想生BB

跳至

首頁

尾頁

民房

有冇地中海貧血夫婦請入嚟分享經驗呀..

大家好!本人五年前小產(胎死腹中大約三個多月大), 因當時
未知自己有地中海貧血基因無做任何化驗.....足足五年再有
BB時先知,由於有小產前科今次無抽胎水只用超聲波觀察胎
兒有無水腫......到了21週BB個心臟比正常大,要即時抽胎水
及胎兒血液.....結果係重型地中海貧,另外再揾醫生CHECK
結果都係一樣要做人工流產....BB當時已經五個多月大啦!
請問有無人好似我咁但成功誔下健康BB呀!
你哋試咗幾多次先成功呀!

禁止訪問

Re: 有冇地中海貧血夫婦請入嚟分享經驗呀..

禁止訪問

男爵府

其實係四分一機會唔要得, 所以一定要check清楚, 我囡囡係四分一完全無遺傳地中海貧血症, thanks god :exclaim:

大宅

alawow,

你兩夫婦有冇去驗血呀? 你check清礎先再考慮生bb好d喎...

大宅

alawow,

你兩夫婦有冇去驗血呀? 你check清礎先再考慮生bb好d喎...

男爵府

alawow

你好呀, 好唔開心聽到你呢個消息.

其實我同我老公都係有輕微地貧, 我係個bb18週幾就做左人工流產, 其實就係係十二月頭既事, 都係照超聲波check到心臟比正常大, 後尾要盡快抽胎水周臍帶血, 最後結果出黎都係嚴重個種.

其實醫生有兩個建議俾我地, 一個就係做人流, 另一個就係可以嘗試幫bb輸血直止出世, 但出世後仍然要繼續輸血.

後尾我地諗清楚唔想bb成世都要受痛苦(要不斷輸血同打除鐵針), 我地決定左做人工流產. 雖然真係好唔開心, 但都冇辦法.

:cry:

民房

mangolam,

我12月頭的時侯都係18週當時睇超聲波一切都正常,醫生仲話八九成無事點知......我睇兩個醫生都話個BB唔要得無建議
可以輸血只係話BB隨時會死係香港通常都唔會要的.
我地兩公婆都係甲型地中海貧血你係咩型呀?

男爵府

alawow

我同我老公都係甲型呀, 如果一個甲型, 另一個乙型個bb都冇事架. 其實初初照bb個時都未知有問題架, 但就要一路keep住照, 直到十六週幾發現bb個心臟好似比正常既大, 所以醫生叫我地可以抽羊胎水或臍帶血驗,初初我地只揀左抽羊胎水咋, 但到抽個日再照多一次超聲波, 醫生覺得好大機會個bb係嚴重地貧, 佢再比多一次叫我地諗下會唔會試抽臍帶血, 因為結果會比抽胎水快. 咁最後我地就兩樣都有抽. result就係抽完既第二日出左lu, 當然係bad news.

其實都唔可以講醫生比建議既, 佢會講如果繼續要有乜問題會出現, 但如果你想keep住個bb, 醫生話有d人會試係bb未出世前幫佢輸血喇,但未必會成功,最後都可能要死,同埋有可能會影響埋媽咪架.我聽report個日我奶奶同老公聽到後就同醫生講唔要bb,醫生最後問我,我唯有都揀左做人工流產.所以醫生幫我地即刻check邊日有位可以比我入院,因為越快越好,bb越大越危險架,結果係第二日就入左院lu. :cry: :cry:

民房

mangolam,

你仲有無諗住要BB呀? 我諗住今年再試吓呀! 因我老公好鍾
意BB, 希望好似(如花媽媽) 咁好彩.

我之前個醫生約我老公食飯話宜家瑪麗可能有方法幫到D地貧夫婦, 你有無聽過呀! 我宜家坐月遲D會再揾醫生食飯.

男爵府

alawow

我地暫時唔會要bb住, 起碼一至兩年後啦, 因為都幾傷架.

我冇聽過有方法幫到地貧夫婦喎, 點幫呀?

珊瑚宮

2020勳章

我同先生都有地貧, 但1個a , 另1個b, 在瑪麗check 有地貧后, 話有bb后都不怕有什麼事, 因bb最多都是 輕微地貧.
(現在囝囝 2y 幾, 不知幾百厭). (點解, 有個mama 要返去醫生 check. & 食葉酸 ?, 我在瑪麗的dr 說: 有bb 都不用返瑪麗, 我在廣華生的)

男爵府

係架, 醫生都有同我講話一個a, 另一個b, 個bb係冇事架.
但我同我老公都係a呢.
:-(

你話有個mama要返去check,我都唔知點解架, 可能佢兩個都係同類型啦.

首頁

尾頁

跳至