興趣嗜好

跳至

首頁

尾頁

大宅

請問相鋪是否不印Word(有圖)格式的File呢?

試了很多次都不能夠利用photoimpact在相下面或側面加一首詩, 最後用word加插圖勉強做到所需效果,但不知為甚麽會分開2頁, 不知如何縮細一点以便能一張印出來呢? 另又想起好似相鋪不會印Word(有圖)格式的File, 那麽說就算用word做好了亦找不到相鋪曬poster, 不知有冇朋友能指教應怎麽辧呢?
http://www.slide.com/r/vg4iCTSY0D9dWsZ6sV6nsYukJSz3ZxQj?previous_view=lt_embedded_url

大宅

Re: 請問相鋪是否不印Word(有圖)格式的File呢?

因為大部係相鋪曬相機只可讀jpg,gif或tif等檔案。

大宅

請問可否把Word(有圖)格式的File轉為jpg,gif或tif等檔案以便拿去相鋪曬poster呢?
http://www.slide.com/r/vg4iCTSY0D9dWsZ6sV6nsYukJSz3ZxQj?previous_view=lt_embedded_url

男爵府

係咪類似咁樣? photoimpact整的!

侯爵府

畀面勳章

嘿嘿大師,

BB好得意

大宅

嘿嘿你張相整得很好, 這就是我想要的效果, 比起我用word做出來還要好! 怪不得其他BK 友叫你做大師啦! 我很猪,巳用了差不多一個月時間亦做

大宅

我用photoshop 加字

大宅

是否photoshop 好用過photoimpact 呢

男爵府

Marymama88

ChunChun_Daddy玩我架咋, 妳唔好信佢!
張相邊好丫! 只係求其把相呀字呀放埋一齊, 空白位唔係拉出黎架, 只係將相貼到另一個較大既檔案, 咁咪多左空白位囉, very簡單. 己pm, pls check!

photoshop絕對比photoimpact專業, 但貴得過份, 亦相對難用好多, photoimpact功能亦相當強大, 應有既都有, 一般家用絕對足夠, 其實邊隻software都冇乜所謂, 用熟左就好好用架啦!

大宅

巳把相及詩send 咗給你, 一切有勞你啦!

凡事識就簡單, 唔識就玩殘, 對於我這個初哥真是要再對那厚過枕頭嘅電腦書再鑽研一吓才會有你那樣的道行!!!!!

男爵府

Marymama88

我都係初哥咋.
張相己幫你攪掂左, pls check email.

大宅

如以以上相片之例子晒4R 時,是否需要轉一轉相片之大小比例呢?
因為之前做過一些相片加上相框之效果,在家中之效果不錯,但晒出來時,便是一個不完整之相框.
大家可否指點一下,我是用PHOTOIMPACT,
謝謝

民房

If you capture image by DC, the scale is 4 x 3 (eg. 2272 x 1704). However, the one used by film is different. It should be around 6 x 4 (correct me if I am wrong. I forgot the figures and physically just use a ruler to measure the widht and height of my 4R photo :p). So if you want to be perfect, you need to adjust the scale in photoimpact first.

大宅

其實可不可以把word做好的文字連相Scan咗後轉為JPG後拿去相鋪曬呢? 效果會不會不好呢?

大宅

嘿嘿
謝謝你的幫忙. 其實我都是幫人做的. 巳轉寄出去, 如要修改又要麻煩你多一次.

個人覺得外边框太粗(我相信最終這相會鑲在相架上)及顏色可選擇和背景相襯的啡色, 但這最終都要睇友人的意見.

另想問一問, 做這效果是否先開一個空白檔案後打上文字再抽取相合拼而成呢? 如果是這樣子, 我都想試一試, 因遲些我都想為小女用這形式做一張profile嘅封面

侯爵府

畀面勳章

hi Marymama88,

嘿嘿真係"大師"黎架!無點您....

其實相鋪大多數只接受jpg/tif/bmp呢類以image檔既file為主而已...!而您用word再轉返jpg效果梗係無專門執相既software咁好啦!呢d野真係要"鑽研"下先知當中奧妙....

若你嫌photoshop/photoimpact呢類太專太貴太麻煩,您試下呢個 Freeware丫 : ~Paint.Net ~

男爵府

ChunChun_Daddy

你又玩我啦!
agree, 我都覺得攪相都係用番攪相既software好d.

jje

係需要轉個比例, 4R size係6" x 4" 像素1800x1200 比例為3:2, 加相框後哂出來時不完整, 應該都係比例唔岩!

Marymama88

冇問題, 妳除時pm我啦, 或者妳都可以試下先, 其實真係好易整架者!

冇錯, 我係開新檔案, 設定好尺寸及背境然後把相及文字加入去. 非常簡單.

首頁

尾頁

跳至