is eating. But I sometimes give him some music to make eating an enjoyable experience for him.

大宅

我亞仔食奶/糊仔/粥時都鍾意邊食邊睇兒歌vcd, 有得睇就乖乖食, 無得睇就發皮四, 出街無得睇, 唯有由佢亞媽我真人表演, 佢一路食, 我一路唱, 真係比佢激死! :evil: :evil:

複式洋房

我個囡囡又係咁麻, 10個月人仔仲末識爬, 但係已經識得點我開電視, 晚晚等住睇大長今, 唔係就唔肯瞓, 星期六, 日, 佢唔知無得睇, 仲係度"部"住部電視, 等極都無得睇, 就係度依依哦哦, 唔肯瞓.

首頁

尾頁

跳至