家事百科

跳至

首頁

尾頁

大宅

請教水晶燈可以如何淸潔?

請教水晶燈可以如何淸潔? Thanks.

別墅

Re: 請教水晶燈可以如何淸潔?

買水晶水, 好易.

大宅

where to buy 水晶水 ? thank you very much !

民房

我都係水晶迷, 如果想省錢洗, 用洗潔精啦,
買得水晶燈, 就要預咗一粒一串慢慢洗, 加油啦.
再懶D, 就打 2317-4567 家務通, D 阿姨
好專業, 不過要另外收費.

加油呀.

大宅

好媽媽勳章 醒目開學勳章

yanto 寫道:
我都係水晶迷, 如果想省錢洗, 用洗潔精啦,
買得水晶燈, 就要預咗一粒一串慢慢洗, 加油啦.
再懶D, 就打 2317-4567 家務通, D 阿姨
好專業, 不過要另外收費.

加油呀.

唔駛用水晶水架,我都贊成yanto既提議,用洗潔精啦。
以前我係某大水晶燈燈飾公司做,都係用洗潔精之麻,我地唔用水晶水架,但我地會落咀頭叫客人買,我自己私下問過大老細,邊樣好D,佢自己都話水晶水係無用架,邊比得上用洗潔精洗得咁乾淨呀。不過唔知而家D水晶水會唔會勁D,真係可以洗到水晶燈呢?

大宅

一) 金屬部份用WD-40加毛巾用力抹乾淨!
二) 水晶部份先用火水浸下,牙刷輕刷、再泡洗潔精,牙刷輕刷、再過清水!

靚過出世時啦!

複式洋房

清潔水晶燈(或其他天花燈)最主要技巧係用一把遮倒放於燈下,再放水桶在其下,關上燈既總制及取走所有燈泡,然後把洗潔精水放入噴水壺再噴向枝燈,之後用清水再噴,水會流落遮然後收集到水桶處。

如果怕水滲入燈頭,可先用粗膠紙封口,洗好後以風筒吹乾。

子爵府

我家客廳剛換了一款新款的水晶燈不用一粒粒拆出來洗的, 不過個sales都話可以用洗潔精水洗.

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至